"Димум" – кварталът без жители в Белене, недостроен и вече опасен

Хората се опасяват да не би в изоставените блокове да се настанят бежанци
117
"Димум" – кварталът без жители в Белене, недостроен и вече опасен
Снимка: Кадър Нова тв

"Димум" е по-известен като кварталът-призрак. Построен преди 30 години в Белене за работниците във втората ни атомна централа, комплексът никога не е бил заселван.

Днес панелните сгради са оставени на произвола на съдбата - разбити, обраснали с растителност, а живеещи в района се оплакват, че блоковете вече са опасни за децата, които играят наблизо и за всички, преминаващи от там.

Строежът започва след 1985 г. на мястото на стара конопена фабрика.

В зората на демокрацията проектът за АЕЦ "Белене" пропада, а строежът спира.

Йоско Бонов, който живее наблизо, разказа пред Нова телевизия, че блоковете в квартала са били построени за  3-4 години като плановете са били там да живеят 7- 8 хиляди души.

Сега обаче зловещите недовършени панелки в края на града плашат жителите му.

Хората се опасяват да не би в блоковете да се заселят бежанци.

Архитект Миломил Богданов призна, че има риск блоковете да паднат.

"Панелът е много опасно нещо, той е като къщичка от карти, падне ли една стена, падат и другите“, обясни той.

Според него обаче след като досега не са паднали блоковете, е нужно да се направи обследване, саниране и да се използват за нещо полезно.

"Преди 15 години се чу, че ще се реновира квартала, преди 5 години се чу, че ще се бутат, но нищо не се случва“, допълни жител на Белене. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що пък не са кандидатствали по програми за киноцентър да го уредят този комплекс-дим ум,при толкоз много артисти,сценаристи,продуценти дето ходиха,влизаха по студии за изяви и реклами,и най-вече в шоуто като шоуто за шоумени.
49
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нощ. Панелен апартамент. Мъжки глас:- Лапай! Айде, лапай, де...И така десетина минути. Викове от съседните апартаменти:- Айде, бе, Петрова, лапай, че да спим. Утре сме на работа.Същият мъжки глас:- Абе, хора, жената е нощна смяна. Детето храня.
48
16
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че беше ЕС да спре руските проекти в България, за да престане това сто годишно ограбване. Остава да изгоним Лукойл, Газпром и руските туристи и можем да догоним Румъния.
47
5
 
44
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Ето там, в панелните змиярници, ще идете да си търсите пенсиите. Трябвало да се напълнят с хора! Ми да сте ги напълнили, нали бяхте единствената партия на власт.
46
16
 
44
 
! Отговори
50- ти преди 6 години
И ние нямаме нищо против. Имаме против руснаците да ни ограбват с неизгодни договори ( както винаги са го правили).
45
10
 
41
 
! Отговори
Анон преди 6 години
Който казва, че в момента не се строят жилища, заводи и шосета в България или е сляп или не е излизал поне 6-7 години от къщи.При това жилищата не са грозни панелки, а заводи произвеждат конкурентно защото иначе не биха оцелели.
44
2
 
45
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
По възрастните си спомняме, че когато се строяха тези панелки жителитена Белене протестираха против АЦ. Сега видяха дебелия , без работа са и драпат да се строи.Шантава работа..
43
1
 
37
 
! Отговори
do 39 NY преди 6 години
стоим и работим, а вие защо сте последни в Европа (и не само) ?!
42
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възрасните българи с промити мозъци още хвалят Соца, ама младото поколение не можеш да го излъжеш. Никой не иска да живее в тази скръб оставена ни от комунизма или да ходи в руската помийна яма. Всичко живо иска западна Европа и САЩ, а не да строи руски АЕЦ-ове и да живее в мухлясали панелки с една спалня и 60 кв.м.
41
0
 
32
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До :) 9 Браво , добра идея.
40
9
 
43
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 1 Как нищо не се строи? Ти не живееш ли в България. Сега само за година се строи повече , отколкото при соца за 45.Сляп ли си?
39
9
 
50
 
! Отговори
някой преди 6 години
българина си е просто животно, панелките като технология дори не са руски, руски са хрущовките, които са 4 етжни тухлени и сталински ампир - ама точно сталинските сгради са вечни :DИначе ето ви демокрация - по соца втора централа в която да работят 7-8 хиляди души, по демокрацията купуваш ток от американци вецове по скъпа цена.Тва е, кво да коментираме повече.
38
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 36 АМИ ДА СЕДЯТ ТАМ ,
37
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само като погледнеш снимката и става ясно, че тия сгради е трябвало да се напълнят с народ, който ИМА работа. И се строеше не само там, а по цяла България. Затова има още какво да се краде. Защото много се правеше. Къде днес такова строителство на цял квартал наведнъж. Всичките софийски квартали за по десетки хиляди живущи в тях се построиха тогава. Качеството на строителството се видя, когато събаряха Маезолея и паметника пред НДК.
36
11
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей тази снимка е олицетворение на истинското социалистическо "светло" бъдеще, което толкова много го чакахме и ни обещаваха нашите комунистически вождове. Истината излезе на яве. Сиво, грозно, скъпо, непрактично и не рита. Що е то? Руска машина за ритане. Та така и с великия Соц.
35
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩО ТЕЗИ КОИТО ХВАЛЯТ ЗАПАДА ТОЛКОВА МНОГО И ХАРЕСВАТ ВСИЧКО ,НЕ ОТИДАТ ТАМ*****ми то се вижда , всички що годе имат малко ум в главата си емигрират с ЕДНОПОСОЧЕН билет . от началото на годината границата са пресекли почти 70 000 души , все на възраст между 17 и 30 години .
34
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 33 АМИ ВЗЕМЕ ЧЕ ПОХВАЛИ ОЩЕ МАЛКО ТЕЗИ АМЕРИКАНЦИ ДЕТО НИ СИПАХА БОМБИ НА ГЛАВАТА , АМА ТОВА В ИСТОРИЯТА ГО ПИШЕ , ТИ ОТ КАДЕ ДА ЗНАЕШ , ИЗЯДЕ ЕДИН ТОБЛЕРОН И СИ СМЕНИ НАЦИОНАЛНОСТА
33
2
 
41
 
! Отговори
За това са празни преди 6 години
Започнати 1985 година,завършени за 4 години и хоп...........................''ДЕМОКРАЦИЯ''!
32
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предложение: Ето едно подходяща квартира за "Альоша", паметника на СъвеЦката армия, "Чинията" от Бузлуджа, двата атомни кютуци, както и всички останали съветски паметници от цяла България.
31
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩО ТЕЗИ КОИТО ХВАЛЯТ ЗАПАДА ТОЛКОВА МНОГО И ХАРЕСВАТ ВСИЧКО ,НЕ ОТИДАТ ТАМ , СТРОЙТИ КАРТОНЕНИ КЪЩИ , АКО НЯМАТЕ ПАРИ ЗА КАРТОН ,КУПЕТИ СИ КАРАВАНА , ПОВЕЧЕТО АМЕРИКАНЦИ ЖИВЕЯТ ТАКА , КАКВО ДИРИТИ ТУКА В ТАЗИ СТРАНА С СОЦИЯЛИСТИЧЕСКИ БЛОКОВЕ