Колко е вредно маслото менте, което ядем?

Кои съставки могат да увредят сериозно здравето ни?
21 окт 2017 12:57, Петя Славова
92
Колко е вредно маслото менте, което ядем?
Снимка: архив, Булфото

Само при две от 10 български марки масло не са открити нарушения при тест на съдържанието им, при останалите осем са открити проблеми. Инициативата беше на "Активни потребители", вижте данните им.

Ето как изглеждат данните от изследването: противогъбичен препарат в три от марките. Става дума за натамицин – против гъбички и плесени.

В други три марки има немлечни мазнини, въпреки че продуктите не са обозначени като "имитиращи".

Две търговски марки са написали на етикетите значително по-високо количество мазнини в маслото си, отколкото е вложено реално.

"За съжаление не установихме подобрение в съставките на маслото от предишното ни изследване през 2015 година. Много се надявах, че тези растителни мазнини вече няма да ги има в маслото.

Оказа се, обаче, че те отново са тук. Най-новото нарушение е влагането в маслото на натамицин, който освен че е химикал, е и алерген. Той е разрешен само за повърхностно използване, защото се използва против появата на плесен върху продуктите", коментира в пред Нова тв Богомил Николов от "Активни потребители".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има 2-3 истински масла на пазара. Само иидиот не ги различава.
25
2
 
4
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
до 24той пича не е ***, говори ти реални неща, ми ти явно си такъв, щом и ги ръсиш тез простотии. Нали се сещаш че и в германуя има бази и хкадилни камиони за превоз. И таксите не са като в Бг и персонала не е на 600 лева заплата че ако щеш и горивото е една идея по скъпичко. Ти май си некадъ рен да търгуваш. И то се вижда, клечиш по форумите не си гледаш работата.
24
0
 
4
 
! Отговори
Инспектор от БАБХ преди 6 години
До Анонимен 21 Искаш да чуеш и БАБХ. Готова. Европейското законодателство казва че единственото изискване е безопасността на храните за здравето на хората. И БАБХ следи единствено това.Всеки производител работи по собствени рецепти. Адитивите , подправките и добавките не са приумица на някой, а целта е да се подобри качеството и цената на продукта.Всички добавки са позволени в определени проценти.Друг е въпроса че тези проценти не се спазват.Но къде да ги изследваме като лабараториите са ни б
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истинското масло, след като престои, получава характерен привкус. Последните 20 години съм го усещал само 2-3 пъти. Толкова за "истинското" масло.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20 Ти си пълен олигофреен. Естествено че цената в Германия , ще е по евтина . Нали там се прави. Имам идея от транспорт много повече от тебе . Изнасям съм и внасял стоки. Вземи поучи малко преди да се изказваш, като дърводелец. Айде внасяй масло от Германия на 1 лв надценка :) Нали си голям тарикат? Като внесеш 1 тир , къде го складираш в мазето ли ? Ама тоя Тир е и хладилен , не за ***. Ама имаш и ДДС освен долу изброените . ***.
21
0
 
17
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Стига с това масло бе, всички ядеме маргарин.
20
3
 
2
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
е в Русия евтинийка масълцето на едни големи калъпи го продават кат кашкавал. Ама санкции, скъпо да е ама европейско, може и малко менте да е :)
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я да чуем агенцията по храните какво мнение имат.Или нямат мнение.Защото тяхна работа е да правят непрекъснати проверки и изследвания нна храната,с която ежедневно ни тровят алчни производители,но не го правят.Защо ли?Дали не са добре мотивирани от производителите или просто ги мързи да си вършат работата.И после пак ни рекламирайте и уговаряйте с "Изберете българското".Е как да стане???
18
1
 
10
 
! Отговори
гого преди 6 години
алоо 15говорят ти цена на дребно в Герм по ниска от Бг. Да не говорим на едро какви разлики са.Ти представа от транспорт имаш ли, да не транспиртираш ядрен реактор че кой знае колко скъпо да стане....
17
2
 
14
 
! Отговори
jbfhh преди 6 години
До 13И от 10лв.да си купиш масло все ще е менте! Както и всичко друго,което уж е по-скъпо,защото било по-качествено,а накрая се оказва,че няма разлика от евтиното менте.И какво следва след констатациите за некачествени масла и други храни??? Няма санкции,няма взети лицензи,няма глоби от по мин.100 000лв.,няма затворени и разрушени мандри и цехове.Всичко продължава както преди,но най-големия проблем е,че хората продължават да купуват. Спират и съотв.производител или влиза в пътя или фалира!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16 Аз да те светна ли че на маслото пише проценти ? Ако не можеш да четеш е друг въпрос. Ти за 1 лв може да искаш и хайвер ама най вероятно няма да го получиш.
15
1
 
2
 
! Отговори
:):) преди 6 години
абе 15ми ти чувал ли си че държавата възстановява чрез данък печалба, разхиди по транспорт и бази както си написал.Я тогава кажи що бензина в Бургас е по скъп от Плевен примерно. Фабриката в плевен отдавна не работи.
14
1
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Ние ли се правим на луди или този дето пише масло в маргарина с масло яде зелника.Не е лудост ,а престапление.Ти да не си технолог ,собственик или от БАБХ.Аз ако ти дам пари с 50% садържание на пари ще ревнеш ли?И да те светна има тих бойкот на някои български производители!
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 Ами почни да внасяш масло от Германия с 1 лв надценка и им вземи пазара. Такива като тебе батаци, колкото искаш. Грам идея нямаш от внос и изнес обаче си голям експерт по цените. Тея продукти нямат ли транспорт , хладилно съхранение, наеми на бсзи, разнос, камиони , заплати ??? Или това не е важно ....Ти искаш да слезеш с чехлите в магазина и да те чака масло дошло от 3000км на цената там ? ***.
12
0
 
12
 
! Отговори
:):) преди 6 години
не купувам ни масло ни маргарин, вс е вредно.Те го подиграват ББ за филиите с мас и шарена сол,но това ще излезе най безвредното.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Образовани сте, колкото и по история. Има трансмазнини които са изкуствени - маргарин. За да е по евтино маслото в него слагат такива смеси. Това е.А тази мазнина е крайно вредна за човешкия организъм има десетки статии за маргарина и трансмазнините. Няма как да купите пакет чисто масло за 1 или 2 лв. Естествено, че не е чисто. Кво се правите на луди ...купувате най-евтиното после ревете. Купете си масло за 6 лв палета и нп.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само маслото да беше ,то кое не е ?
9
1
 
13
 
! Отговори
dp преди 6 години
БГ "масло" не купуваме въобще, при единични опити през годините неизменно се е оказвало фалшификат (най-*** тест - излиза меко от хладилника, може да се маже - т.е. маргарин е).Немското масло е това, което пише че е. И е два ПЪТИ по-скъпо отколкото в Германия, нали т.нар. "вносители" - *** от агентурната мафия - имат роднини за изхранване, а конкуренция така и няма пусната реално до пазара, същата агентурна мафия подрежда кой да стигне до избори и т.н.
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако имаше закони, тези с маслото отдавна вече нямаше да са на пазара. Щеше да им е забранено да имат такъв бизнес. Но всичко е пари у нас, здравето е пари - лекари искат още, а "бизнесмени" ни тровят. Защо не са в затвора тези псевдо-маслари, защо не се изпишат марките им, защо, господа, управляващи? Каква полза от вас?
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
money.bg там можете да видите марките масла и откритите съставки.