Има ли лек за българското здравеопазване?

Има нови предложения, които се обсъждат в момента
26 окт 2017 19:44, Екип на Bloomberg
20
Има ли лек за българското здравеопазване?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кривите за разход за лекарства в европейските страни след кризата показват, че е имало задържане на разходите. Доста от страните, които предлагаха по онова време успешна лекарствена политика, намалиха разходите си, а увеличението беше в рамките на 5% максимум. Това обясни бившият заместник-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"За съжаление много дълго време България беше „dream market“. Само тук имаше нарастване с 10-15%, което говореше за изключително недобра лекарствена политика. Много се направи за това през последните години".

По думите му в момента като че ли вече има сериозни подходи за участие на индустрията в този процес.

"Вече се задържаха разходите. Постигнаха се едни много добри, ниски цени на нашия пазар, което пък обаче застраши употребата по простата причина, че се разви мощна паралелна търговия".

Пенков допълни, че тази година на базата на payback механизми на НЗОК индустрията вероятно ще успее да възстанови 150 млн. лева, което е прецедент в историята на здравното осигуряване в България.

Той посочи, че има нови предложения, които се обсъждат в момента – да започне нов иновативен метод на плащане и да се плаща за резултат. Тоест дадено лекарство, след като бъде закупено, да се следи за резултат в определено време. Ако няма ефект – парите да бъдат върнати.

"Все още в Европа не се използват такива механизми, но аз бих се гордял, ако България го въведе и бъде един от иноваторите в Европа".

Кои са другите възможни решения на вече съществуващите проблеми в здравеопазването?  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Решението е орязване на привилегированите касти, които сега държавата ги осигурява, ама наполовина - в момента са ДЕВЕТ, фактически осигуровки плащат към 2.5 милиона работещи балами, другите 4.5 милиона ползват безплатно здравеопазване.

Държавата трябва да осигурява само пенсионери с пенсия под МРЗ (другите да плащат осигуровки), деца до 7 години и учащи. А не като сега - държавата да осигурява чиновници, полицаи, военни, съдии, митничари, прокурори, ромове - щото били "бедни".
18
1
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
През последните три десетилетия на преден план бе , ненормалното забогатяване на много лекари– Кардиолози, Гинеколози, Ортопеди ,лични лекари.?Няма надежда за по добра лекарска политика.
17
0
 
1
 
! Отговори
Народно събрание 2 преди 1 година
Премахнете всички 10 000 стр. Закони и Наредби - да забранявате държавни болници да приемат пациенти, защото са надхвърлили лимита. Най-тежките случаи се приемат в държавни болници. Кой създаде и одобри Наредбата лекар да не оказва помощ на 15 метра от болница?! Вие - Народното събрание.
Не копирайте модела на Франция, САЩ и Великобритания. Докато пациента чака един месец достъп до лекар ще умре. Копирайте моделите на Германия, Испания, Израел.
След като си плащат НЗОК в болница не плащат нищо.
16
1
 
2
 
! Отговори
Народно събрание! преди 1 година
- Премахване на лимити за направления в държав. болници
- Държавни болници да не са ЕОД-та и лекарите
-Връщане на Спеш. помощ в болниците, поне 100 линейки за С-я и достойни заплати за лекари, мед. сестри, спешна помощ.
-Забрана НЗОК да финансира частни клиники и болници.
-Лекар на държав. работа да не практикува частно, да няма частни клиники, също и роднини, семейство.
-Управители на болници да са доказани финансисти с опит, а не лекари завършили курс "здравен мениджмънт" в УНСС.
15
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Има-една четвъртита гьостерица.
14
0
 
4
 
! Отговори
илач драгунов преди 1 година
калашников лекува всичко.
особено корупция.
13
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
И честно казано не ме интересува КОЙ ще го направи -герб бсп и т.н.... Продължавам да виждам коментари от партийни тролове които винят "другите". Алооо всички се изредихте да управлявате и НИЩО ама НИЩО!!! Не мога да разбера какъв е този омагьосан кръг и кой па толкова печели от него?!?!??!?!??!!
12
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Толкова е лесно, но явно не искат да променят статуквото!Просто се приема че болничен до 5 дни се взема стандартно до 2/3 пъти в годината, за по-дълъг болничен се изисква 2ри лекар да потвърди (специалист в областта),по същият начин при следващ болничен. За целта се прави съответната организация, като това ще натовари здравната система минимално.Допълнително се прави обща/централизирана система за регистрация на здравните услуги за всеки гражданин. Ама *** деп-ти топлата вода откриват :х
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не,не и пак не.И да се налери българинат с това е известен,че на всичко му намира цаката.Черта братко няма отърване то си ни идва отвътре.
10
0
 
2
 
! Отговори
Напротив! преди 1 година
Има лек. Когато отстраним гнойният цирей ГРОБ,има надежда. Инфекцията може да се излекува,преди да е причинила още смърт.Не бива да допуснем гангрена да обхване страната ни. Тогава и секирата няма да помогне.Ще изпаднем в агония. Да не бъде Божееее...
9
0
 
15
 
! Отговори
бг смешки преди 1 година
в държава където се въртят само далавери и кражби няма как да прокопса !в здравеопзването са едни от най-големите далавери в цялата държава ......
8
1
 
14
 
! Отговори
диди преди 1 година
Да се премахнат всички здравни каси!! Пълно с хрантутници!
7
2
 
6
 
! Отговори
сатрап неолибералист преди 1 година
да се премахне здравеопазването .
и здравето.
нали това беше идеята ?
от преди 27 години?
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Издевателстват над бедния народ...
5
2
 
2
 
! Отговори
Така де преди 1 година
НЕ!
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1
!е то и сега си е на тезгяха, че и под него.
3
2
 
12
 
! Отговори
това е преди 1 година
Да има изход от тази черна дупка и той е болничните заведения да не са търговски дружества и тогава лекарите няма да гледат на болните като на стока и предмет а като на болни!но за това трябва политическа воля и топки защото сега някой печелят милиони и лесно няма да се дадат.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Има ли лек за българското здравеопазване?" --> има. Индивидуални здравноосигурителни сметки + здравни застраховки. Не като сега - който работи дава пари, а другите точат
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се чудете - имаше един документ преди време на пълна либерализация дори на общински дейности и забележете, на религия. След 2020, като секне финансирането от ЕС, всичко ще да е на тезгяха. По-добре по от рано, че после да не ревем.