Наемът и сметките за ток и парно "гълтат" 40% от доходите

Сред държавите в ЕС сме с най-висок дял на разходите за дома
3 ное 2017 07:39,
38
Наемът и сметките за ток и парно "гълтат" 40% от доходите
Снимка: Архив, Reuters

Всеки пети българин харчи 40% от дохода си за плащане на сметки за ток, вода, парно и наем на жилището.

Страната ни е сред държавите в ЕС с най-висок дял на разходите за жилището от доходите на домакинствата, показват данните на Евростат за 2016 г.

Лидер по този показател е Гърция с 45%, следвана от Дания и Германия съответно с 23% и 20%.
Една пета от българите, които живеят в малките градове и всеки четвърти в селата също харчат над 40% от заплатата си за жилището, което поставя страната ни на второ място след Гърция.

Показателят у нас е далеч над средния за Европейския съюз, където само 13% от хората, които живеят в големите градове, харчат над 40% от доходите си за сметки.

Данните показват още, че през 2016 г. 41% от населението на ЕС живее в големи градове, 31% – в малки градове и предградия, а 28% – в селски райони.

Най-висок е делът на градското население в Малта – 90% и Великобритания – 59%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Таню преди 6 години
До ДзъБратле, извади таратайката (доколкото може) от уравнението. Намери си по-доходоносна работа. Вдигни с някоя идея образователния си ценз. Започни нещо свое... Никой не се е родил работник!
34
0
 
1
 
! Отговори
Таню преди 6 години
До ВасоНе плащаш? Шансът е голям скоро да живееш другаде... Съвсем не ти го пожелавам, да уточня!
33
0
 
0
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Живея в едно соцмезонетче на, което стаичките за спане са 3 на 2,5м. Спрял съм парното и съм свалил радиаторите от 15г. Сега набичили топлото така, че само заради топлината от тръбите трябва да спя на открехнат прозорец. Това за да могат да надуят таксата сградна мощност. Та мисля да ги изолирам с едни тухли Итонг зидани като коминни тела и отвътре пълни с минерална вата. Ама и това няма да ме отърве от тия кожодери. Таксата пак ще си тече, не че я плащам де.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3И билетчето за градски транспорт беше 0.06 лв. И най- важното е, че знаеше, че и утре си на работа, и в други ден, догодина, заводът няма да фалира. Заплатата ще ти я платят, колкото и малка да е. Ако случайно останеш без работа или напуснеш, набързо ще започнеш работа на ново място.А сега?
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21Това НЕ е капитализмът. Това, което описваш е феодализъм или крепостничество. Бъркаш понятията. И не само ти ги бъркаш. От много високо ниво ни внушават, че така трябва да бъде.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29И според теб всички трябва да живеят по този начин- да се къпят рядко, да не пускат казанчето за вода, след като са ползвали тоалетна, че да плащат 2 кубика вода. Да не се отопляват, да стоят по цял ден под завивките или в пенсионерския клуб. Да не ползват личен автомобил, защото е лукс. Да се блъскат в градския транспорт. През студентските си години бях на квартира в един пенсионер, който живееше по същия начин като теб. В семейство с повече хора това е невъзможно.
29
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ползвам 2 кубика вода на месец, токът ми е 15 лв. През зимата съм без ТЕЦ и токът е между 60-120 лв. при положение че съм цял ден у дома. Въпрос на организация е човек да не харчи излишно. Наемът е друго нещо, но в момента лихвите по ипотечните кредити са рекордно ниски. Автомобилът е лукс. Прави ми впечатление че съседите с коли все нямат пари за таксата на входа. Градският транспорт в София е 30 лв. на месец с едногодишна карта
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Европа това са разходите на местно семейство за изплащане на втората им недвижима собственост, плюс коли и разходи за живот
27
0
 
3
 
! Отговори
До 9 бива преди 6 години
Заплата 6к,разход за наем+ток+вода 1.2к,за автомобил 250 лв.,за храна 1к и заплатата от 6к на жената на влог.Това е на запад и ме устройва напълно
26
0
 
10
 
! Отговори
gogo преди 6 години
След като държавата се меси и слага тавани на кешовите плащания е време да направи същото и с наемите! Данъчните също така да проверят всички брокерски агенции пуснали обяви по саитовете дали изобщо съществуват и дали плащат данъци!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100 %
24
0
 
2
 
! Отговори
МАЛКО ТЪРПЕНИЕ преди 6 години
Споко! Бащицата Борисов мисли за всички.По план нещата към 2050 година ще се оправят, заплатите ще станат европейски и работната седмица ще е 24 часа и четири дни в седмицата.
23
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАРНОТО В СОФИЯ Е МНОГО ЕВТИНО, КАКВО СЕ ОПЛАКВАТ. МОЖЕ ПОНЕ 200 ЛВ ДА СТАНЕ, БЪЛХА ГИ УХАПАЛА СОФИЯНЦИ С ТЕЗИ ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ И БОНУСИ.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има и друг вариант- отиваш си на село, строиш кирпичена къща,не плащаш нито ток, нито вода, нито парно, топлиш се с оборска тор, съчки и вършини, обработваш си двайсетте наследствени декара земя, и си живееш супер, така, както са живели нашите баби и дядовци преди да дойдат лошите руснаци и да им отнемат земята , да им построят предприятия и да ги заселят в жилищни блокове по градовете.Нали за това ревете вие, демократите, как лошите руснаци ви спънали икономическото развитие хахахах
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При капитализма е така, свиквайте.Работника не трябва да има нито дом, нито сигурност, или да плаща наем, или ипотека до живот.Така е зависим от месечната заплата, колкото и да е малка и няма мърдане.Иначе вие какво искате евтини държавни жилища ще се омързеливите и няма да искате да работите за 500- 1000 лева на месец по 12 часа на ден.
20
5
 
17
 
! Отговори
Оле-оле преди 6 години
В Русия е от 5 -10% от доходите ,но затова никой, никога ,няма да напише .
19
6
 
3
 
! Отговори
/ преди 6 години
навсякъде е толкова, даже и в германия
18
0
 
34
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Да видим... 400 наем, 300 - сметки всички (вкл. парно), транспорт до м а й н а т а си в София (няма метро) 200 бензин/месец и средно 2 часа и 30 мин от личното време за придвижване. Пакринг 70лв/м. щото няма къде. = 970 лв. Заплата чисто 1400 лв. Остатък 430 лв. , т.е. 14,33лв/ден, от които 10лв./храна в офиса за 22 раб.дни....тааааа остатък на остатъка 190 лв за дните в които не ходиш на работа. Чудно!!!! На това му се казва робство!
17
1
 
14
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Тъй ще е и ще става по-скъпо ,щото нкиой не мисли за нас и много от хората са "заразени" с политическите игри на силните на деня-САЩ и Брюксел и прекатиха Белени и Южният поток ,то след време ще плащаме по 60% зимно време отдоходите си за електричество и отполение .
16
2
 
5
 
! Отговори
toti преди 6 години
kво само за тия пари се занимавате бе хора ...я си живейте каде ви е кеф и си харчете за кефа парите а не за *** ха ха