Колко е вредно маслото менте, което ядем?

Кои съставки могат да увредят сериозно здравето ни?
21 окт 2017 12:57, Петя Славова
92
Колко е вредно маслото менте, което ядем?
Снимка: архив, Булфото

Само при две от 10 български марки масло не са открити нарушения при тест на съдържанието им, при останалите осем са открити проблеми. Инициативата беше на "Активни потребители", вижте данните им.

Ето как изглеждат данните от изследването: противогъбичен препарат в три от марките. Става дума за натамицин – против гъбички и плесени.

В други три марки има немлечни мазнини, въпреки че продуктите не са обозначени като "имитиращи".

Две търговски марки са написали на етикетите значително по-високо количество мазнини в маслото си, отколкото е вложено реално.

"За съжаление не установихме подобрение в съставките на маслото от предишното ни изследване през 2015 година. Много се надявах, че тези растителни мазнини вече няма да ги има в маслото.

Оказа се, обаче, че те отново са тук. Най-новото нарушение е влагането в маслото на натамицин, който освен че е химикал, е и алерген. Той е разрешен само за повърхностно използване, защото се използва против появата на плесен върху продуктите", коментира в пред Нова тв Богомил Николов от "Активни потребители".


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А в нормалните западноевропейски страни защо не ядат второ качество храни? При тях като че ли е комунизъм.
87
3
 
6
 
! Отговори
Петър преди 10 месеца
Спешно да се възстанови жовотновъдството
в родината ни! Иначе и това ще приемем като
геноцид над народа ни и ще го запишем на Бой
ков гръб.
Що за късогледо правителство? Явно е,че не
може да се събуди от дълбок летаргичен сън!
Като не са готови да въведат ред в държавата,
да си ХОДЯТ!
ЯСНО Е,ЧЕ НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ!
86
2
 
14
 
! Отговори
Анани преди 10 месеца
Какъв е смисъла от цялото това изследеване,
след като не се посочват фирмите спазващи
стандарта.
Ами по добре си ги изхвърлете и не трошете
пари за изследвания от които няма полза за
потребителите.
Как да предпазим децата си? Как да е здрава
нацията ни,като всичко е скрито покрито? Как
няма да сме болен народ?
Ето това е въпрос от национална сигурност!
85
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 10 месеца
Некой пък реве да забранели менте маслото. Ми то ако забранят менте храните българите ще умрат от глад. Казах ви вече че от 2.5 милиона крави 90 г. сега са 0.5 млн. а овците са намалели от 10млн. на 1млн. Никоя власт не може да забрани ментаците защото ще избухнат гладни бунтове. Демократичния капитализъм се крепи на МЕНТЕТО.
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БОКО ЗНАЕ КАКВО ИМА В МАСЛОТО И ЗАТОВА ЯДЕ МАС.
83
0
 
4
 
! Отговори
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ преди 10 месеца
ПРИ ГЕРБ Е ТАКА.
ЩЕ ЯДЕТЕ КАКВОТО ВИ ДАВАТ И БЕЗ МНОГО ПРИКАЗКИ, ЧЕ ЩЕ НИ НАЛОЖАТ САНКЦИИ ОТ ЕВРОПА.
82
1
 
13
 
! Отговори
bluesky1 преди 10 месеца
Някой по долу бе написал, че млякото било изкупувано на 0,60ст. Няма такова нещо, тук на село фирмите изкупуват на 0,28 ст. млякото. Затова малкият фермер изчезва. Но и дори при тази евтина суровина е ясно, че някои бизнесмени искат да правят пари от въздуха като слагат боклуци в "маслото"... *айняна страна сме
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мандраджиите даваха на партизаните преди 9-ти септември истинско масло и кашкавал. А сега дават на народа боклуци.
80
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Евроатлантически технологии... Като не върви повече да внасят отровните си продукти, германците решиха да внасят у нас отровните си технологии... Моге ли да има нещо по - отвратително от шикалкавещите убийци с евроатлантическо мислене?
79
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди известно време имаше подобно изследване с подобни резултати. В резултат на което реших да бойкотирам местните производители и купувах само немско масло. Сега разбрах че немско е само името му, а иначе се прави в София. И то не е читаво. И да се закрие фирмата, след време ще си купуваме английско масло, от същия производител, със същото качество. Тотален срив на държавност и контрол.
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Купих кашкавал 23 лв килото от фермерския пазар пред министерство на земеделието. Страшно воден. Мек. Може би дори има малко мляко в него.
77
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз по тази причина не купувам масло произведено в България (както и много други продукти) от години. Немалко български "бизнесмени" са назначени бивши комсомолски и партийни секретари, на които Луканов, Виденов и Костов подариха хранително-вкусовата промишленост на НРБ.
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Просто не ги купувайте! Те сами ще си фалират. Добре е, че този път марките и фирмите производители станаха общоизвестни. Запомнете ги и ги избягвайте, много е просто.
75
0
 
14
 
! Отговори
Това си е преди 10 месеца
Предумишлено убийство и измама на потребителите,с цел- печалба. Съд и затвор!!!!!
74
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само боуци ни пробутват, мили офтси. Никога няма да се научим как се прави истински бизнес и как се наказват мошенници. Жалки твари алчни

ИЗБЕРИ БЪЛГАРСКОТО!? Твърдо нье
73
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При другите 5 марки обаче се установява нерегламенирано и/или незаконно влагане на немлечни мазнини, вода и фунгицида натамицин. Това са следните търговски продукти: Miltex (1), Butter на Милтекс КК (4), Чепеларе на Хранинвест (6), Роса на Белла България (8) и Хранинвест (9). Консумирането на изброените търговски марки може да се отрази негативно на здравето на хората и затова ние препоръчваме те да бъдат избягвани.
72
0
 
13
 
! Отговори
Jon преди 10 месеца
Трябва да почнем да ги избиваме собствениците на мандри и колбасарници.
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само с ментета се трупат огромни печалби и има цветни картинки навсякъде.Но и затова на 60 е възраста за умиране.Та от нас зависи не само да мънкаме-но и да се борим за промяна.
70
5
 
6
 
! Отговори
съвет преди 10 месеца
Кравето масло не е вредно. Вреден е маргарина и палмовото масло. Истинското масло има приятен мирис в твърдо състояние, фалшивото не мирише. Аз купувам българско вакумирано масло(най-скъпото) което за мен е по-добро от немските опаковки с краварки и подобни.
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мале,веднъж се изъгах да взема масло Варна щото е по-евтино.Щеше да повърна.Изхвърлих го.Основно вода съдържаше и друго не знам кво беше-мас или палмово масло?