Ще искаме помощ от ЕС за справяне с щетите в Бургаско

Предстои да се извърши опис на щетите от водната стихия
28 окт 2017 13:16,
25
Ще искаме помощ от ЕС за справяне с щетите в Бургаско
Снимка: архив Bulphoto

България ще поиска помощ от ЕС за преодоляване на щетите от наводненията в област Бургас веднага, след като бъдат готови общините с пълния опис на щетите на засегнатата инфраструктура. Това заяви пред "Фокус" Ивелина Василева, народен представител от Бургаски избирателен район от листата на ГЕРБ и бивш министър на околната среда.

Това, което се извършва от комисиите на двете общини, са опис на щетите със съдействието и на държавните институции, АПИ, областна управа, за да се направи необходимото да се стартират процедурите по осигуряване на финансови средства за възстановяване на щетите, посочи Василева.

Още по темата

"Има конкретни изисквания, заложени от ЕК, за осигуряване на средства от фонда „Солидарност“, които са свързани с обема на финансовите средства, които са необходими, за да се възстановят щетите", уточни тя.

След като общините станат готови с пълния опис на щетите на засегнатата публична инфраструктура ще има и съдействие от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да се види дали могат да бъдат осигурени средства от Европейския фонд "Солидарност", коментира Ивелина Василева.

Тя добави, че незабавно са предприети действия и на национално ниво с осигуряване спешно на 1 млн. лв. за двете общини и бюджет, който ще бъде осигурен по линия на Междуведомствената комисия при бедствия и аварии, за да бъдат подпомогнати общините при справянето с тези щети и последствия от бедствието. Междувременно АПИ е започнала и работа по мобилизация на екипите за възстановяване на пътната инфраструктура, част от националната инфраструктура.

"Процедурата за избор на изпълнител за разработването на система за ранно оповестяване на територията на цялата страна е в съдебни процедури по обжалване от почти година, което забавя нейната реализация", заяви още Василева.

Тя уточни, че пилотната системата за ранно оповестяване в община Бургас е спомогнала за спасяването на човешки животи и предприемане на бърза евакуация.

Василева заяви, че същевременно е стартирала акция за осигуряване на най-необходимото на засегнатите жители.

„В много къщи, залети от водата, хората са останали без покъщнина, дори без топли дрехи и завивки. Вчера бяхме в село Ливада, където занесохме първите дарения от членовете на нашата организация и други хора, които се присъединиха и на които искам да благодаря. Занесохме дрехи, обувки, завивки, за да могат нуждаещите се да бъдат подпомогнати“, каза Василева.

По думите ѝ се работи по организирането на благотворителен базар и концерт, а събраните средства ще бъдат дарени на децата от засегнатите региони.

Тя обърна внимание и на факта, че всички структури, които участват в акциите след бедствието, работят в отлична координация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
15
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ТЕЗИ НАВОДНЕНИЯ СА ЗАРАДИ ВАШИТЕ ГРЕШКИ И ЗАРАДИ ВАШАТА НЕМЪРЛИВОСТ , НО ВЪПРЕКИ ТОВА ПАК ЩЕ ИСКАТЕ ПАРИ ОТ ЕС ! ЕС ВИ ДАВА ДОСТАТЪЧНО ЗА ДА СТРОИТЕ КАНАЛИЗАЦИИ ! ОТДЕЛНО ИЗСИЧАТЕ ГОРИТЕ БЕЗРАЗБОРНО И ДЪЖДОВЕТЕ НЕ СЕ ПОПИВАТ ОТ КОРЕНИТЕ НА ДЪРВЕТАТА КАКТО ТРЯБВА ДА Е , А СЕ ОТТИЧАТ И ПРИЧИНЯВАТ НАВОДНЕНИЯ !
3
0
 
14
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
ЕС не е благотворително дружество.Щом има грешни пари за саниране , ще има пари и за наводненията.
2
2
 
10
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Равносметката:Тиквун напълно и безпричинно и в разрез с всякакви икономически норми излива в Бургас милиарди!!Прави пътища до там и краде парите!!Като капак за това нехайство на всичките ГЕРБ-ери по службите и род,трябва да плащаме ние!!Даже и смъртни случаи!!Как стават тези неща?Да не си мислите,че щетите от Мизия и Хитрино са поправени на 100%?Пълна трагедия!!Излизвай Тикво в тая бездънна каца Бурга още милиарди,изливай!!!
1
3
 
15
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ВИЕ САМО ПОМОЩИ ЗНАЕТЕ ДА ИСКАТЕ , ГОЛЕМИ РОМИ СТЕ !ЕДИН ПЪТ НЕ СЪМ ЧУЛ БЪЛГАРИЯ ДА ДАРИ НЯКОЛКО МИЛИОНА ЕВРО ЗА БЕДНИТЕ ДЕЦА ПО СВЕТА И ДР. ! САМО ПАРИ ИСКАТЕ ! ТЕ АНГЛИЧАНИТЕ НАПУСНАХА ЕС ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ВАС ! ОМРЪЗНА ИМ НА АНГЛИЧАНИТЕ ДА ХРАНЯТ ТЪРТЕИ !