След потопа се оказа, че язовирите в Бургаско са безопасни

Проверката показа, че няма риск от аварии и наводнения
Обновена: 31 окт 2017 14:21 | 31 окт 2017 14:17, Камелия Цветанова
11
След потопа се оказа, че язовирите в Бургаско са безопасни
Снимка: Булфото, архив

Не са констатирани съществени конструктивни нарушения, които застрашават сигурността на язовирните стени и съоръженията към тях в област Бургас, вследствие на валежите. Това е общата констатация в доклада за състоянието на водоемите в региона след обилните валежи, изготвен от инспекторите на Главна дирекция "Контрол на язовирните стени и съоръженията към тях" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, съобщават от агенцията.

Още по темата

В периода 27-29 октомври служителите на ДАМТН са извършили комплексна проверка на 46 язовира на територията на бургаска област. Инспекциите обхванаха засегнатите обекти в резултат на влошената метеорологична обстановка на 24-25 октомври, както и язовирите с висок рисков потенциал за областта.

Констатацията към този момент е, че те не създават предпоставки за аварийни ситуации и риск от наводнения на населените места и елементите на техническата инфраструктура в област Бургас.

Следва собствениците да предприемат действия по отремонтиране на засегнатите водоеми и да спазват направените предписания от държавната агенция, се посочва в съобщението.

Към момента първоначалната хипотеза на инспекторите на ДАМТН се потвърждава - има преливане и бавно, частично разрушаване на сегменти на язовирни стени на няколко каскадни водоема в община Камено. Четирите микроводоема Чанаджик 1,2,3 и 4 са прелели вследствие на обилните валежи /някои от тях дори са били празни преди започване на дъждовете/ като водата от тях се е оттекла към яз. "Чотората".

Той е разполагал с постоянно видеонаблюдение, от което се вижда как около 2.00 часа през нощта на 24 срещу 25 октомври започва да приижда вода, която носи наноси - пръст, храсти и дървета. Вследствие на прииждащата вода и обилния валеж започва рязко повишаване на нивото на язовира като се стига до преливане през короната на стената и водата се разлива в земеделски земи. Въпреки това съоръжението задържа основната водна маса и не се стига до пълно разрушаване на стената. Данни показват, че водният отток от тях не е причина за човешките жертви и разливът на водата е в земеделски земи.

От началото на годината са извършени над 3630 проверки,много са случаите,в които, въпреки контрола, липсват предприети действия,наложени са близо 400 акта, се казва още в информацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как няма да бездействат, как погледнете ръководството на дирекцията как може да сложат за директор на язовир човек, които е пенсиониран и цял живот е работил в пожарната и да изпълнява така отговорна задача, която е за хидроспециалисти дето трябва да имат минимум 10 години стаж за така отговорна дирекция, която отговаря за живота на хората!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко специалисти хидротехнически съоръжения има? Съсипахте цяла една специалност във ВИСИ! Колко са а? В цяла България колко такива си работят по специалността? Единици... И за колко пари? Ид***оти! Конструктури нямате, електро нямате. Напоителни системи и общини дърпат пари от наеми и договори и нищо повече. Бисер се пренесе в Бургаско, утре и в други места го чакайте! Пълно безумие и безотговорност! Само 4 жертви! Бъдете благодарни, че не са повече "държавнци" кожодери! Еврастенията е пълна!
9
0
 
0
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Подозирам,че загиналите нарочно и целенасочено са избрали момента да загинат...с користната цел да навредят на Правителството!За щастие по места,Герб се мобилизира и успяха да докажат,че дъжд не е валяло,язовири не са преливали и ...кучето се дави,правителството си върви...
8
0
 
4
 
! Отговори
нормално преди 6 години
Язовирите от време на време трябва да се източват и да се почистват, защото губят полезен обем.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако падне повече дъжд от тоя и се понесат повече наноси и дървета щото тоя едва ли е зачистил терена за стичане до идеални условия какво ще стане с писанията и предписанията.още повече,че се натрупват като наносите.
6
0
 
3
 
! Отговори
Niko преди 6 години
Съболезнования на близките!След това което прочетох, трябвало да докладвам за фалшива новина?!Блажени са вярващите!!!
5
0
 
8
 
! Отговори
Венета преди 6 години
И понятие си нямам как се извършва проверка на хидросъоръжение, като язовир например. Предполага се, когато има нанесени щети и за жалост жертви, че огледите ще бъдат обстойни. Не разбирам как за 3 дни са извършени проверки на 46 съоръжения...
4
1
 
11
 
! Отговори
бай х преди 6 години
по телвизиите дадоха репортажи на 3 язовира , 1 най големия е изпуснал водата , тя отива във 2 и 3 ти те са със скъсани стени /дадоха ги по тв / и вълната залива селото ...а според ДАМТН не са констатирани съществени конструктивни нарушения... тия на луди ли ни правят ???
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... и осъдени гербаджии отново няма, благодарение на тяхната Цаца да се свети името й ...Иначе Бог да прости нелепо загиналите БЪЛГАРИ. Заради управленско безхаберие.
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се чуди човек от къде се изля тази вода???Виждате ли какви хора ни управляват???Разбрахте ли на кого гласувахте доверие???Ако не сте-хак да ви е.
1
4
 
14
 
! Отговори
десетгодишен потоп преди 6 години
Хах, ами като са източени, явно опасност от преливане няма. Вярно че тиквата като падне у водата плува като шамандура, ама тия физични особенности не важат прия язовирите.