Откриха огнище на птичи грип в Хасковско

Забранява се провеждането на пазари и изложби за птици в областта
23 окт 2017 17:00, Анисия Иванова
5
Откриха огнище на птичи грип в Хасковско
Архив: Булфото

Огнище на птичи грип е регистрирано в село Узунджово, община Хасково, съобщиха от областната администрация. Днес спешно е било насрочено заседание на Областната епизоотична комисия.

На форума е било взето решение за ограничителни мерки за недопускане разпространението на болестта. Издадена е заповед от областния управител, която е изпратена на всички общини и институции, които имат отношение към проблема.

В заповедта се нареждат незабавно свикване на Общинските епизоотични комисии, привеждане на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в състояние на повишена епизоотична готовност, като директорът и трябва да организира съвместни проверки от орнитоложките, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици.

Директорът на ОДБХ също така трябва организира постоянен ветеринарно-медицински контрол за спазване на мерките за сигурност в птицевъдни обекти. Забраняват се провеждането на пазари и изложби за птици на територията на област Хасково, гласи още заповедта.

ОБДХ трябва да организира и периодични клинични прегледи. Собствениците и управителите на птицевъдни обекти не трябва да допускат излизането на птиците извън дворовете на стопаните, както и контакт между диви пернати и домашни птици.

Необходимо е също така те да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците, а при отклонения в състоянието им или при повишена смъртност да уведомят незабавно ветеринаря или кмета на населеното място.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Зуйо преди 11 месеца
"куш гриби...ра-та-та-та-та-та...куш гриби..."
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че то си има от миналата година, но правителството и компетентните органи крият, защото държавата няма пари да опезпечи собствениците на фермите и няма хора, които да се организират да избият животните, а и това са много средства.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не знам дали има птичи грип но съм сигурен че има птичи безмозъчни предатели работещи против България. Тук не трябва да се произвежда абсолютно нищо за да лазим в краката на колонизаторите от запад.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Толкова ли нямате снимка на жива кокошка, че сте сложили препарирана?
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
откакто се разбра, че гъшият "френски" дроб по елитните ресторанти в света не е от Франция, сумати птицеферми грипясаха, ще останем и без кокошки, тамън бяха щастливи по всички административни стандарти.