Четири огнища на птичи грип установени в страната

Последното огнище е констатирано в село Зимница
2
Четири огнища на птичи грип установени в страната
Снимка: Булфото, архив

Общо четири огнища на болестта инфлуенца по птиците (птичи грип) са констатирани към момента на територията на страната. Те са в област Добрич, в област Хасково, в област Сливен и в област Ямбол, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Още по темата
Последното огнище е констатирано в животновъден обект за отглеждане на патици, намиращ се в село Зимница, област Ямбол, където са умъртвени близо осем хиляди патици. Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта се умъртвяват и възприемчивите животни в животновъден обект, който е в непосредствена близост до огнището.

Към момента на територията на област Ямбол заболяването е констатирано само в една ферма за патици в село Зимница.

В сливенското село Глушник, както и в хасковското село Узунджово, инфлуенца по птиците е констатирана в домашно стопанство.

Първото огнище, това в село Стефаново, община Добрич, е констатирано в средата на месец октомври в промишлен животновъден обект за отглеждане на патици.

За ликвидиране на огнищата са взети всички мерки съгласно ветеринарномедицинското законодателство. Птиците в три километровата зона около констатираните огнища са умъртвени по хуманен начин.

Извършват се постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнищата. Към момента е забранено населването на животновъдни обекти с новоизлюпени водоплаващи птици на територията на цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някой от ЕС умишлено сее зараза, за да няма и при нас яйца.