Димитровградската болница смята да съди Здравната каса

Причината: заработените и неизплатени надлимитни средства
6
Димитровградската болница смята да съди Здравната каса
Иво Димов, Снимка: "Дарик"

Димитровградската болница "Св. Екатерина" ще съди Здравната каса заради заработените и неизплатени надлимитни средства, съобщи кметът Иво Димов. Общинската администрация ще съдейства напълно на болницата за делото, увери той. По думите на управителя д-р Матей Матеев НЗОК дължи на здравното заведение около 150 000 лв. Около 200 000 лв. са необходимите за заплатите на персонала в пълен размер.

Още по темата
Вчера заетите в болницата заявиха с открито писмо до кмета, общинския съвет, здравното министерство, омбудсмана и медиите недоволството си, че от 2015 г. до момента получават процент от трудовите си възнаграждения. Те поискаха спешни мерки за стабилизиране на общинската болница, както и общината ежегодно да предвижда в бюджета си средства за нея.

Управителят д-р Матеев съобщи, че договорът му за управление е изтекъл в края на юли и на 20 октомври е депозирал заявление, че не желае повече да заема поста. Той не отрече, че общината е помагала многократно на болницата, за да бъдат стопени старите й задължения от над 4 млн. лв. до 1.5 млн. лв.

Кметът Иво Димов припомни, че в последните 6 години община Димитровград е наляла 1,2 млн. лв. в МБАЛ "Св. Екатерина".

"Няма законен начин обаче да даваме средства за заплати, тъй като болницата е търговско дружество", уточни той пред "Дарик".

"От тазгодишния бюджет са изплатени дори повече от заложените 180 000 лв., като предстои и сега да преведем около 20 000 лв., но те няма да достигнат до хората под формата на заплати", посочи кметът.

"Положението в димитровградската болница не е много по-различно от това на други общински в страната, за съжаление. Ако не се вземат мерки на централно ниво и не се увеличи лимитът, едва ли положението в бъдеще ще е по-различно", коментира още той.

И посочи, че задълженията на всички болници са над 400 млн. лв., като от тях тези на общинските са малко над 30 млн. лв.

"Сами преценете съотношението", коментира Иво Димов, който е и заместник-председател на НСОРБ. Той посочи още, че по въпроса предстои среща на сдружението със здравния министър.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Здравната каса плаща толкова пари, колкото спред закон е необходимо. И колкото са внесли гражданите на България като здравни вноски. А вноските не са достатъчми явно. Защо? Ами защото вместо потоци, аеци и проводи имаме магистрали и ветрогенератори втора употреба. И защото някои хора си прибраха комисионните от магистралите.
5
0
 
3
 
! Отговори
Прав е! преди 10 месеца
Кога ще премахнете лимитите за направления в държавни болници?!
Кога ще ремонтирате всички отделения, на всички държавни болници?!
Кога лекари и сестри, спешни екипи ще получават достойни заплати в държавни болници?!
Кога ще върнете спешните екипи в районните болници, ще закупите линейки за С-я 60.
Кога НЗОК ще спре да финансира частни болници и клиники?!
Лекарите в държавни болници да не са ЕОД-та.
Лекар на държавно, да не работи частно, той и роднините му да нямат частни клиники и болници?!
4
0
 
15
 
! Отговори
hahahaha преди 10 месеца
Ей на това му се казва идиотизъм. Герберски кмет се жалва от политиката на герб в здравеопазването. Еми, що не се обадип на господаря си и да ти отпусне малко пари, бе ***? Нали боко тиквата ги раздава тези пари все едно са от джоба си! *** гробарска ***, затрихте държавата ***!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен

съгласен там където е внасял .тогава край с бъркат в общата каца с меда
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още когато се въведе закона за здравеопазването беше ясно че ще се окаже пълен провал. Хем задължаваш болниците да лекуват всеки, хем им налагаш лимит на лечението.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
а частни ЗДРАВНИ КАСИ с индивидуални здравни застраховки КОГА ?