Червен код за валежи в Бургаско, очаква се да спрат утре

На места валежите надвишиха 100 литра на квадратен метър
25 окт 2017 20:00,
1
Червен код за валежи в Бургаско, очаква се да спрат утре
Снимка: Булфото

Червен код е обявен за област Бургас поради продължаващите валежи. На места в областта регистрираното количество вече е над 100 л/кв. м. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Очаква се до утре сутринта валежите да спрат.

Още по темата

Получена е информация за скъсани стени на язовирите "Сухото дере 1", "Сухото дере 2", "Сухото дере 3" в землището на Бургас; на яз. "Чанаджик 1", яз. "Чанаджик 2", яз. "Чанаджик 3" и яз. "Чотората" - в землището на с. Трояново, община Камено, област Бургас. В община Айтос микроязовирът "Боаза 2" в землището на Малка поляна е със скъсана язовирна стена, залети са ниви, няма поражения по населени места или инфраструктура. Язовир "Ясна поляна" прелива с 4 м3/сек към 15.00 ч. днес в следствие на обилните валежи. Количествата валежи намаляват, очертава се и тенденция към намаляване на преливното водно количество. Осигурена е нормална проводимост на реката след язовира, която може да приеме преливащите водни количества и няма опасност за населените места по течението й след язовира.

Вследствие на проливните валежи р. Велека е излязла от коритото си, мостът на пътя за с. Фазаново е залят, реките Орешка и Трионска също са излезли от коритото си.

Нивото на р. Мочурица при с. Воденичане е възможно да достигне "оранжевия" праг за предупреждение в късните вечерни часове днес и ранните - утре.

Нивото на р. Тунджа при Ямбол е възможно да достигне "жълтия" праг за предупреждение в ранните часове утре. Нивото на р. Тунджа при Елхово е възможно да премине "жълтия" праг за предупреждение в сутрешните часове на 27 октомври и ще остане над него до 29 октомври.

По данни и прогнози на НИМХ-БАН през изминалото денонощие вследствие на валежи са се повишавали речните нива в цялата страна. Значителни повишения са отчетени във водосборите на р. Янтра /до + 260 см на р. Джулюница при с. Джулюница/, р. Беленска при г. Чумерна /приток на р. Тунджа/ с + 71 см. В резултат на интензивните валежи във водосборите на южночерноморските реки са регистрирани поройни наводнения, както и значителни повишения на нивата на река Ропотамо при с. Веселие /+ 300 см/ и река Айтоска при гр. Камено /+ 206 см/.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
А някой да има информация, какво се случва с болницата в Поморие?