"Димум" – кварталът без жители в Белене, недостроен и вече опасен

Хората се опасяват да не би в изоставените блокове да се настанят бежанци
117
"Димум" – кварталът без жители в Белене, недостроен и вече опасен
Снимка: Кадър Нова тв

"Димум" е по-известен като кварталът-призрак. Построен преди 30 години в Белене за работниците във втората ни атомна централа, комплексът никога не е бил заселван.

Днес панелните сгради са оставени на произвола на съдбата - разбити, обраснали с растителност, а живеещи в района се оплакват, че блоковете вече са опасни за децата, които играят наблизо и за всички, преминаващи от там.

Строежът започва след 1985 г. на мястото на стара конопена фабрика.

В зората на демокрацията проектът за АЕЦ "Белене" пропада, а строежът спира.

Йоско Бонов, който живее наблизо, разказа пред Нова телевизия, че блоковете в квартала са били построени за  3-4 години като плановете са били там да живеят 7- 8 хиляди души.

Сега обаче зловещите недовършени панелки в края на града плашат жителите му.

Хората се опасяват да не би в блоковете да се заселят бежанци.

Архитект Миломил Богданов призна, че има риск блоковете да паднат.

"Панелът е много опасно нещо, той е като къщичка от карти, падне ли една стена, падат и другите“, обясни той.

Според него обаче след като досега не са паднали блоковете, е нужно да се направи обследване, саниране и да се използват за нещо полезно.

"Преди 15 години се чу, че ще се реновира квартала, преди 5 години се чу, че ще се бутат, но нищо не се случва“, допълни жител на Белене. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 67 asdaА за аеца на австрийците нещо да кажеш? Или и те не стават?
89
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистически грозни панелни коптори.
88
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слкед 20 години това ще е из цяла българия тук ще живеят само души които нямат друг избор и чакат своят край България след 20 години няма да е България ще ния вземат помнете ми думата и след време ще разказвате за майка БГ която е била най красивата !!!!
87
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Златни да ги направят, кой ще живее там, от какво ще се издържа? Ако има фабрики, бизнес всичко ще си дойде на място, без измислени програми. 1000 лв. средна заплата????Реалните заплати са 500-600 нето за масата от хората, в провинцията е по-малко ако въобще се намери работа и коректно ти плащат. Не само села, градове ще изчезват ако няма инвестиции и реална икономика.
86
5
 
36
 
! Отговори
Антикомунян преди 6 години
До Анонимен (104)По нацвъканите ти минуси виждам комунизма здраво се е забил в npocтитe тикви на половината от населението, повечето старци и житани, надявам се.
85
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Синоними: Белене, Бухенвалд, Гулаг...Димум
84
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минах през Белене и ги видях тези блокове от далеч. Не се сдържах и отидох да ги видя от близо. Влязох в един вход, хората от съседните къщи ги ползват за складиране на сено и дърва. В няколко входа има дограма и живеят хора. Имаха си осветление, паркинг и не всички бяха цuгaнu.
83
12
 
44
 
! Отговори
ПЛЕВЕНЧАНИН преди 6 години
БЕЛЕНЕ - СИМВОЛ НА БГ КОМУНИЗЪМ - АЕЦОВЕ, КВАРТАЛИ - ПРИЗРАЦИ, КОНЦЛАГЕР.... ДА МИ ОБЯСНЯТ РУБАШКИТЕ ТУКА, КВО ПРАВИМ, КОГАТО СТАНЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ КАТО ТОВА В СВИЩОВ - НА НЯКОЛКО КИЛОМЕТРА - ПРЕЗ 1977?? пЛЕВЕН Е НА 60 КМ! А , ДРУГАРИ? вИЕ ЛИ ЩЕ МИ НОСИТЕ ПРОТИВОРАДИАЦИОННИ МАТЕРИАЛИ?
82
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Димум" - призракът на "Чернобил" !
81
24
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е истината за комунизма - лошо планиране, разхищения и накрая разруха на всичко...Кой плаща всичко това - тъпия народ, който гласува и сега за ДОС и БСП.Останалият народ също... за съжаление...
80
2
 
54
 
! Отговори
Живея в такъв преди 6 години
панелен блок по Черноморието, строен 1970.Тъй като бил дефектен( пукнати панели, криви стени и др. безобразия) ни го "раздадоха" срещу заплащане като крайно нуждаещи през 1980г.( нека младите да знаят, че тогава ПЛАЩАХМЕ и каквото-"ДАДАТ"!!) Наиситна опитавхме се да правим ремонти ,не винаги успешни, но сега е 2017г- все още живеем там.Санирахме, поправихме покрива... няма да падне. Та и тези блокове да се обследват и да се населят с хора- СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ.И човешкото присъствие и енергия помагат
79
5
 
40
 
! Отговори
Доньо Пънт преди 6 години
Да ги продават на руснаците те щом от Слънчев бряг си вземат там ще го разграбят.
78
4
 
47
 
! Отговори
Белене е курорт преди 6 години
Белене има нужд аот два три сондажа за гореща минерална вода и ще привлече поне 10 000 нови граждани.Перфектен курорт е.Нямате на представа колко зле са условията на живот в Лондон<Брюксел ,Мадрид ,женева,УЖАС а тука е един зелен чай.. Тишина и споко..ПОчивах месеци в този великолепен град никакви проблеми..Сутрин рано на плажа..Има граждани които с е къпят в река ДУнав цяла Година,Под плажа има лечебни топли минерални води ..
77
0
 
41
 
! Отговори
НЕМА да ПАДНАТ преди 6 години
Няма никакви проблеми с тези блокове.Проектанската мафия иска да краде милиарди от БЪлгария за ненужни обекти и опита за дискредитиране и опит з а ограбване на БЪлгария подават Блоковете.
76
0
 
36
 
! Отговори
от снимката преди 6 години
Отдолу подава снимката има огромни запаси от лечебни минерални и питейни води..
75
2
 
33
 
! Отговори
Пъпа на света преди 6 години
Това е единственото място където Лично Александър Македонски е посетил с цел поклонение.Двама месни рибари са отворили древно съоръжение с цел лов на риба и са удавили цялата македонска армия стануваща в пресъхнали временно блата..на река Дунав
74
0
 
32
 
! Отговори
АМАН от мафиоти преди 6 години
Като цяло Белвне пострада много от проектанската мафия. От София инж. Никита Дмитриевич НАбатов нарежда да се оформи з а енергетиците/ХТК "Никопол Турно МЪгуреле"/ един квартал и да не с е посяга на китните къщи и дворове на гр.Белене.Проектанска мафия Плевен удря зверски китния край дунавски град и разрушава изцяло централна градска част.ПО спомени от 1967 година засегнат е важен център за охрана на целия свят което пък води до засмукване на милиарди живи долари /левове към повредения регион
73
0
 
34
 
! Отговори
От Историята преди 6 години
Тези Блокове бяха изградени по нареждане на инж.Борис Дамянов бог да го прости, въпреки наши протести той тогава бе началник строеж на АЕЦ БЕЛЕНЕ..
72
3
 
33
 
! Отговори
Изградена е защита преди 6 години
С този квартал е тампониран особенно интересен проблем от минала тежка инвазия . Ползван е льос от Деков за контролиран насип..ЛЬоса обезпечава специфична охрана на човешката цивилизация развъждана с цел укрепване на биосферната охрана последните 8802 година и два месеца.АКо огледате всички ископи на Белене вкл за канализации ще видите все същия охранителен льос . Плажовете край Белене имат особенно лечебна вода заради льосовидни глини размивани от великата река Дунав и топли минерални води
71
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Става за снимки на някой постапокалиптичен филм ,,the road 2''