Обстановката в Бургаско се нормализира

ДАМТН: Водоемите не са причина за човешки жертви
26 окт 2017 19:36, Красимир Ангелов
2
Обстановката в Бургаско се нормализира
Снимка: Булфото

Към момента ситуацията с язовирите на територията на област Бургас се нормализира. Инспектори от Главната дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) продължават да следят всички водоеми на територията на региона, съобщиха от Агенцията.

Още по темата
След проливните дъждове на 24-25 октомври инспекторите на ДАМТН установиха 7 язовира със скъсани стени. Всичките те са под 50 000 куб. м, с изключение на яз. "Чотората", който е с обем от 100 000 м3. Това са каскадни язовири, като четири от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Под тези водоеми няма населени места и водният отток от тях не е причина за човешки жертви, отчитат от агенцията.

Язовир "Чотората" е разполагал с постоянно видеонаблюдение, което е било предоставено на ДАМТН. Според иззетите записи се вижда как около 2.00 ч. през нощта започва да приижда вода, която носи наноси - пръст, храсти и дървета. Вследствие на прииждащата вода и обилния валеж започва рязко повишаване на нивото на язовира, като се стига до преливане през короната на стената и водата се разлива в земеделски земи. Въпреки това съоръжението задържа основната водна маса и не се стига до пълно разрушаване на стената.

От началото на годината служителите на ДАМТН са извършили 3630 проверки на територията на цялата страна, като само в Бургаска област са направени 195 инспекции. Най-често констатираните нарушения са: липса на техническа документация; корона на стената - вълнообразна, със слягания и коловози; въздушен откос - частични свличания, обрасли с дървета и храсти; воден откос - частични свличания, нарушена броня, ерозия, храсти.

За неспазване на сроковете на предписанията са съставени и връчени 374 акта за установяване на административни нарушения на територията на цялата страна. При извършване на проверките на язовирите и при констатирани нарушение на технологичната и конструктивната сигурност на язовирните стени и съоръженията към тях са дадени предписания за контролирано пълно изпразване на 89 язовира на територията на цялата страна. Те се проверяват редовно и се поддържат на кота "мъртъв" обем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: язовириБургаскоДАМТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Red преди 6 години
Аболютно прав е The big щепсел!!!Няма такъв народ-***!!!
1
0
 
4
 
! Отговори
The big щепсел преди 6 години
Няма такива наглеци - първо синоптиците и природата им е виновна ,а после се започва смс изнудване - по левче, по два...Няма такива управляващи наглеци и такива убити, заспали и безгръбначни управлявани...Никакъв народ - сбирщина нещастници...