Само за седмица: Цената на яйцата скочи с близо 12%. Защо?

Според производителите, новата по-висока цена не е реална
Обновена: 6 ное 2017 21:48 | 6 ное 2017 21:47,
47
Само за седмица: Цената на яйцата скочи с близо 12%. Защо?
Снимка: visualhunt.com

Икономически фактори или спекулативни процеси изстреляха нагоре цената на яйцата? Само за седмица цената им скочи с близо 12%, а за месец увеличението е над 50 на сто. Така по-едрите достигат до цена над 40 стотинки за брой. Според производителите, причината за рязкото поскъпване на яйцата е натрупване на неблагоприятни фактори и увеличеното търсене.

Три са основните причини за рязкото поскъпване на яйцата у нас, според птицевъдите. Първо, през есента кокошките се сменят с нови и те все още не са проносили. Второ - скандалът с наличието на фипронил в яйцата и трето - изкуствено увеличение на цените от търговците. Най-вече в по-големите градове.

"Голяма част от тази голяма разлика в цената се изгражда от самите търговци. Ако разгледате цената в по-малките магазини и в малките градове, ще видите, че там цената почти не се е вдигнала", коментира пред БНТ Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, само за година цената на яйцата у нас се е увеличила със 70%, при това на едро. През ноември 2016 г. на едро едно яйце е струвало 17 стотинки. Според производителите, новата по-висока цена, макар и добра за тях, не е реална.

"Надута е, разбира се, в това спор не може и да има, тъй като себестойността, ние работим цяла година на ръба на себестойността, а себестойността е някъде около 15 стотинки, без опаковка и без ДДС. Нормалната цена е някъде около 30 стотинки на пазара, за мен това е нормалната цена, а над 30 стотинки вече е някаква деформация на пазара", поясни още Димитър Белоречков.

В Благоевград и региона яйцата са поскъпнали с около 30% през последните две седмици. В търговската мрежа те се продават средно за около 30 стотинки. Най-едрите яйца обаче достигат цена до 40 стотинки за брой. Хората в града казват, че това е рекордно увеличение на цената им през последните години.

В момента в България работят над 200 птицеферми, а българинът консумира средно по 200 яйца на година. Вносът е минимален и основно - от Полша.

"Полските яйца и полското птиче месо до голяма степен контролира цените в България, защото ако ги няма, цените ще бъдат много по-високи", допълни още Белоречков.

Според Съюза на птицевъдите, в момента е достигнат пика на цените.

"Предполагам, че някъде около Нова година и Коледа пазарът ще се промени коренно и ще намалее търсенето на яйца, което значи, че и цената ще започне да пада", коментира председателят на Съюза на птицевъдите.

Ново увеличение обаче след това се задава преди Великден, прогнозират експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
11
 
16
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 20През комунизма над вратата на птицеферма имало надпис'"Всяко яйце бомба, всяка кокошка истребител срещу народният враг!".
19
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не купувайте! Защо пълните гушите на такива спекуланти? Всяко едно ястие, което изисква яйце има алтернатива без яйце. Слабохарактерен и п.рост народ. Мрънка и цъка ама сам се мята в мрежите на тези които ги поставят.Мазохистично нихилистично общество! И 3 лева да стане яйцето, пак ще купувате.
18
3
 
30
 
! Отговори
Румен преди 6 години
не купувайте,това ехем отровни,хем скъпи...не купувайте яйца,пазете си здравето
17
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко яйце бомба, всяка кокошка самолетоносач срещу социализма.
16
8
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 16Това с вдигането на цените по празниците са глупости отпреди 15г.Преди Великден дори яйцата поевтиняват.Само при цветята е куче влачи диря няма.
15
1
 
26
 
! Отговори
д0 12 преди 6 години
В Германия са 1,73 евро 12 яйца ама Био. Обикновените от нещастните комошки са 1,09 :)
14
10
 
16
 
! Отговори
Време е... преди 6 години
..хората от малките градове да имат и някакви бонуси спрямо тези от мегапилисите ката Сф ,Варна,Пловдив , Бургас и Русе и Плевен. За 1 и съща позиция в мегаполисите зимат над 1000 лв отгоре. Въз основа на какво? Нека тез в сититата плащат по-скъпи хран. продукти и горива и алкохол и услуги. Време е
13
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ми е защо само в милата родина като наближат празници и има търсене цените се вдигат? На Коледа месото, на Великден яйцата. И кога ще се научат хората, че не е нужно да избиваме комплекси в супермаркета, а като вдигнат цените псевдо-търговците да спрат да купуват. Ама ударно да спре да се купува. Да видите тогава как ще се регулират цените....да не споменавам и в други сектори какви балони са....
12
35
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
12% поскъпване са Нищо. Стотинка и половина!И от това ли искате да правите сензации ?!Само толкова ли можете :))))
11
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аууууу, голям проблем имат проститее българи - яйцата поскъпнали малко ...!!!Да ви имат проблемите !В Африка нямат вода и храна, а вие за няколко стотинки ревете ;)
10
15
 
13
 
! Отговори
Да я вдигат.... преди 6 години
...цената на яйцата. Гражданите не протестират за билет от 1.60 лв,та сега за яйца ще протестира. По 50 ст да стане 1 яйце в големите градове. Нормална цена е.
9
2
 
33
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Износ на къде ? В Германия 12 яйца струват 1,73 евро това прави около 28 стотинки на яйце. Причината е само една спекула.
8
1
 
16
 
! Отговори
бай х преди 6 години
Отговор:Кой да снася яйца ? Кокошките са болни от птичи грип и ги изклаха .... може да си ги купите на промоция във големите вериги
7
5
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Причината е само една износ
6
19
 
23
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Не яжте яйца бе, като много ги чаткате ,нещата никой не е длъжен да ви продава яйца яжте айфони и хартия и кламери в офисите Не щете държавно, а защо някой да е длъжен да ви продава евтино капитализъм е. Имало картели ами продовайте и вие тледайте кокошки и продавайе и няма да има картели.
5
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марешки ще вземе и този бизнес и ще рабие кокошия картел.
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кокошките стачкуват за повече пари.
3
3
 
32
 
! Отговори
хунта преди 6 години
да благодарим на картела! да живее олигархията! вечна слава на вожда герб и партията бойко!
2
4
 
34
 
! Отговори
ж преди 6 години
нарича се спекула...така могат да вдигнат каквото си поискат, когато си поискат...нужно е само малко платена дезинформация по медиите и готово! гарантирано от герб!
1
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По Великден ще са на цената на Фаберже ;)