За два месеца: Ало апашите прибраха над 1 млн., измамите – най-вече в София

Обаждали се предимно мъже, жертвите – най-често жени
2 ное 2017 18:20, Мария Захариева
28
За два месеца: Ало апашите прибраха над 1 млн., измамите – най-вече в София
Снимка: flickr

Телефонните измамници прибраха 815 000 лева само за последните два месеца. Това сочат данни на МВР, цитирани от "Труд". Сумата обаче е само от регистрираните случаи, извършени от ало-апашите. Някои от жертвите не са потърсили помощ от полицията и се смята, че печалбата на бандитите е около 1 милион лева.

От началото на годината до 15 октомври в полицията били регистрирани общо 582 обаждания с лъжливи твърдения с искане на пари за полицейска акция, за пострадал при катастрофа или лечение на птичи или свински грип. През същия период на миналата година броят на измамите по телефона е почти идентичен. От МВР обаче отчитат ръст при разкриваемостта. През миналата година тя е била 9 процента, докато през тази е около 16%.

Според статистиката най-много регистрирани измами били в София – 120. Само при един от случаите, апашите прибраха 100 000 лева от пенсионер. На второ място телефонните мошеници са вилнели в Пловдив – 51 пъти. Следват Варна – 49 измами, Разград – 37, Сливен – 36 и Търговище – 35. От януари досега полицаите успели да установят 107 апаши.

”За съжаление измамите не спират. Най-много са в градовете, в малките населени места информацията по-бързо се разпространява между хората, те сами се предупреждават един друг и случаите са по-редки”, каза вътрешният министър Валентин Радев.

Според изследване на прокуратурата пострадалите от телефонни измамници жени са три пъти повече от мъжете. Най-често жертвите са на възраст между 71 и 80 години. 93 процента от апашите пък са мъже на възраст между 18 и 35 г. Жените са включени в бандите основно като помощнички. Градовете Ветово, Горна Оряховица и Левски се славят от години като колцентрове на мошениците. Последната мода сред тях е да звънят от Румъния. Преди дни стана ясно, че на някои от тях помагат и полицаи.

От прокуратурата сочат, че двойно е нарастнал броят на предадените на съд апаши, които тормозят по телефона. Значително са се увеличили и бандитите, които са получили присъди. Половината от наказанията са условни, сочи статистиката.

Криминалисти признават, че основните трудности при разкриването на телефонните измами са, че сим-картите не са собственост на комбинаторите. Липсва и видеонаблюдение в повечето населени места, което би помогнало за по-бързата реакция при измама.

Най-разпространената в момента измама е "съдействие” за задържане на престъпници. Мошениците се представят за полицаи и искат пари, за да бъдат заловени опасни бандити. Обещават, че след края на „акцията” да върнат сумата.

Ало-мошениците продължават да звънят с твърдението, че има пострадал при катастрофа и спешно трябва да се плати скъпоструваща операция. Апашите се представят за лекари.

Искане на пари за ваксина, е третият сценарий, който използват измамниците. Те твърдят по телефона, че близък или роднина е заразен със свински или птичи грип.

Освобождаване на човек от ареста след катастрофа – тази лъжа също се използва от бандитите. Те се представят за полицаи, прокурори или следователи и твърдят, че ваш близък е блъснал дете и е в килия. За да излезе на свобода трябва да се плати подкуп.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дали не трябва да се криминализира продажбата на sim карти от лица различни от мобилните оператори. Да се криминализира несвоевремнното информиране на МВР на загубване или отркадване на телефон със СИМ карта. Аме не, дайте да криминализираме забрадките, че голям проблем са. Някои в политиката знае ли какво е общестевно необходимо и какво не?
25
0
 
4
 
! Отговори
Сиромаси?!? преди 1 година
До Крадеца на мечти

И какви точно са тези сиромаси с по 10, 20, 50, 100 хиляди лева!!?!?!?
24
0
 
0
 
! Отговори
един друг преди 1 година
Ще умуваш ако имаш с какво. А кравите са в обор до теб.
23
0
 
0
 
! Отговори
До Един-друг преди 1 година
Айде издои кравите после ще умуваме :)
22
0
 
0
 
! Отговори
един друг преди 1 година
До 18: шопите в София са има-няма 100 хиляди останалите 2 - 2.5 милиона са твои съселяни. А измамените не са на заплата, а са пенсионери. Сещаш ли се ?
21
0
 
0
 
! Отговори
До Хе-Хе преди 1 година
Айде стига си умувал, слагай цървулите и заминавай на бустанЯ, че глей кое време е. И "нидей да идваш ф таа *** София при тее шопи" селски момък :D
20
0
 
2
 
! Отговори
% за МВР преди 1 година
Похвално. Шведи и мелиционери, заедно в обирането на бабички, вечна дружба ! Чудя се само кои са по-долни ?
19
0
 
1
 
! Отговори
Крадеца на мечти преди 1 година
А МеВеРе какъв процент взема от тези пари от излъганите сиромаси ?
18
1
 
3
 
! Отговори
Хе хе! преди 1 година
Стана ясно,че най-прости са шопите в София! Явно в България се плаща за глупост,като гледаме как шопите получават най-големите заплати !
17
0
 
2
 
! Отговори
афвф преди 1 година
коментираШите много сте прости - ако и на вас се обадят и ви заплашват по всевъзможни начини според това как реагирате, а теа се печени психолози . Половината ще си дадете всичко
16
0
 
4
 
! Отговори
afvf преди 1 година
а като се обадят за бомба ги намират веднага, дори да е за майтап, но тука има кяр
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат и доброволно ги дават, аз като нямам какво да дам.
14
0
 
7
 
! Отговори
Днес преди 1 година
Добре де как всички са тарикати и дават подкупи... Нямам думи да си губят парите... ***
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
трудно ми е да повярвам, че няма замесени ченгета...
12
8
 
6
 
! Отговори
манипулации преди 1 година
манипулират ни с цел да вкарат закон за следене по телефоните..
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
9 коментара(без моя), от които 7 са на иди/оти.
10
2
 
17
 
! Отговори
Курти преди 1 година
Сега кажете, че МВР не е организирана престъпна група!? Закривай........
9
5
 
10
 
! Отговори
ннн преди 1 година
1 милион са влезли в обръщение. Сега вече ще се оправи Б-я. Благодаря ви пенсионери.
8
3
 
16
 
! Отговори
бай Петко преди 1 година
Балъци в напреднала възраст !
7
3
 
19
 
! Отговори
акъл преди 1 година
Да се легализират ало измамите и да почнат да плащат данъци за тази дейност.