Златна и сребърна каракуда заплува във водите на Искър

Рибата е в прекрасно здравословно състояние
30 окт 2017 16:05, Александър Попов
3
Златна и сребърна каракуда заплува във водите на Искър
Снимка: Софийска вода

Над 350 кг златна и сребърна каракуда заплува във водите на река Искър от Пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) на „Софийска вода“ край Кубратово. Поради планирани ремонтни дейности и необходимост от източване на водата, досегашното й местообитание – контактният резервоар на пречиствателната станция, стана неподходящо място за презимуване на рибата.

След обмен на информация и съгласуване с компетентните органи, специалистите на „Софийска вода“ решиха, че най-подходящото място за рибата от вида златна и сребърна каракуда е на свобода, във водите на Искър. Преди да се осъществи, акцията бе предшествана от подробен анализ на рибата, която бе извършена в специализираната лаборатория на Българската агенция по безопасност на храните. Пробите не показаха наличие на опасни за човешкото здраве тежки метали и елементи, считани че се натрупват в рибите, обитаващи замърсени води, особено в по-едрите екземпляри. Те потвърдиха, че рибата е в прекрасно здравословно състояние.

През контактния резервоар на ПСОВ Кубратово преминава пречистената отпадъчна вода на пречиствателната станция, една от най-големите на Балканите и сред първите по-енергийна ефективност сред близо 3000 подобни, управлявани от водещата в света  група във водния сектор Веолия.

Успешното реинтродуциране на рибите в река Искър ще допринесе за биоразнообразието в реката, в която през последните две десетилетия бавно се завръща животът – благодарение на разширяването на канализационната мрежа в столицата и пречистването на водите от нея. С третичното си стъпало за отстраняване на фосфора и азота, връщаните води в лишената задълго от живот преди десетилетия р. Искър, позволяват по-високи количества на кислород във водите и постепенно възстановяване на водната и крайбрежна екосистема.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
гдь преди 1 година
Браво, Саше. Как е хонорарчето?
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай Боже
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 350 кг златна и сребърна каракуда

Това чудовище е по-голямо голям сом.