Колко е вредно маслото менте, което ядем?

Кои съставки могат да увредят сериозно здравето ни?
21 окт 2017 12:57, Петя Славова
92
Колко е вредно маслото менте, което ядем?
Снимка: архив, Булфото

Само при две от 10 български марки масло не са открити нарушения при тест на съдържанието им, при останалите осем са открити проблеми. Инициативата беше на "Активни потребители", вижте данните им.

Ето как изглеждат данните от изследването: противогъбичен препарат в три от марките. Става дума за натамицин – против гъбички и плесени.

В други три марки има немлечни мазнини, въпреки че продуктите не са обозначени като "имитиращи".

Две търговски марки са написали на етикетите значително по-високо количество мазнини в маслото си, отколкото е вложено реално.

"За съжаление не установихме подобрение в съставките на маслото от предишното ни изследване през 2015 година. Много се надявах, че тези растителни мазнини вече няма да ги има в маслото.

Оказа се, обаче, че те отново са тук. Най-новото нарушение е влагането в маслото на натамицин, който освен че е химикал, е и алерген. Той е разрешен само за повърхностно използване, защото се използва против появата на плесен върху продуктите", коментира в пред Нова тв Богомил Николов от "Активни потребители".


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в нормалните западноевропейски страни защо не ядат второ качество храни? При тях като че ли е комунизъм.
87
3
 
6
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Спешно да се възстанови жовотновъдството
в родината ни! Иначе и това ще приемем като
геноцид над народа ни и ще го запишем на Бой
ков гръб.
Що за късогледо правителство? Явно е,че не
може да се събуди от дълбок летаргичен сън!
Като не са готови да въведат ред в държавата,
да си ХОДЯТ!
ЯСНО Е,ЧЕ НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ!
86
2
 
14
 
! Отговори
Анани преди 1 година
Какъв е смисъла от цялото това изследеване,
след като не се посочват фирмите спазващи
стандарта.
Ами по добре си ги изхвърлете и не трошете
пари за изследвания от които няма полза за
потребителите.
Как да предпазим децата си? Как да е здрава
нацията ни,като всичко е скрито покрито? Как
няма да сме болен народ?
Ето това е въпрос от национална сигурност!
85
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 1 година
Некой пък реве да забранели менте маслото. Ми то ако забранят менте храните българите ще умрат от глад. Казах ви вече че от 2.5 милиона крави 90 г. сега са 0.5 млн. а овците са намалели от 10млн. на 1млн. Никоя власт не може да забрани ментаците защото ще избухнат гладни бунтове. Демократичния капитализъм се крепи на МЕНТЕТО.
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БОКО ЗНАЕ КАКВО ИМА В МАСЛОТО И ЗАТОВА ЯДЕ МАС.
83
0
 
4
 
! Отговори
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ преди 1 година
ПРИ ГЕРБ Е ТАКА.
ЩЕ ЯДЕТЕ КАКВОТО ВИ ДАВАТ И БЕЗ МНОГО ПРИКАЗКИ, ЧЕ ЩЕ НИ НАЛОЖАТ САНКЦИИ ОТ ЕВРОПА.
82
1
 
13
 
! Отговори
bluesky1 преди 1 година
Някой по долу бе написал, че млякото било изкупувано на 0,60ст. Няма такова нещо, тук на село фирмите изкупуват на 0,28 ст. млякото. Затова малкият фермер изчезва. Но и дори при тази евтина суровина е ясно, че някои бизнесмени искат да правят пари от въздуха като слагат боклуци в "маслото"... *айняна страна сме
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мандраджиите даваха на партизаните преди 9-ти септември истинско масло и кашкавал. А сега дават на народа боклуци.
80
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроатлантически технологии... Като не върви повече да внасят отровните си продукти, германците решиха да внасят у нас отровните си технологии... Моге ли да има нещо по - отвратително от шикалкавещите убийци с евроатлантическо мислене?
79
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди известно време имаше подобно изследване с подобни резултати. В резултат на което реших да бойкотирам местните производители и купувах само немско масло. Сега разбрах че немско е само името му, а иначе се прави в София. И то не е читаво. И да се закрие фирмата, след време ще си купуваме английско масло, от същия производител, със същото качество. Тотален срив на държавност и контрол.
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купих кашкавал 23 лв килото от фермерския пазар пред министерство на земеделието. Страшно воден. Мек. Може би дори има малко мляко в него.
77
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз по тази причина не купувам масло произведено в България (както и много други продукти) от години. Немалко български "бизнесмени" са назначени бивши комсомолски и партийни секретари, на които Луканов, Виденов и Костов подариха хранително-вкусовата промишленост на НРБ.
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто не ги купувайте! Те сами ще си фалират. Добре е, че този път марките и фирмите производители станаха общоизвестни. Запомнете ги и ги избягвайте, много е просто.
75
0
 
14
 
! Отговори
Това си е преди 1 година
Предумишлено убийство и измама на потребителите,с цел- печалба. Съд и затвор!!!!!
74
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само боуци ни пробутват, мили офтси. Никога няма да се научим как се прави истински бизнес и как се наказват мошенници. Жалки твари алчни

ИЗБЕРИ БЪЛГАРСКОТО!? Твърдо нье
73
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При другите 5 марки обаче се установява нерегламенирано и/или незаконно влагане на немлечни мазнини, вода и фунгицида натамицин. Това са следните търговски продукти: Miltex (1), Butter на Милтекс КК (4), Чепеларе на Хранинвест (6), Роса на Белла България (8) и Хранинвест (9). Консумирането на изброените търговски марки може да се отрази негативно на здравето на хората и затова ние препоръчваме те да бъдат избягвани.
72
0
 
13
 
! Отговори
Jon преди 1 година
Трябва да почнем да ги избиваме собствениците на мандри и колбасарници.
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само с ментета се трупат огромни печалби и има цветни картинки навсякъде.Но и затова на 60 е възраста за умиране.Та от нас зависи не само да мънкаме-но и да се борим за промяна.
70
5
 
6
 
! Отговори
съвет преди 1 година
Кравето масло не е вредно. Вреден е маргарина и палмовото масло. Истинското масло има приятен мирис в твърдо състояние, фалшивото не мирише. Аз купувам българско вакумирано масло(най-скъпото) което за мен е по-добро от немските опаковки с краварки и подобни.
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мале,веднъж се изъгах да взема масло Варна щото е по-евтино.Щеше да повърна.Изхвърлих го.Основно вода съдържаше и друго не знам кво беше-мас или палмово масло?