Камено остава в бедствено положение, издирва се една жена

На 23-и ноември пък се свиква Съвет за намаляване на риска от бедствията
25 окт 2017 20:20, Боряна Павлова
6
Камено остава в бедствено положение, издирва се една жена
Снимка: Bulphoto

Все още няма основание за отмяна на бедственото положение в община Камено, каза кметът Жельо Вардунски.

Той поясни, че всички хора са изведени от потенциално опасните постройки, като няма откъснати села заради наводненията в общината, но въпреки това е опасно да се пътува в региона.

„В момента има една жена, която се издирва. Бедстващи хора единствено останаха две жени в село Ливада, които сме ги приютили и сме им осигурили стая за нощувка, с отопление и храна. Други бедстващи хора няма, всички са извадени от къщите, които бяха потенциално опасни. Голяма част се прибраха при роднините и при децата си. От тази гледна точка обстановката е малко по-спокойна“, заяви кметът на Камено.

Още по темата

Вътрешният министър Валентин Радев обяви, че на 23-и ноември е обявен Междуведомствен съвет за намаляване на риска от бедствията.

"Това е обявено преди това бедствие. Казвам го, защото получихме обвинения от опозицията. Там ще се обсъждат две неща - какви ще са плановете за в бъдеще и стратегия за 10 години напред какво да направим в зависимост от климатичните промени и това, което се случва в Европа. Важно е да се знае, защото получаваме неадекватни обвинения", посочи Валентин Радев.

"Говорих с главния прокурор, пътувайки насам, той ме увери, че и за тримата починали се води досъдебно производство как се е случило това. За четвъртата - жена, изчезнала, нямаме информация в момента", обясни Радев.

"Сутринта първо община Бургас обяви частично бедствено положение, малко по-късно община Камено обяви пълно бедствено положение. На законово основание обявих частично бедствено положени за областта. С екипите на пожарната и на общинските администрации от първия възможен момент сме на терен. Участвахме в помагането на хората. Беше мобилизирана максимална техника - 8 екипа на пожарната, с водолази, спасителни лодки. за съжаление стихията беше огромна и трудно преодолима като обем вода, за да може да се достигне до някои от хората и да им се помогне, други бяха спасени. Съболезнования на близките", каза от своя страна областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Нямаме прекъсване на водоподаването. Трите язовира, които поддържа ВиК-Бургас - язовир "Камчия" има 18% свободен обем, двата други язовира "Ясна поляна" и "Паничарево" при 450-460 куб.л./сек допустим обем ние изпускаме около 18-20 куб.л/сек. Така че контролирано изпускаме язовирите. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в бургаското село Черни връх, във връзка с бедственото положение в общините Бургас и Камено в областта, предаде "Фокус".

"Имаме в някои села проблеми. Там, ако не заработят помпите, имаме налична питейна вода в рамките на два календарни дни", коментира Нанаков.

Той обясни, че от 03.00 часа на АМ "Тракия" работят аварийни екипи, като в ранния следобед са преодолени последствията от 4 големи свличания.

"Само в канавките имаме проблеми и понастоящем т.е. там не може да се оттича вода, но ще изчакаме да спрат валежите и ще изчистим и канавките. На АМ "Тракия" нямаме ПТП-та заради добрата и акуратна работа на пътноподдържащите фирми и организацията на движението на "Пътна полиция" в рамките на деня", коментира министърът.

"Към настоящия момент остава затворен участъкът от републиканския път Братово през Полски извор. Отворихме участъка "Долно Езерово"- Братово и проблемния участък по пътя Бургас-Средец, където в рамките на 400 м има земни маси и вода на пътното платно. Там от няколко часа сме организирали движението само в едното платно", обясни Нанков.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 1 година
До 5

Ами ходи го ла.пай на Ердоган.Щом си мераклия той с удоволствие ще те вземе за ханъма.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата се разпада, момичета и момчета!
Всичко е на самотек!
Само София се развива, другото е пълен разпад.
Не се сърдете, като призовава към разпускане към държавата, като призовавам Ердоган да откъсне парче земя от България, това парче ще се ръководи разумно, ще процъфти!
Българинът по подразбиране е ***@нар, доказан при това!
В исторически план дори е жалко, че сме били освободени от турско робство, за да паднем под руско!ЗАКРИВАЙ!
Просто не ставаме като нация - 90% ***, 10% гении!
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре, бе, Боко! Къде си, бе? Идвай тук в Каменово да "оправяш" положението!
И пиар да си направиш! А, ако кажеш, и лентичка ще ти опънем да я резнеш!
1
0
 
14
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Какви язовири изпускате в края на лятото ве ***.При това сухо лято те трябваше да са полупразни за да имат свободен обем за пролетното снеготопене.Спрете тези безумни концесии.Концесионерите не дават вода на земеделците и за това няма зеленчукопроизводство.Оставят язовирите пълни през есента и зимата и след това при най малкия дъжд те преливат.Спрете това престъпление.