Как българската роза стана вече.... френска

Половината от розоварните у нас вече са собственост на френски фирми
30 окт 2017 07:00, Елка Василева
42
Как българската роза стана вече.... френска
Снимка: архив, Булфото

Чужди фирми, главно френски, изкупуват българските розоварни, твърдят от бранша. От години те надуват изкупните цени на розите и по-този начин притискат българските дестилерии.

У нас работят вече няколко големи френски фирми, занимаващи се с доставки на розово масло и други екстракти от етерични култури за производителите на парфюмерия и козметика, а половината от розоварните в България вече са тяхна собственост, твърдят от бранша, пише "Монитор".

По думите на експертите вдигането на цената суровината ще се окаже пагубно за розата. Всички ще се юрнат да садят рози и насажденията ще станат толкова много, че няма да може да бъдат обрани и ще стане хаос.

Французите ще си доставят колкото розово масло им трябва от техните си розоварни на наша територия и българските дестилерии ще увиснат и няма да имат къде да си продават продукцията.

На практика те ще бъдат изтикани от европейския пазар. За това дори и някои от големите производители на розово масло у нас вече си продадоха дестилериите си.

"Затова и работя само с Япония", казва собственик на розоварна, пожелал анонимност. Той добавя, че наши дестилерии се купуват и от турски фирми, като целта им е да смесват нашето розово масло с тяхното, за да повишат качеството му и по-успешно да конкурират българското.

Бизнесмен твърди още, че причина за недоброто състояние в бранша е липсата на специален закон, за който винаги има обещания преди избори, забравяни много бързо след това.

От инвазията на французите за килограм розово масло печалбата пада под 1000 лв.,което е рисково за българските фирми, смята Веселина Ралчева, собственик на дестилерия. Според нея проблемът може да се реши отчасти, като розоварните имат собствени градини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И бг жените се изкупуват от чужденци и няма деца.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"По думите на експертите вдигането на цената суровината ще се окаже пагубно за розата. Всички ще се юрнат да садят рози и насажденията ще станат толкова много, че няма да може да бъдат обрани и ще стане хаос".По-голяма идиотия, не бях чел. Всеки иска стоката му да е търсена и да се продава по-скъпо. И ще я насади, но няма да може да я обере, въпреки, че е с висока цена!?! Някой е мислил с южната част на гърба си.
34
2
 
4
 
! Отговори
aide na gurbet преди 6 години
mestq
33
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тези,които се радват ,че французите вдигат цените и изкупуват българските розоварни,прилагайки тази форма на дъмпинг,да припомня и вдигането на цените на някои български земеделски земи - не се радвайте!Утре,както розоварните,така и земите ще станат чужда собственост и вие ще ходите на френски розобер в бившата България.Същото става с всичко българско,докато бъде изгонен и последния читав българин.Старците ще си отидат в небесните селения и България тихо и кротко,ще изчезне от картата!
32
8
 
17
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Ами така действат новите ни атлантически ''братя'' - ''по братски''!
31
7
 
25
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Вдигнала се е изкупната цена на розите и дохода на селяните, паднала е печалбата на розоварните до под 1000лв. за кг. розово масло. И се очаква повече розови насаждения. Една добра новина. Ето една полза от ЕС.
30
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лелей, аз съм потресен! Българският мутро-бизнесмен не може да оцелее на световния пазар, щото там няма как да натиска останалите!Значи: вдигаме изкупните цени, народът се юрва да сади, ама градинари се намират, а берачи - не? Ами може би трябва и да плащате дрОгаре?Закон им трябвал.....Досега как работехте?
29
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29Ами нали това беше целта бе г.л.у.п.а.к.!!!! Нали на западняците им трябваше разширение на пазара, нови мощности, нови евтини суровини! Какво по-лакомо от пазара на бившия СССР от повече от 300 милиона, евтини суровини (само нашето злато, мед и редки метали колко струва), разбиха конкуренцията на нашата индустрия и промишленост, а за селското стопанство да не говорим! Е, сега ще ядем полски ябълки и въобще....ситуацията е трагична! Аз вече България съм я отписал.........
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е в психиката на бг предприемача, като е да купи апартамент е ?-фондове знае как да го направи, а розова градина не можи да си купи е да се развие. Прави фирма която да се занимава с пройзводство, друга със земеделие , друга и износ на разовото масло, първите две работят на загуба , а третата обявява доходите в Ирландия и готово- те хората са го измислили отдавна.
27
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До виждамКакво са виновни французите, че България е изнесена на сергия за разпродажба?
26
21
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е за революция и национализация
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Шаран-БГЧе тя (България) да не би сега да е?
24
22
 
21
 
! Отговори
виждам преди 6 години
французин ми звочи като долен човек . изкраха световната модата сега крадът и на балгария розите. по името ще го разберете погледнете как звучи само - французин
23
17
 
29
 
! Отговори
Гербераст Столичанин преди 6 години
Зимам 5 к заплата, още 3 к от бонуси и 4 к от комисионни.По цял ден си клатя краката в Общината и чакам сега да ми назначат новата секретарка да я опъна на дивана.Да са живи и здрави Бойко, Цветан и Кака Данче.Да управляват още 100 години.
22
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи,франсетата плащат повече на бълрския производител и това не се харесва на посредника българския бай *** и какво е тука лошото??
21
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само задръстени мозъци,четете внимателно .Франсетата вдигнали изкупната цена на суровината българската роза и един мошеник реве че не може да я купува за жълти стотинки,
20
15
 
19
 
! Отговори
chivars pantev преди 6 години
А бе хей ББ 33, те ЗЛАТОТО ни продадоха ти си се закъхарил за киселото мляко. Нямат спирка продажниците, ние не можем да ги спреме. Само братушките ако ни избавят от "мечтаната ви демокрация", ние сме никой, с думи нищо няма да постигнем, оръжие трябва.
19
5
 
35
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Чакайте че ми бяга логиката.Вдигат цената....малко по доло тя паднала вече под 1000лв.Всички ще хукнат да садят рози....а българската роза изчезваКой и за какво се бори...
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
17
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ББ 33 - Не разбрахте ли, че тази държава е на тезгяха за продан..ми само Станишев, Бокова и сие ли ще си купуват замъци в Швейцария, САЩ...