Откриха огнище на птичи грип в Хасковско

Забранява се провеждането на пазари и изложби за птици в областта
23 окт 2017 17:00, Анисия Иванова
5
Откриха огнище на птичи грип в Хасковско
Архив: Булфото

Огнище на птичи грип е регистрирано в село Узунджово, община Хасково, съобщиха от областната администрация. Днес спешно е било насрочено заседание на Областната епизоотична комисия.

На форума е било взето решение за ограничителни мерки за недопускане разпространението на болестта. Издадена е заповед от областния управител, която е изпратена на всички общини и институции, които имат отношение към проблема.

В заповедта се нареждат незабавно свикване на Общинските епизоотични комисии, привеждане на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в състояние на повишена епизоотична готовност, като директорът и трябва да организира съвместни проверки от орнитоложките, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици.

Директорът на ОДБХ също така трябва организира постоянен ветеринарно-медицински контрол за спазване на мерките за сигурност в птицевъдни обекти. Забраняват се провеждането на пазари и изложби за птици на територията на област Хасково, гласи още заповедта.

ОБДХ трябва да организира и периодични клинични прегледи. Собствениците и управителите на птицевъдни обекти не трябва да допускат излизането на птиците извън дворовете на стопаните, както и контакт между диви пернати и домашни птици.

Необходимо е също така те да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците, а при отклонения в състоянието им или при повишена смъртност да уведомят незабавно ветеринаря или кмета на населеното място.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Зуйо преди 1 година
"куш гриби...ра-та-та-та-та-та...куш гриби..."
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то си има от миналата година, но правителството и компетентните органи крият, защото държавата няма пари да опезпечи собствениците на фермите и няма хора, които да се организират да избият животните, а и това са много средства.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали има птичи грип но съм сигурен че има птичи безмозъчни предатели работещи против България. Тук не трябва да се произвежда абсолютно нищо за да лазим в краката на колонизаторите от запад.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова ли нямате снимка на жива кокошка, че сте сложили препарирана?
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
откакто се разбра, че гъшият "френски" дроб по елитните ресторанти в света не е от Франция, сумати птицеферми грипясаха, ще останем и без кокошки, тамън бяха щастливи по всички административни стандарти.