На изложба във Варна: Вкусна Венера Милоска от шоколад

Идея за Гинес: Правят 8-тонна шоколадова елха на летище София
Обновена: 26 окт 2017 16:41 | 26 окт 2017 15:43, Анисия Иванова
0

Снимка: Булфото

67-килограмова Венера Милоска е част от експонатите на изложение на шоколадови скулптури, което днес бе открито във Варна. Подобна изложба има за пръв път в крайморския град и е посветена на титлата "Варна - Европейска младежка столица 2017".

Скулптурите са осем - копия на класически произведения на изкуството, някои от които с човешки ръст, направени от плътен шоколад и покрити със специален лак, обясни Галин Желязков, организатор на изложението.

Теглото им също е впечатляващо – репликата на Венера Милоска тежи 67 кг, Момичето с кошниците – почти 90 кг, а Жената с делвите – цели 110 кг, поясни шеф-сладкарят Ради Стамболов – ваятел на шоколадовите произведения на изкуството и един от инициаторите на нестандартната експозиция.

Изложбата ще продължи до 31 октомври, за пръв пред варненската публика ще бъде представен розов и син шоколад, допълни Желязков. Той уточни, че посетителите ще имат възможност да сътворят свой шедьовър със специални маркери с какаово "мастило" от бял, млечен или натурален шоколад.

След Варна скулптурите ще бъдат представени в още няколко от големите градове в страната, като целта е да се промотира Варна като Европейска младежка столица. Следващият проект на инициаторите на изложбата е откриване на интерактивен музей на шоколада в крайморския град.

Ваятелят на фигурите Ради Стамболов работи активно по реализация на проект, с който ще кандидатства пред Гинес. Идеята е на летище София да бъде "вдигната" 8-тонна шоколадова елха. След реализацията на този проект материалът от коледния символ ще бъде ползван за интерактивния музей във Варна, допълни Желязков, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари