Камено остава в бедствено положение, издирва се една жена

На 23-и ноември пък се свиква Съвет за намаляване на риска от бедствията
25 окт 2017 20:20,
6
Камено остава в бедствено положение, издирва се една жена
Снимка: Bulphoto

Все още няма основание за отмяна на бедственото положение в община Камено, каза кметът Жельо Вардунски.

Той поясни, че всички хора са изведени от потенциално опасните постройки, като няма откъснати села заради наводненията в общината, но въпреки това е опасно да се пътува в региона.

„В момента има една жена, която се издирва. Бедстващи хора единствено останаха две жени в село Ливада, които сме ги приютили и сме им осигурили стая за нощувка, с отопление и храна. Други бедстващи хора няма, всички са извадени от къщите, които бяха потенциално опасни. Голяма част се прибраха при роднините и при децата си. От тази гледна точка обстановката е малко по-спокойна“, заяви кметът на Камено.

Още по темата

Вътрешният министър Валентин Радев обяви, че на 23-и ноември е обявен Междуведомствен съвет за намаляване на риска от бедствията.

"Това е обявено преди това бедствие. Казвам го, защото получихме обвинения от опозицията. Там ще се обсъждат две неща - какви ще са плановете за в бъдеще и стратегия за 10 години напред какво да направим в зависимост от климатичните промени и това, което се случва в Европа. Важно е да се знае, защото получаваме неадекватни обвинения", посочи Валентин Радев.

"Говорих с главния прокурор, пътувайки насам, той ме увери, че и за тримата починали се води досъдебно производство как се е случило това. За четвъртата - жена, изчезнала, нямаме информация в момента", обясни Радев.

"Сутринта първо община Бургас обяви частично бедствено положение, малко по-късно община Камено обяви пълно бедствено положение. На законово основание обявих частично бедствено положени за областта. С екипите на пожарната и на общинските администрации от първия възможен момент сме на терен. Участвахме в помагането на хората. Беше мобилизирана максимална техника - 8 екипа на пожарната, с водолази, спасителни лодки. за съжаление стихията беше огромна и трудно преодолима като обем вода, за да може да се достигне до някои от хората и да им се помогне, други бяха спасени. Съболезнования на близките", каза от своя страна областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Нямаме прекъсване на водоподаването. Трите язовира, които поддържа ВиК-Бургас - язовир "Камчия" има 18% свободен обем, двата други язовира "Ясна поляна" и "Паничарево" при 450-460 куб.л./сек допустим обем ние изпускаме около 18-20 куб.л/сек. Така че контролирано изпускаме язовирите. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в бургаското село Черни връх, във връзка с бедственото положение в общините Бургас и Камено в областта, предаде "Фокус".

"Имаме в някои села проблеми. Там, ако не заработят помпите, имаме налична питейна вода в рамките на два календарни дни", коментира Нанаков.

Той обясни, че от 03.00 часа на АМ "Тракия" работят аварийни екипи, като в ранния следобед са преодолени последствията от 4 големи свличания.

"Само в канавките имаме проблеми и понастоящем т.е. там не може да се оттича вода, но ще изчакаме да спрат валежите и ще изчистим и канавките. На АМ "Тракия" нямаме ПТП-та заради добрата и акуратна работа на пътноподдържащите фирми и организацията на движението на "Пътна полиция" в рамките на деня", коментира министърът.

"Към настоящия момент остава затворен участъкът от републиканския път Братово през Полски извор. Отворихме участъка "Долно Езерово"- Братово и проблемния участък по пътя Бургас-Средец, където в рамките на 400 м има земни маси и вода на пътното платно. Там от няколко часа сме организирали движението само в едното платно", обясни Нанков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 5Ами ходи го ла.пай на Ердоган.Щом си мераклия той с удоволствие ще те вземе за ханъма.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата се разпада, момичета и момчета!Всичко е на самотек!Само София се развива, другото е пълен разпад.Не се сърдете, като призовава към разпускане към държавата, като призовавам Ердоган да откъсне парче земя от България, това парче ще се ръководи разумно, ще процъфти!Българинът по подразбиране е ******нар, доказан при това!В исторически план дори е жалко, че сме били освободени от турско робство, за да паднем под руско!ЗАКРИВАЙ!Просто не ставаме като нация - 90% ***, 10% гении!
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре, бе, Боко! Къде си, бе? Идвай тук в Каменово да "оправяш" положението! И пиар да си направиш! А, ако кажеш, и лентичка ще ти опънем да я резнеш!
1
0
 
14
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Какви язовири изпускате в края на лятото ве ***.При това сухо лято те трябваше да са полупразни за да имат свободен обем за пролетното снеготопене.Спрете тези безумни концесии.Концесионерите не дават вода на земеделците и за това няма зеленчукопроизводство.Оставят язовирите пълни през есента и зимата и след това при най малкия дъжд те преливат.Спрете това престъпление.