Ще искаме помощ от ЕС за справяне с щетите в Бургаско

Предстои да се извърши опис на щетите от водната стихия
28 окт 2017 13:16, Боряна Павлова
25
Ще искаме помощ от ЕС за справяне с щетите в Бургаско
Снимка: архив Bulphoto

България ще поиска помощ от ЕС за преодоляване на щетите от наводненията в област Бургас веднага, след като бъдат готови общините с пълния опис на щетите на засегнатата инфраструктура. Това заяви пред "Фокус" Ивелина Василева, народен представител от Бургаски избирателен район от листата на ГЕРБ и бивш министър на околната среда.

Това, което се извършва от комисиите на двете общини, са опис на щетите със съдействието и на държавните институции, АПИ, областна управа, за да се направи необходимото да се стартират процедурите по осигуряване на финансови средства за възстановяване на щетите, посочи Василева.

Още по темата

"Има конкретни изисквания, заложени от ЕК, за осигуряване на средства от фонда „Солидарност“, които са свързани с обема на финансовите средства, които са необходими, за да се възстановят щетите", уточни тя.

След като общините станат готови с пълния опис на щетите на засегнатата публична инфраструктура ще има и съдействие от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да се види дали могат да бъдат осигурени средства от Европейския фонд "Солидарност", коментира Ивелина Василева.

Тя добави, че незабавно са предприети действия и на национално ниво с осигуряване спешно на 1 млн. лв. за двете общини и бюджет, който ще бъде осигурен по линия на Междуведомствената комисия при бедствия и аварии, за да бъдат подпомогнати общините при справянето с тези щети и последствия от бедствието. Междувременно АПИ е започнала и работа по мобилизация на екипите за възстановяване на пътната инфраструктура, част от националната инфраструктура.

"Процедурата за избор на изпълнител за разработването на система за ранно оповестяване на територията на цялата страна е в съдебни процедури по обжалване от почти година, което забавя нейната реализация", заяви още Василева.

Тя уточни, че пилотната системата за ранно оповестяване в община Бургас е спомогнала за спасяването на човешки животи и предприемане на бърза евакуация.

Василева заяви, че същевременно е стартирала акция за осигуряване на най-необходимото на засегнатите жители.

„В много къщи, залети от водата, хората са останали без покъщнина, дори без топли дрехи и завивки. Вчера бяхме в село Ливада, където занесохме първите дарения от членовете на нашата организация и други хора, които се присъединиха и на които искам да благодаря. Занесохме дрехи, обувки, завивки, за да могат нуждаещите се да бъдат подпомогнати“, каза Василева.

По думите ѝ се работи по организирането на благотворителен базар и концерт, а събраните средства ще бъдат дарени на децата от засегнатите региони.

Тя обърна внимание и на факта, че всички структури, които участват в акциите след бедствието, работят в отлична координация.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
мир на прхта им преди 1 година
Един филм за удавените в наводненията, които са били показани на карта, която е стояла на бюрото на БоБето. ама е требало картата да бъде поставена в кафеза. Кафезът е работното място на всека тиква преди да я изкоемят, изрежат дупки и турат една свщица да подтопля кво е останало дорде в полунощ предвождани от всретен-убав Београдец дойдат таласъмите и изиграят мачле с тиквудболите
23
0
 
4
 
! Отговори
Неа преди 1 година
Първо искам да ми каже ,че ЕС парите въобще няма да стигнат до Бургас. Второ мои приятелки които работят в училища ми казаха че от Мон има писмо да направят дарения и са питали дали могат да ги приютят в училищата . Трето има дмс кампания . Е защо пак ние плащаме , а ес парите да са в джоба на друг а все едно ползвани по предназначение . Нямам им вяра . Те можеше да евакуират хората , а не го направиха а са вложили 1 млн в система за предупреждение
22
0
 
1
 
! Отговори
Неа преди 1 година
Ама разбира се . В Бургас всичко е европейско ,кусура и селата да са по проект .
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите политици не се на крадаха пак пари за крадене искат, народа помни какво стана с предишните селата които пострада, не полу4иха помощ от държавата.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами в Мездра ?Хем еврокомисар имахме-Сталинка,минаха с Плевела върху бронетранспортьора,селфи за медиите и ......чокан!Сега гледам пак национална кампания и смс набиране на средства.Баси и наглеците
19
1
 
5
 
! Отговори
Аман преди 1 година
То ние по-зле от шведите станахме, ядат и пият от тия фондове и като се издънят нещата и хоп при немците с просеща ръчичка, Бате дай някой лев. Баси държавата. Нали се сещате, че скоро ще ни пуснат по течението и каквото стане, най-много да си сложат ограда на Шенгенската граница. Как пък все няма пари, за самолети, за болници, за учители, за работници, за пенсионери, за пътища, за канализация, за каквото се сетите.
18
0
 
2
 
! Отговори
От преди 1 година
Става прецедент. Не изпускане според предписанията някой язовир, в случая аз. "Трояново". Като завали го пускаме, причиняване щети, загуби, после получаваме помощи от ЕС и си ги разпределяне по шуро-баджансшко партийно опозиционни роднински връзки. А Вие - духат сушата плебеи.
17
0
 
11
 
! Отговори
Пример за ЕС държава преди 1 година
Хахаха нямам думи не знам какво да кажа.. Господ да пази ***..
16
1
 
11
 
! Отговори
Наивен преди 1 година
ЕС даде 20 мил. за Хитрино. Бойко "даде" и той 10 мил. Пари за цяло ново село. отделно имаше дарения, включително и от ГЕРБ (от нашите субсидии, разбира се). То бяха целувки, прегръдки, благодарности... Кмета вече не е кмет, къщите са до никъде. И вече ревем за нови помощи.
Ало, има ли опозиция или всички сте в кюпа?
15
5
 
2
 
! Отговори
Жиб. преди 1 година
А-аа,и още нещо. Всички язовири със скъсани диги са собственост или аренда на червени мутри,приятели на "Партията"- нали трябва да има рибка за да плюскат партийни секретари по банкетите а "хората" на Минова да купуват цигaни предизборно.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некадърните калинки от Партията на Суджуците пак прехвърлиха вината другиму.
13
8
 
1
 
! Отговори
Жиб. преди 1 година
Трябва да искаме помощ и от Путин,за справяне с щетите от комунизма-кретенизма и русофилизма-присвоизма.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кубици,кибици ,кифлици - ако не беше истина щеше да е смешно !!!!
Бедни ми народе ,защо бе ?!?!?
Защооооо !??!!?!?
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брюксел ни е дал около 550хил. евро за контрол и оценка на рисковете от наводнения. Накрая - удавени, разрушени къщи, измрели животни...Неспасяемо.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧервенГербер зад бюро не стой . Той работи ,лети . Той и куфарът лети .
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешка . Братовчеда Продан Борисов е на Бахамските острови -ДЕБС АСЕТ КЕПИТЪЛС!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами така е защото ЧервенГербер не стой на бюрото си и не обича да чете . А картата с предупрежденията стояла на бюрото му.ЖениМарчева - Баджака беше разбита от метереоложка, която изнесе тези данни . И дъждовете не са 160 -170-кубика на квадретен метър а били много по малко . ЧервеГербер не обича да чете !А за пари ,дал Господ ,на нашият гръб . Нали братовчеда Продан Борисов управлява 16 те милиарда заем на Виржинските острови .Белким им свидят да щипнат от тях . Да не са ги приватизирали ?
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бибитко измерва падналите валежи в кубични метри ?!?!?
Това чухте ли го ????
А прочетохте ли го ????
Порената простотия ,,,
6
1
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
Споделям мнението, че ставаме вече смешни ! Може би ъпк се отваря нова вратичка за кражби а ?
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз доколкото разбрах, щетите били за няколко милиона. Егати държавата ако няма няколко милиона... май някой иска пак да краде евро пари.