Мит: Българите сме нация на столетниците

В Европа се оказваме предпоследни само пред Литва
30 окт 2017 07:06, Елка Василева
27
Мит: Българите сме нация на столетниците
Снимка: архив, Булфото

Мит е, че българите сме нацията на столетниците и че най-много столетниците са в Родопите. В Европа сме предпоследни - след нас е само Литва.

Хората на 100 и повече години у нас са 254-ма към декември 2016 г. Най-много като абсолютно число те са в София, но това е, защото в столицата има най-много жители. От другите градове на първо място е Пазарджик, а най-малко са столетниците във Видин. Това съобщи генетикът Любомир Балабански на форум “Дълголетие”, цитиран от "24 часа".

Младият учен работи по проект за генетична банка на българския столетник. За целта ще се анализира ДНК на участниците в изследването и данните ще бъдат съпоставени с резултатите от подробна анкета за начина им на живот.

От разговорите досега се очертават междинни изводи, че въпреки убеждението за решаващата роля на храненето не се установява специфична диета на столетника. Не се очертава връзка между вегетарианството и здравето и дълголетието.

Най-често хората разказвали, че са се хранили с “каквото има”, но като цяло не са преяждали. Повечето не са пушили, не са прекалявали с алкохол и почти всички са работили и са физически активни цял живот.

Над 50% си обясняват своето дълголетие със спокойния живот, който са водили, въпреки че са от поколението, преживяло две световни войни. Много от тях почти никога не са пили лекарства.

Това, което обединява в най-голяма степен столетниците, е, че имат в рода си дълголетници. Затова и е толкова голям интересът към гените им и дали има специфични протективни фактори, които човек получава от родителите си.

До момента изследването на генома на един човек струва около $ 1000 и не се прави у нас, а в лаборатории в чужбина, но в бъдеще ще става все по-достъпно. Очаква се това да промени медицината и да я трансформира от лечебна в профилактична. Защото дълголетието губи от своя смисъл, ако човек е в плен на тежки болести, немощен и с влошено ментално здраве.

Очаква се с удължаването на продължителността на живота след 50 години вече 1 от всеки 4-ма да е във възраст над 65 г. За да се чувстват обаче комфортно, трябва да си е създал среда и условия на живот, които най-пълно отговарят на неговите индивидуални особености, метаболизъм, нагласи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: изследванестолетници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дълголетието е мит сега, но беше факт при социалистическо.
21
2
 
6
 
! Отговори
Димитров преди 6 години
Да доживееш 100 години е проклятие, ще имаш деменция от 15 год вече, няма да можеш да извършваш нито една физичешка дейност освен евентуално да ходиш по 500м на ден, няма да виждаш добре, няма да имаш 1 зъб в устата, няма да чуваш добре, интелектуалната работа която ще можеш да извършваш ще е под ниво белот, всичките ти познати от първите ти 30г живот ще са вече мъртви.
20
1
 
6
 
! Отговори
БСП = ГЕРБ преди 6 години
До Радой РалинНито човек нито желязо а комунист!
19
0
 
4
 
! Отговори
в първите редици преди 6 години
Освен БКП друга столетница няма
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами,какво друго да се очаква,след това 30 годишно тровене с какво ли не - въздух,храни,кемтрейлси!Ама стадото си трае и само някой полуумен да пророни нещо в тази посока,забеляйзвайки това унищожение.Останалото стадо не само не забелязва това,но е готово да разкъса полуумния,че се мъчи да го изведе от зомбираното състояние.Това траене,е най-хубавото нещо за раЯта - отиват си "щастливи" от този свят!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мит е че е имало такъв мит...
16
4
 
11
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Нация на столетниците бяхме по времето на ''упадъчният'' соц, по времето на ''проспериращата'' демокрация станахме нация на кратколетниците! Факт!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така де, откакто дойде свободията и народът тръгна да пИчели, всички целокупно и без избор започнахме доброназорно да пазаруваме произведенията на знайни и незнайни алхимици от избрани географски райони, какво друго да очакваме. Знаем, че сме рожби и жертви на продаваното в супермаркетите и хранително-вкусовата химия, но и не спираме, щото трябва да се яде, а и участваме в голямата им лотария - заслужено да доживеем 30, 40, 50 и повече години, пазарувайки и хапвайки от едно и също място
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мит ли е на българина, или не е мит?
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ сме красиви, скромни и добри, и това не забраявй! Всеки път като сличайно хвана я биг, я вип брадър, я друго реалити се убеждавам в това....
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само сме нация на столетници. И на 2ро място сме най-умни, след евреите!Не знам дали да плача или да се смея...
11
1
 
7
 
! Отговори
ще илядим преди 6 години
До Гербераст СтоличанинКато продадем половината държава и изкупим другата половина, опашките от сексетарки ще са безконечни.
10
11
 
20
 
! Отговори
Гербераст Столичанин преди 6 години
Зимам 5 к заплата, още 3 к от бонуси и 4 к от комисионни.По цял ден си клатя краката в Общината и чакам сега да ми назначат новата секретарка да я опъна на дивана.Да са живи и здрави Бойко, Цветан и Кака Данче.Да управляват още 100 години.
9
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като станеш на 100 на какво ще приличаш?На мумия.Майката му е да си столетник,ама да мязаш на 30 годишен иначе кел файда.
8
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При диктатурата на Суджука повечето българи не доживяват и 40.Просто се палят или скачат от покриви и мостове.От весел и щастлив живот естествено.
7
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От рафтовете на Кауфланди, Лидъли и т.н. ни дебнат диабет, рак, инсулт и инфаркт.
6
4
 
29
 
! Отговори
хасковска водица преди 6 години
С тоя бариев дъждец не вярвам бъдещите поколения и 50 да докарват.
5
14
 
28
 
! Отговори
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ преди 6 години
КАТО ЯДЕМ ЕВРООТРОВИТЕ, КОИТО НИ ПРАЩАТ ГОСПОДАРИТЕ, СКОРО ЩЕ СМЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО.ПОЛИКЛИНИКИТЕ И БОЛНИЦИТЕ ЗАДРЪСТЕНИ С БОЛНИ ХОРА, В ГРОБИЩАТА ВЕЧЕ НЯМА МЯСТО.
4
0
 
45
 
! Отговори
Радой Ралин преди 6 години
Ний бяхме някога желязно племе!Дойде и на ръждата време...
3
11
 
31
 
! Отговори
gogo преди 6 години
Това беше истина до идването на "демон-крацията", когато заляха народа с отрови от рафтовете.