Домове с история и без перспектива: Къщата ми ще бъде мой ковчег!

Срутване и липса на поддръжка - съдбата на къщите във Велико Търново и Варна
Обновена: 23 окт 2017 07:00 | 23 окт 2017 07:00,
42
Домове с история и без перспектива: Къщата ми ще бъде мой ковчег!
Снимка: "Монитор"

Велико Търново се срутва, а част от Варна потъва в свлачище. Такава най-общо е картината в двата големи български града, чиито сгради са в опасност - едни от старост, а други – заради действащи свлачища.

Десетки къщи на 100-150 години в старата част на Велико Търново са застрашени от срутване, показа репортерска проверка. Най-голям е техният брой на улиците "Гурко" и "Опълченска". Част от къщите се необитаеми от десетилетия, а в други живеят възрастни самотни старци, забравени от синове и внуци. Бабите и дядовците признават, че се страхуват от жилищата, които могат да се превърнат в техни ковчези, но пари за ремонт нямат. А ако дадат на общината да ги събори, те ще трябва да останат на улицата.

"Зная, че тази къща един ден ще стане мой ковчег, ще се събори и ще ме затрупа, но изход няма. Така ще си отидем две старици, никому ненужни вече – аз и тя", с тъжна въздишка споделя възрастна жена от ул. "Гурко". 

Тя разказва, че синът й заминал да учи в София преди повече от 40 години и там си останал. Искал да вземе и майка си, но тя отказала. 

"Тук съм се родила, тук искам и да си умра", категорична е жената. 

От общината във Велико Търново признават, че проблемът със старите къщи убийци е сериозен, но и те са с вързани ръце. Собствениците на повечето от тях отдавна не живеят в старата столица и не искат да ги ремонтират. В същото време обаче не дават и общината да им ги събори. 

"Без тяхното разрешение не можем една керемида да преместим, защото ще ни съдят за самоуправство в чужд недвижим имот", обясняват общинарите. Единственото, което им остава, е да правят проверки и да издават предписания, които никой не спазва. А навсичкото отгоре част от къщите в старата част на града са и част от общия архитектурен паметник на културата "Стария град" и за да се правят каквито и да е ремонти по тях, се иска разрешение от бившото НИПК в София. А докато такова решение се получи, понякога къщите вече са се срутили. 

Впрочем, през последните 2-3 г. ежегодно на ул. "Опълченска" падат поне по 1-2 къщи. През тази година общината боядиса и ремонтира част от къщите по главната улица, а в момента продължават ремонтите на още няколко в района на Паметника на Велчовата завера. Като цяло, обаче положението с къщите в старата част на Търновград продължава да бъде тревожно.

Варна е обсадена от 29 свлачища

Стотици семейства, които живеят по стръмните скатове на морската столица или по брега на морето, където разместването на земните пластове е постоянно и не се знае кога ще тръгнат по надолнището, са преодолели страха и напук на всички предпазни мерки, не напускат жилищата си. 

"Целият ни град е заобиколен от свлачищни зони, обособени от географското разположение и активирани от човешката дейност", коментират пред "Монитор" специалисти от "Геозащита". От началото на 2008 г. на територията на община Варна са регистрирани 61 свлачища, 18 от които са активни. Общата им площ в района надхвърля 33 000 декара. Само под и около Варна дремят общо 29 свлачища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
14
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Един предприемач няма да отиде да купи тия бараки щото и да построи там модерни къщи не може да ги продаде на хора със 100 лв пенсии. Предприемача ще иде в София както са отишли децата на пенсионериТе. А може да идат и в ЕС да на фона на тая мизерия ЕС е хубаво, така си държим провинцията *** и мизерна и си печелим симпатии към ЕС и София.
15
8
 
40
 
! Отговори
Който е преди 6 години
по-възрастен си спомня,че много красиви къщи в центровете на големите градове бяха заселени с "наематели"- хора от Бкп( собствениците- изселени, избити, осъдени от "народния съд") Някои бяха успели да емигрират 1945-1948г. И "наемателите" 45г. не полагаха грижи- всичко оставяха на ОБЩИНИТЕ.ЗАТОВА се стигна до разруха.Сега обвиняват собствениците и че не могат да ги намерят.Това е ИЗКРИВЯВАНЕ на обективната действителност и ПРИКРИВАНЕ ЗАЩО стари красиви сгради са неподдържани. Младите не знаят за
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Варна е едно голямо свлачище, а цените на жилищата са по-високи от софийските. Нито има толкова работа, нито доходите са високи, а цените на всичко са може би най-високите. А кажете ми защо така? То вярно, че *** е собственик на региона, но чак пък такова нещо...
13
0
 
32
 
! Отговори
бай той преди 6 години
Там по главната в Търново и около нея всички къщи или поне повечето се водят паметници на културата. Не можеш нищо да пипаш без една камара разрешителни. За млад човек е почти невъзможно да се справи с бюрокрацията, а какво остава за възрастен човек. Изобщо нещата не са точно така, както са описани. И собствениците имат понякога вина, но специално в Търново проблемът е двустранен. Преди години щях да к,пувам една такава занемарена къща там на доста ниска цена. Проучех въпроса и се отказах.
12
2
 
26
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Това го няма никъде в Европа. Някой да знае в Европа на някой да са дали къщи музей на уж собственици? Мисля, че беше направено умишлено от управляващите да се дадат сгради архитектурни паметници на хора който не могат да си купят хляба и лекарствата. Целта е да се разрушат от само се беси тези паметници. Трагедия.
11
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами бабето продава къщата,идва един строителен предприемач и застроява парцела,а бабата си взима160 000 лева кеш и живее още 10 години като царица в някой напълно обзаведен апартамент под наем в същият район в супер лукс за 250 евро на месец ,в наема и има дори месечно почистване на апартамента
10
13
 
12
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
А НЕ МОЖЕ ЛИ ОБЩИНАТА ДА ДАДЕ НОРМАЛНИ ПЕНСИИ НА ХОРАТА И ОБЩИНАРИТЕ ДА НАПУСНАТ ТЪЙ НЕ СТАВА ЛИ ? Били с вързани ръце ами 28 години да не си бяха чоплили в носа, а да помислят за страдния фонд и пенсиония фонд. Престъпно нехайство от страна на общината или обикновенна немарливост нека комисията по национална сигурност се заеме да види кой саботира сградния и пенсионния фонд?
9
6
 
27
 
! Отговори
Лойко преди 6 години
Оправихме Северозападна Булгариа,а ламтим за Западни покраинини,даже за цели дарзави ,като Македониа и на север и по далеко Албаниа и др.Разпада е пълен...а ламтим ли,ламтим.
8
15
 
15
 
! Отговори
Мечето Ръкспин преди 6 години
Това ли е напредналия евро-капитализъм ? Цяла Европа е един голям ковчег затуй си вкарват мигранти да им освежат расата с Европа напред към ГРОБ-ищата. Да си внесем и ние млади афаганистанци и ще ни постегнат сградите Те ще си работят, а ние ще си крадеме и ще им плащаме минимални заплати и ще крадеме и от тях.
7
3
 
31
 
! Отговори
inatut преди 6 години
Закон - всеки един трябва да поддържа. Ако не може общината - за сметка на собственика. Като няма пари - продава и отива да живее там, където и за каквото има пари да поддържа. В цял свят е така. Ако са много собственици - пак същото като ако се продава и няма някой от собствениците - информираш го на последната негова адресна регистрация. Ако е тук и обжалва ОК, ако е на нанай си от преди .... години - пак се продава и парите му в общината - 5 г срок да ги потърси. Стига вече!
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-напред трябва да се успокоим.
5
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общината не се грижи за старцитеДецата не се грижат за родителите си
4
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко да ги санира със стереопор.
3
8
 
21
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Важното е, че Юнкер и Меркел са добре, не ни заниманайте със тия съборетини по-скоро да умират дъртаците за да можем там да направим един МОЛ или магисрала може и казино.
2
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общината освен да събаря дали може да строи ? Щом са пенсионери, ето как се прави. Построяват един блок настаняват пенсиите и после събарят 10-15 къщи вземат тухлите и посторят една 5 етажна кооперация и преместват хората от блока в коперацията Да нарича се комунизъм и колективизъм и взаимопомощ. Явно освен да събаряме да сторим не ни бива ами да ядат асвалт бе. Бай Тошо строеше общински жилища панелки, но не ковчези.
1
2
 
17
 
! Отговори
Варненец преди 6 години
И?