Медицински сестри готвят национален протест

Искат тройно увеличаване на заплатите и по-добри условия за работа
Обновена: 21 окт 2017 08:54 | 21 окт 2017 08:52, Петя Славова
63

6374 гледания   |  Още видео
Медицинските сестри готвят национален протест, ако заплатите им не се увеличат поне три пъти. Първата стъпка ще е включването им към този на КНСБ, предвиден за 27 ноември. Успоредно с това те изпратиха отворено писмо до управляващите с настояване искането им да бъде заложено в бюджета за следващата година.

В момента средната възраст на медицинските сестри в страната е 53 години. За последните 10 години около 10 000 медицински сестри и акушерки са напуснали страната, а тези, избрали да останат у нас рядко взимат повече от 500 лева.

Равносметката – за да си докарат приличен доход, голяма част от сестрите са принудени да работят в няколко болници едновременно.

Самите те обаче признават, че увеличението на заплатите ще доведе до друг проблем. Много от заетите ще останат да работят само на едно работно място, което би довело до още по-голям недостиг на кадри в бранша.

Успоредно с исканията обаче продължава да има и доволни. Теодора Асенова е медицинска сестра от 22 години, решила да остане в България въпреки, че е видяла всички недостатъци в системата. Продължава да идва на работа с усмивка.

Пред Bulgaria ON AIR тя обясни още, че заплатата не е толкова важен стимул за нея, колкото удовлетворението, когато си тръгва след дълга смяна.

В момента Теодора работи в частна болница в София. Категорична е обаче, че е тук не заради повече пари, а заради добрите условия на работа.

 


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До От една българка
Абсолютно права сте, госпожо! Мога да добавя, че и най-добре извършената операция може да бъде съсипана с неадекватни след оперативни грижи. За незнаещите, тези грижи се полагат предимно от сестрите. Най-лошото е, че заради мизерното заплащане на сестринския труд и омаловажаването на тази професия, отливът от нея е вече осезателен. Поради липса на желаещи, в медицинските колежи приемат вече "от кол и въже", само и само да набавят бройката. Потрес!
54
0
 
5
 
! Отговори
С.ВЛАДОВА преди 1 година
Проблема с ниските заплати в областните МБАЛ е това че болниците са търговски дружества, че цените на кл.пътеки не са актуализирани от години, в лимитите наложени от Здравната каса. Дават се милиони лв. да се "оправят" градинките пред НДК, а всички от провинцията виждаме в какви условия се лекуват пациентите и работи персоналът в болниците. няма пари за апаратура, за лекарства, а камо ли за облекло на персонала. В Ямболската МБАЛ санитарите са с 460 лв заплата, а мед. сестри сме с 515лв.-срам!
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медицинските сестри са доста неоправдани със заплащането независимо в частни или държавни болници ,когато говорим за провинция.Заплатите им реално са 500-600лв.Това е наистина подигравка със специалността и работата.В държавата ни никога ценза и образователната степен не е била от значение.
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарите станаха толкова нагли в краденето на пари от касата че просто не мислят за пациентите си.Правят се планови операции в почивни дни когато труда е двоен ,получават пари за изписани болни на които очите не са видели,пишат си извънреден труд в работно време !И още и още такива подобни ....... И най-нагло ти се изплюват в лицето че като не можете вие (сестрите )да ги вземете тези пари ,ще ги вземем ние лекарите.Касата не е нищо друго освен банка за обогатяване на лекарите!
51
0
 
6
 
! Отговори
питам преди 1 година
Защо има разделение между държавни и частни болници ,които се толерират от касата -за тях има повече пари, те не са проверявани от каси -маси хеита и тям подобни хрантутници?В една държава ли живеем или в паралелни светове?
50
3
 
8
 
! Отговори
все още работеща преди 1 година
В болницата в която работя предупредиха, че може евентуално след нова година да вдигне управителят заплатите на персонала, но ще се изрежат отпуските щото видите ли големи са или да се отнеме класа за прослужените години! Е, кажете ми за какво увеличение на заплата става въпрос? Писна ми от герберски простотии и идиотщини!Явно трябва да се реже главата.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медицинската сестра открила много късно стара истина , но в Частна болница. СЛАБА АКТРИСА.
48
4
 
11
 
! Отговори
Провинциална МС преди 1 година
Бих искала да видя за колко пари работи удовлетворената колежка, за която те не са стимул. Да бе, да! Нали и сега взема над 1500лв. в частната клиника, защо й е да протестира?! Защо вземат интервю от нея, а не от сестрите в държавните болници,които работят за 600лв. в мизерни условия, на 3 смени? Изобщо въпросът не подлежи на коментар.
47
1
 
8
 
! Отговори
Радев преди 1 година
обещано от герб
46
1
 
21
 
! Отговори
Медицинска сестра преди 1 година
Моите уважения към удовлетворената от работата си в частна болница колежка, за която не парите са стимул🤔 За съжаление в провинцията в държавните болници нещата изглеждат по различен начин. Аз съм с 35 години стаж и основна заплата 530лв.Вярвайте ми, че когато получавам заплатата си всякаква мотивация за работа ми минава. Особено като знам, че санитарката също взема толкова. Каквото и да се пише и говори, нуждата от медицински сестри е не по-малка от учители, но някак все остават в сянка.
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за доста от тях да се чуди човек как да взели такива фипломи. Не да само те за чудене и затова и те искат. зВъобще, докога България ще върви по нанадолнище? Докато не се свършат фалшиментите. Следващият век? - Може би, може би. А дотогава... Гнили ябълки.
44
2
 
26
 
! Отговори
От една българка преди 1 година
Държавата има още много пари за крадене,а да няма за заплати на медицинските сестри.Те наистина ли мислите,че заслужават 500-600лв.заплата?Да за съжаление те не могат да крадат като лекарите пари от пътеки и да източват здравната каса.Те не са умни като лекарите,но трябва ли да живеят с трохи?Господа техния труд не е маловажен.Венозна инжекция дори и умния лекар чака сестрата да я постави,чака на компютъра да обработи всичко,за да не отпадне безценната пътека и съответно неговите парички.
43
0
 
6
 
! Отговори
Нормален преди 1 година
Булгаропитеците отново са активни с коментарите...сакън някой да не изплува от казана с катрана на българите в ада както се казва в един виц.Държавата ни е на нивото на африканските държави като заплащане и обслужване и населението в нея все повече заприлича на населението на Бангладеш и Пакистан.Логично е да има липса на нормални хора...налага им се да се евакуират/емигрират за да не бъдат принудени да живеят като ***/булгаропитеци.
42
18
 
8
 
! Отговори
Кадафи беше прав преди 1 година
Той много правилно е преценил нашите мед. сестри , че за пари дори със СПИН ще те заразят
41
1
 
8
 
! Отговори
Розовата пантера преди 1 година
До Туск

В София има само две аптеки, в които се приготвят лекарства. За каква грешка в дозата и лекарството говорим, като фармацевтите във всички други аптеки са просто любезни продавачи? Или имате предвид, че може да не прочетете правилно името на лекарството - гледайки правописа ви - вярвам, че е напълно възможно.
40
3
 
17
 
! Отговори
Оооо, преди 1 година
Правете си безполезни протести,колкото си искате.Нищо няма да се промени,докато това ”общество” не проумее,че първо трябва да отстрани причината,а след това - следствието. ....Пък вие си протестирайтеееее.......В България,всяка коза протестира за свой крак. Полза няма....У нас не се осъществява план за вдигане на жизнения стандарт,а точно обрстното. Осъществява се планът Ран- Ът.Проумейте го бе,людееее...
39
13
 
3
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 1 година
Няма ли да ,,пускат,, на докторите ?
38
3
 
22
 
! Отговори
България говори преди 1 година
Кога ще се сети някой, че има проблем в България?
Когато останат 3 млн. души ли, колкото е имало и след Освобождението?
Кой ще им плаща пенсиите на пенсионерите, ако няма кой да работи?
Кой ще потребява стоки, продукти и услуги в "държавата" ако останат само пенсионери с 200 лв. пенсия?
На какво ще се надяват управляващите? Как ще правят бюджет? С какви пари?
Как "бизнеса" ще прави нещо, като няма работници?
На какво се надяват всички, които сега блаженно си живеят?
Всички ще сте зле. Всички.
37
2
 
7
 
! Отговори
До 40 преди 1 година
Това чухте ли го или го видяхте?
36
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички знаем какво правят с лекарите на нощните дежурства.