Ябълков апокалипсис: Нашите изчезват, ще хапваме полски

Субсидиите са една от причините да изчезват ябълковите градини
Обновена: 27 окт 2017 08:39 | 27 окт 2017 08:28, Елка Василева
31
Ябълков апокалипсис: Нашите изчезват, ще хапваме полски
Снимка: архив, Булфото

Ако нещата продължават да се развиват по начина, по който вървят в момента, след 10 години в България няма да се отглеждат ябълки. Ще си хапваме полски, защото няма да има родно производство. Това каза за БТА Красимир Кумчев, аграрен консултант и фермер.

В подкрепа на заключението си посочи, че през последните 5-6 години по-малките производители са започнали да изкореняват насажденията си, а големите и хората, които разбират от ябълково производство, са спрели да инвестират в ябълкови насаждения.

Като пример посочи и собственото си дружество, което от около 7 години инвестира в други трайни насаждения - череши, сливи, но не и в ябълки.

Единствените, които в момента инвестират в ябълкови насаждения са хора, които не разбират от това производство, но имат финансов ресурс, твърди той.

Част от ябълковите градини вече са на тезгяха за продан

Да правиш ябълкови насаждения в обеми от около 1000 дка е самоубийство, подчертава Кумчев от позицията на фермер, отглеждал 14 000 дка ябълки. По думите му обаче част от тези градини вече са на тезгяха за продан, добавя Кумчев.

На тази база Красимир Кумчев прогнозира, че след около 10-15 години вакуумът ще е пълен. И обяснява, че масово насажденията, които са в активно плододаване, са на възраст между 10 и 15 години и обективно след десетина години по естествен начин ще излязат от обръщение и трябва да бъдат изкоренени.

Предполагам, добавя той, че управляващите тогава, които и да се те, ще вземат мерки, но ще бъде късно. Защото по думите на фермера няма да ги има специалистите, няма да ги има и работниците-резачи, защото при ябълката, заедно с растителната защита, резитбата е най-важната операция. Тя е много специфична и изисква много познания и опит и един добър резач в момента на резитбата от физиологичното състояние на овошката може да прецени какъв ще бъде добивът следващата година, както и да го контролира дори.

Държавните субсидии са една от причините за ябълковия "апокалипсис"

Като една от причините за ябълковия апокалипсис Красимир Кумчев посочи държавните субсидии за плодовете, които са по схема и са стотина лева на декар. Тази сума като я разделиш на 3 000 кг, един хубав среден добив, се получава три стотинки за килограм, което по думите му не представляват никакъв икономически стимул, нито пък може да провокира интереса на фермерите да създават ябълкови насаждения.

В същото време, по информация от медиите, миналата година поляците са получавали по 30 евроцента/кг от ЕС заради руското ембарго и още толкова като национално доплащане, каза Кумчев. Това е 1,20 лв/кг, което е 40 пъти повече в сравнение у нас или, твърди фермерът, поляците получават толкова за една година, колкото един фермер у нас за един цял живот.

По думите му тази година се е случило същото със земеделските стопани, които отглеждат праскови. Гърция, Италия и Испания си уредиха евросубсидия заради руското ембарго, поради което нашите преработватели спряха да изкупуват български праскови и почнаха да внасят по-евтини от Гърция, поясни Кумчев.

Казва се, че на практика нямаме износ за Русия, което е вярно - ние не можем да задоволим вътрешния си пазар, но руското ембарго ни бие индиректно чрез Полша с ябълките, а чрез Гърция с прасковите.

Българският фермер би се гордял с Министерството на земеделието, ако успее да създаде еднаква конкурентна среда с останалите играчи от Европейския съюз и тогава, твърди Кумчев, ще проличи кой е добър и кой не. Дори и да си добър - как ще устоиш на някой който получава субсидия за една година толкова, колкото ти за 40, коментира той и даде още един пример - миналата година у нас тиквата е получила 200 лв. субсидия, а ябълката - 100 лева.

Българската ябълка на вътрешния пазар през годините свършваше до Нова година, но тази е слаба и ще я има до 15-20 ноември. В момента във всички търговски вериги 40 на сто от ябълката вече е внос от Гърция и Италия, както и от Нова Зеландия.

Качествената българска ябълка се изкупува за прясна консумация

На практика това означава, че качествената българска ябълка се изкупува на 100 процента за прясна консумация. Извън това остават ябълките, които отиват за преработка. При нормални години 20-25 на сто от цялата реколта отива за преработка, чиято цена е 10 пъти по-ниска от тази, която е за прясна консумация.

Двата български сорта - Айвания и Карастоянка, със страхотни вкусови качества, вече са излезли от производство. От другите, които не са български, най-разпространени у нас си остават класическите сортове - Златна превъзходна, Червена превъзходна и Грени.

Красимир Кумчев очаква даването на гласност на този предстоящ проблем да стигне до някого, който мисли логично. Моята тревога е, че когато хората които разбират от ябълково производство не инвестират в нови насаждения, а по-дребните изкореняват - по естествен път в един момент вакуумът ще бъде налице и на практика ще се срине цялото ябълково производство. Отделно има несигурност в средата и никой няма да се престраши да вложи огромни средства в това - четири години отглеждаш без плододаване!

"Царицата на плодовете" изисква и царско обслужване

Преди 30 години само в землището на село Трилистник са се произвеждали между 25 и 30 хиляди тона ябълки, а в момента това е националното ни производство, сочи Кумчев. Ябълката има експортна насоченост, а вътрешното потребление в момента е 4-5 пъти по-голямо от производството и сме далеч да задоволим собствените си нужди, камо ли да мислим за износ. А това е култура, която наричаме "Царицата на плодовете", защото е с целогодишна консумация в цял свят, но пък изисква и царско обслужване.

Преди около 30-40 години на територията на Пловдивска област са се отглеждали 138 различни култури в една година, което означава, че в едно и също време нещо се сее и нещо се прибира. На територия от 6 000 кв.км.

Надали има такова нещо някъде по земното кълбо. Уникални климатични условия. Би трябвало това да ни е като емблема на държавата, а за областта - да не говорим. Ако премахнат субсидиите, за 5-6 години ще залеем Европа с качествена храна, категоричен е Кумчев и цитира служител на една от големите търговски вериги у нас, според който в Лондон български земеделски продукт струва 7 паунда, а холандския - 1 паунд и нашият се купува.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: ябълкипроизводство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога няма да хапна нищо полско! Заклех се, когато видях полски домати в "Лидл".При соца нашата земеделска продукция владееше пазара в соцстраните, а на Запад най-добрите консерви от белени домати и праскови бяха българските! Съсипаха икономиката ни и от 26-то място по БВП/глава от населението отидохме...ни знам къде, защото откакто за последен път погледнах статистиката до днес сигурно сме се сринали с още 10 места! ТВ показват Фильо и Мавъра, наместо да ми ги показват на пожълтели снимки!
28
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Превъзходно златенА да преминеш на "био" производство е толкова лесно - пишеш на етикета био и готово.
27
2
 
4
 
! Отговори
към 27 преди 6 години
До риторичноЗащото шведската престъпност унищожава както животновъдството /крави ,овце ,дори ***,така и производството на овощия -череши ,орехи и пр.
26
2
 
7
 
! Отговори
Логично е... преди 6 години
Чувам, че в Министерство на земеделието царува ДПС. Ако това е вярно - то обяснява всичко, което се случва с родното (на българите) земеделие. Логично е тия, дето им плащат да искат съсипано българско земеделие - да нямат конкуренция в България !
25
1
 
13
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Какво се случи с овцевъдството? Изнасяхме стока за ара.бския свят, а това е голям пазар, големи пари. Защо загубихме тези позиции, които имахме?!
24
1
 
11
 
! Отговори
риторично преди 6 години
България от векове е известна по света с овощарството си, с лозарството и животновъдството. Това са традиции наследени от траките, славяните и прабългарите.Но не всеки може да се занимава с овощарство, което е "тънка" работа и изисква целогодишна грижа за дръвчетата. Парите вместо да се дават на разбирачи, се дават на "наши" хора(както и в др.сфери), които понятие си нямат от тънкостите на работата. Не се ценят професионалистите. Докато тук се ***, Полша и др.страни завладяха пазарите.
23
1
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Може да си направите справка например за колко лозя са взети пари да се създадат,и после колка пари са взети лозята да се изкоренят,защото у нас това е само една от врътките за законна кражба на пари от ЕС
22
2
 
4
 
! Отговори
М?! преди 6 години
А кво ше праим с гнилите ябълки, а ?!
21
4
 
20
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
При мен ядяхте ли български ябълки ? А? Сега скачайте,щото кой не скача е червен...
20
7
 
6
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
Да не би някой да е изкоренил дърветата? Да имаше измръзване, но не и в цялата страна! И, *** такива, спрете да всявате паника! Има къде къде по-важни неща за правене в *** държава, например превенция на язовирите и водоемите в РъБъ! Защо няма уволнени и вкарани в затвора ***, допуснали тези извращения! Онзи ден един *** рече, че синоптиците били виновни! Бай Минчо, спри да пускаш дъждове!
19
2
 
17
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
18
1
 
15
 
! Отговори
ПРАВИЛАТА В ЕС преди 6 години
не позволяват да се увеличават с повече от 1% площите с лозя за година. Те. за да удвои един български фермер лозето трябва да чака поне 50 години. Това си е чиста дискриминация и защита на Испания, Франция и Италия
17
7
 
5
 
! Отговори
Превъзходно златен преди 6 години
Просто трябва да се вдигне качеството на продукцията и така ще се пласира директно на големия пазар, но много по-лесно е да ти цъкат субсидията всяка година без да се изисква много от теб. Субсидиите е редно да изчезнат генерално в целия ЕС, но подозирам, че и тогава ще има много недоволни... Като искаш повече добавена стойност, минаваш на био или органично производство и тогава е съвсем различен филмът.
16
3
 
7
 
! Отговори
Edna преди 6 години
Полските храни са със съмнително качество. Аз купувам словенски и хърватски ябълки понеже наоколо няма български за съжаление.
15
5
 
18
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
прочутите български домати бяха заменени с китайски, прочутото българско сирене с румънско, сега дойде ред на прочутите български ябълки да бъдат заменени с полски...да живее демокрацията да живее свободният бизнес...
14
1
 
13
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Субсидирана стока трябва да се обложи с мито на границата иначе се изкривява пазара.Поляците като субсидират техните ябълки прецакват нашите същата история с яйцата, е ккакво значи една по-богата страна може за 10 години да съсипе земеделието на една по-бедна без по-бедната да има шанс да се оправи, така излиза може да е супер по регламентите но това не значи че е добре.
13
13
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Червените глашатаи отрано започнаха с кофти заливка.Според тях ЕС ни е приел за да ни ликвидира като конкурент.Когато нямаше субсидии бяхме крупен износител ,а сега със субсидии ни е криво.Европо ,спирай всякакви пари към нас защото сме много недоволни.Иначе има нещо общо между едно време и сега,големите пари ги прибират едни и същи хора с червена закваска.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не купувам вносни ябълки. Щом можем да си произведем, няма да стимулирам чужди икономики.
11
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полските ябълки не са лоши. Аз редовно си купувам от тях във Фантастико. Не са много скъпи. Не виждам проблем.
10
1
 
13
 
! Отговори
ЕС Е ПИРАМИДА преди 6 години
КЛАСИЧЕСКА ПИРАМИДА. Първите тарикати се облажват за сметка на останалите, а последните като НАС се разоряват напълно.