Колко е вредно маслото менте, което ядем?

Кои съставки могат да увредят сериозно здравето ни?
21 окт 2017 12:57, Петя Славова
92
Колко е вредно маслото менте, което ядем?
Снимка: архив, Булфото

Само при две от 10 български марки масло не са открити нарушения при тест на съдържанието им, при останалите осем са открити проблеми. Инициативата беше на "Активни потребители", вижте данните им.

Ето как изглеждат данните от изследването: противогъбичен препарат в три от марките. Става дума за натамицин – против гъбички и плесени.

В други три марки има немлечни мазнини, въпреки че продуктите не са обозначени като "имитиращи".

Две търговски марки са написали на етикетите значително по-високо количество мазнини в маслото си, отколкото е вложено реално.

"За съжаление не установихме подобрение в съставките на маслото от предишното ни изследване през 2015 година. Много се надявах, че тези растителни мазнини вече няма да ги има в маслото.

Оказа се, обаче, че те отново са тук. Най-новото нарушение е влагането в маслото на натамицин, който освен че е химикал, е и алерген. Той е разрешен само за повърхностно използване, защото се използва против появата на плесен върху продуктите", коментира в пред Нова тв Богомил Николов от "Активни потребители".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в нормалните западноевропейски страни защо не ядат второ качество храни? При тях като че ли е комунизъм.
85
3
 
8
 
! Отговори
Петър преди 6 години
Спешно да се възстанови жовотновъдствотов родината ни! Иначе и това ще приемем катогеноцид над народа ни и ще го запишем на Бойков гръб.Що за късогледо правителство? Явно е,че неможе да се събуди от дълбок летаргичен сън!Като не са готови да въведат ред в държавата,да си ХОДЯТ! ЯСНО Е,ЧЕ НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ!
84
2
 
16
 
! Отговори
Анани преди 6 години
Какъв е смисъла от цялото това изследеване,след като не се посочват фирмите спазващистандарта.Ами по добре си ги изхвърлете и не трошетепари за изследвания от които няма полза запотребителите.Как да предпазим децата си? Как да е здраванацията ни,като всичко е скрито покрито? Какняма да сме болен народ?Ето това е въпрос от национална сигурност!
83
3
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
Некой пък реве да забранели менте маслото. Ми то ако забранят менте храните българите ще умрат от глад. Казах ви вече че от 2.5 милиона крави 90 г. сега са 0.5 млн. а овците са намалели от 10млн. на 1млн. Никоя власт не може да забрани ментаците защото ще избухнат гладни бунтове. Демократичния капитализъм се крепи на МЕНТЕТО.
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОКО ЗНАЕ КАКВО ИМА В МАСЛОТО И ЗАТОВА ЯДЕ МАС.
81
0
 
5
 
! Отговори
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ преди 6 години
ПРИ ГЕРБ Е ТАКА.ЩЕ ЯДЕТЕ КАКВОТО ВИ ДАВАТ И БЕЗ МНОГО ПРИКАЗКИ, ЧЕ ЩЕ НИ НАЛОЖАТ САНКЦИИ ОТ ЕВРОПА.
80
1
 
14
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Някой по долу бе написал, че млякото било изкупувано на 0,60ст. Няма такова нещо, тук на село фирмите изкупуват на 0,28 ст. млякото. Затова малкият фермер изчезва. Но и дори при тази евтина суровина е ясно, че някои бизнесмени искат да правят пари от въздуха като слагат *** в "маслото"... *айняна страна сме
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мандраджиите даваха на партизаните преди 9-ти септември истинско масло и кашкавал. А сега дават на народа ***.
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроатлантически технологии... Като не върви повече да внасят отровните си продукти, германците решиха да внасят у нас отровните си технологии... Моге ли да има нещо по - отвратително от шикалкавещите убийци с евроатлантическо мислене?
77
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди известно време имаше подобно изследване с подобни резултати. В резултат на което реших да бойкотирам местните производители и купувах само немско масло. Сега разбрах че немско е само името му, а иначе се прави в София. И то не е читаво. И да се закрие фирмата, след време ще си купуваме английско масло, от същия производител, със същото качество. Тотален срив на държавност и контрол.
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купих кашкавал 23 лв килото от фермерския пазар пред министерство на земеделието. Страшно воден. Мек. Може би дори има малко мляко в него.
75
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз по тази причина не купувам масло произведено в България (както и много други продукти) от години. Немалко български "бизнесмени" са назначени бивши комсомолски и партийни секретари, на които Луканов, Виденов и Костов подариха хранително-вкусовата промишленост на НРБ.
74
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто не ги купувайте! Те сами ще си фалират. Добре е, че този път марките и фирмите производители станаха общоизвестни. Запомнете ги и ги избягвайте, много е просто.
73
0
 
15
 
! Отговори
Това си е преди 6 години
Предумишлено убийство и измама на потребителите,с цел- печалба. Съд и затвор!!!!!
72
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само боуци ни пробутват, мили офтси. Никога няма да се научим как се прави истински бизнес и как се наказват мошенници. Жалки твари алчниИЗБЕРИ БЪЛГАРСКОТО!? Твърдо нье
71
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При другите 5 марки обаче се установява нерегламенирано и/или незаконно влагане на немлечни мазнини, вода и фунгицида натамицин. Това са следните търговски продукти: Miltex (1), Butter на Милтекс КК (4), Чепеларе на Хранинвест (6), Роса на Белла България (8) и Хранинвест (9). Консумирането на изброените търговски марки може да се отрази негативно на здравето на хората и затова ние препоръчваме те да бъдат избягвани.
70
0
 
14
 
! Отговори
Jon преди 6 години
Трябва да почнем да ги избиваме собствениците на мандри и колбасарници.
69
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само с ментета се трупат огромни печалби и има цветни картинки навсякъде.Но и затова на 60 е възраста за умиране.Та от нас зависи не само да мънкаме-но и да се борим за промяна.
68
5
 
7
 
! Отговори
съвет преди 6 години
Кравето масло не е вредно. Вреден е маргарина и палмовото масло. Истинското масло има приятен мирис в твърдо състояние, фалшивото не мирише. Аз купувам българско вакумирано масло(най-скъпото) което за мен е по-добро от немските опаковки с краварки и подобни.
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мале,веднъж се изъгах да взема масло Варна щото е по-евтино.Щеше да повърна.Изхвърлих го.Основно вода съдържаше и друго не знам кво беше-мас или палмово масло?