На протест с трактори срещу шистовия газ в Генерал Тошево

Над 100 земеделски машини блокираха главната улица на града
28 окт 2017 12:08,
47
На протест с трактори срещу шистовия газ в Генерал Тошево
Снимка: архив Reuters

С колона от над 100 тежки земеделски машини, блокирали главната улица на Генерал Тошево започна протеста срещу добив на шистов газ в региона.

Малко след 9.00 часа колоната от тежка техника, предвождана от полицейски патрул, потегли с надути клаксони. Всеки трактор е с аварийни светлини и българско знаме.

Протестиращите от Асоциацията на българските зърнопроизводители - 2006 издигнаха лозунгите "Не пипайте земята ни! Не пипайте водата ни! Не пипайте хляба ни!".

От браншовата организация заявиха,че се обявяват против добива на газ като "неприсъща, вредна и с нищо не допринасяща за развитието на региона дейност".

"Богатството на Добруджа - тази плодородна орница, където никъде в Европа я няма, трябва да бъде запазена", каза Тодор Моралийски - председател на Добруджанския фермерски съюз, който също се включи в протеста.
Въпреки дъжда селскостопанската техника бе приветствана от граждани, струпали се на тротоара.

"Протестът е мирен", заяви пред "Фокус" Мариян Филипов, гражданин, подкрепящ протеста. "Не искаме да тровят земята ни", заяви той.

Днес в сградата на община Генерал Тошево е предвидено да се проведе обществено обсъждане на предложението за добив на шистов газ. Това е финалната среща от поредица такива, проведени в предходните седмици в различни населени места на Община Генерал Тошево.

Някои от гражданите, които ще участват в срещата, са облечени в български народни носии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Бай Кольо преди 5 години
Интересно.Всички искаме евтин газ,но да не се произвежда от българска територия.Е няма как да е евтин докато го внасяме.
38
1
 
3
 
! Отговори
Без коментар преди 6 години
Със 166 гласа "за", едва 6 депутати "против" и трима въздържали се парламентът днес прие пълна забрана за проучванията и добива на шистов газ в страната, както и за използване на метода на хидравличния удар (фракинг) с голямо налягане (над 20 атмосфери) при конвенционалните проучвания на нефт и газ. Тоталната забрана бе предложена от ГЕРБ след решение на премиера Бойко Борисов вчера да бъдат уважени изцяло исканията на гражданите, протестиращи срещу допускането на проекти за шистов газ в Българи
37
1
 
1
 
! Отговори
до 28 от славянин преди 6 години
Значи всеки успех на бълхата е смърт за мечката!? Като всяко изкудкудякало от ''благородна'' демократична злоба атлантиче и ти си с IQ под 50!
36
1
 
9
 
! Отговори
Гази Баба преди 6 години
Тиквун е готов да ни раздаде и разпродаде. А се вживява на спасител на България.
35
1
 
18
 
! Отговори
Добружанец преди 6 години
Странно е колко небрежно се отбелязва в медиите, а хората тук са готови да стигнат до крайности. Имаме нужда от подкрепа в София!
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойуко каза че няма да има дори проучвателен фракинг. Защо се налага хората да протестират? Данеби пак да е взел едни пари за да разреши сондажите?
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, Бойко нали забрани дори тестовите сондажи за шистов газ. Какво стана с тая забрана? Да не би да са я разкарали тихомълком? Герберите пак ли прецакват България тихомълком?
32
1
 
20
 
! Отговори
Вътрешен човек преди 6 години
Един кладенец изважда от еко-системата 30-40 МИЛИОНА литра вода завинаги-тя се инжектира дълбоко в земята и там си остава. *** и отровна. Винаги част от газа изтича в атмосферата, земетресения от 2-3 до 4 по Рихтер стават ежемесечни. Газови инсталации, камиони с вода и пясък, помпите на нафта бичат денонощно. Нищо, ама НИЩО добро не мога да кажа за фракинга
31
17
 
4
 
! Отговори
тоя шистов преди 6 години
Газ. От де го извадихте?Отдавна е забранена тая технология в БългарияЯсно е, че иде реч за конвенционални методиПо които и сега се добива. И в България. И в РумънияТва е некаква спонсорирана от москва истерияНедай боже да почнем да купуваме по малко газ от московиятаАман от измислени проблемиАман от московски ***
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоооооо,радетелите за просперитета български проевропейци просто нямаме достатъчно територия за налудничави експерименти!!Само 110 000кв.км. е!!За справка:САЩ-близо 10 милиона,Канада-близо 10 милиона,Русия-около 17 милиона..........могат да си правят каквото си поискат,включая и ядрени опити на СОБСТВЕНА територия!!А на нас не ни стига такава площ и България ни е само една!!Предпочитам зърнодобив,пред химическа пустиня и отровена от химикали подпочвена вода с която после ще ни поят!!
29
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия никога няма да позволи България да добива собствени ресурси, вместо да ги купува от нея. Ченоморския шелф е богат на газ и нефт и Румънците от няколко години вече печелят от това. Но Българите следват повелите на своя брат Русия и никога няма да добиват ресурс от там защото е опасно. По-безопасно е да си го купуват на тройна цена от Русия
28
6
 
13
 
! Отговори
Солидарност преди 6 години
Протести и в София трябва да има. Щом ще тровят българска земя засяга всички .
27
1
 
6
 
! Отговори
До народния съд преди 6 години
Др.съдия,,а досегашните проучвания за конвенционален газ са безопасни,така ли?Защото проучванията за шахтови газ са забранени!Ама нали сте безроден съд,всички да се запътват към Белене!
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Където никъде в Европа я няма... -Ами точно за това те искат да унищожат природата ни лицемерите от Европа уж ще затваряне тецове ще махаме дизели а ще пробваме за шистов газ интереса клати феса
25
18
 
2
 
! Отговори
защо криете преди 6 години
че за жълти стотинки България заравя на българска земя варели с ядрени отпадъци от руски атомни централи ?!
24
6
 
22
 
! Отговори
Добруджанец преди 6 години
Твърдо съм против тази плодородна земя, която храни цяла България да бъде тровена. Може би ще е не лош вариант Добруджа да обяви независимост и да спре изтичането на богатствата ни към шоплука и да храним тея дебело.серци в парламента.
23
1
 
21
 
! Отговори
Защо? преди 6 години
Обяснете как в почвата се вкарват химикали, как се взривяват потпочвените пластове, как ще търсете вода не зс миене а за пиене която щр ви носят първо в водоноски а после ще купувате.. И Пустиня отровна ..
22
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакъв шистов газ в плодородна Добруджа. Веднага народен съд за разрешилите това престъпление и разстрел.
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе каква е тази цензура? Тя граничи с безобразие. Въпросния коментиращ не веднъж е споменавал от кой етнос претендира че е. Какъв е проблема да му напомня че на мястото където иска да се изипват тези отрови, живеят хора от неговия етнос и тези хора ще пострадат?
20
30
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ОТНОСНО АЕЦ -КОГАТО СЕ ЗАСЯГАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСИЯ , ПОЛЕЗНИТЕ И.ДИОТИ НЕ МИСЛЯТ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА И ЗА ОПАСНОСТТА ОТ АЕЦ !ОТНОСНО ШИСТОВИЯ ГАЗ -КОГАТО БЪЛГАРИЯ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ДОБИВА ГАЗ И ТОВА ДА ЗАСЕГНЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСИЯ ,ТОГАВА ПОЛЕЗНИТЕ И.ДИОТИ МИСЛЯТ КОЛКО Е ОПАСНО ДА СЕ ДОБИВА ШИСТОВ ГАЗ !