На изложба във Варна: Вкусна Венера Милоска от шоколад

Идея за Гинес: Правят 8-тонна шоколадова елха на летище София
Обновена: 26 окт 2017 16:41 | 26 окт 2017 15:43, Анисия Иванова
0

Снимка: БТА

67-килограмова Венера Милоска е част от експонатите на изложение на шоколадови скулптури, което днес бе открито във Варна. Подобна изложба има за пръв път в крайморския град и е посветена на титлата "Варна - Европейска младежка столица 2017".

Скулптурите са осем - копия на класически произведения на изкуството, някои от които с човешки ръст, направени от плътен шоколад и покрити със специален лак, обясни Галин Желязков, организатор на изложението.

Теглото им също е впечатляващо – репликата на Венера Милоска тежи 67 кг, Момичето с кошниците – почти 90 кг, а Жената с делвите – цели 110 кг, поясни шеф-сладкарят Ради Стамболов – ваятел на шоколадовите произведения на изкуството и един от инициаторите на нестандартната експозиция.

Изложбата ще продължи до 31 октомври, за пръв пред варненската публика ще бъде представен розов и син шоколад, допълни Желязков. Той уточни, че посетителите ще имат възможност да сътворят свой шедьовър със специални маркери с какаово "мастило" от бял, млечен или натурален шоколад.

След Варна скулптурите ще бъдат представени в още няколко от големите градове в страната, като целта е да се промотира Варна като Европейска младежка столица. Следващият проект на инициаторите на изложбата е откриване на интерактивен музей на шоколада в крайморския град.

Ваятелят на фигурите Ради Стамболов работи активно по реализация на проект, с който ще кандидатства пред Гинес. Идеята е на летище София да бъде "вдигната" 8-тонна шоколадова елха. След реализацията на този проект материалът от коледния символ ще бъде ползван за интерактивния музей във Варна, допълни Желязков, цитиран от БТА.
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари