Сливенско село на протест, отказва да плаща водата си

Със 167% е увеличена цената й, а услугата – некачествена!
6 ное 2017 18:49, Анисия Иванова
19
Сливенско село на протест, отказва да плаща водата си
Архив: Булфото

Жителите на сливенското село Сотиря излязоха на протест срещу поскъпването на питейната вода. Цената, която ще трябва да плащат е 2 лева на кубик, като според протестиращите тя не отговаря на предоставяната услуга, защото заради доставянето на водата по гравитачен път високите части на селото са на воден режим.

Със 167% е увеличението на цената на водата, според изчисленията на жителите на село Сотиря. Кметът на селото Димчо Георгиев призова хората да не плащат, докато не се намери решение на проблема с цената на водата, съобщи БНР.

"Докато не оправи цената на водата, вода няма да се плаща. Никой няма да плаща вода“, заяви той.

Основният въпрос, който хората задаваха, беше защо е толкова голямо увеличението, а услугата – некачествена. „ВиК не е направило за последните 30 години абсолютно никакво подобрение, затова ние решихме – отказваме да плащаме водата“, казват те.

Управителят на ВиК Сливен инж. Севдалин Рашев коментира, че цената на водата се формира въз основа на Закона за водите, който прави от Сливенска област обособена територия с единна цена. Той обяви, че с парите от увеличението ще се решат проблемите с водоснадбяването на Сотиря. „Ще построим допълнителен довеждащ водопровод и помпена станция“, обеща Рашев.

Протестиращите се заканиха, че от първи декември от село Сотиря няма да бъдат плащани сметки за вода, докато не се подобри услугата или намали цената.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
GolemPraz преди 1 година
Ама като искат да спрат да плащат, да спрат и да ползват. Е така е справедливо, пък и ще им доста евтино. Тарикати, скъпо им било.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15

то лесно да говориш какво щял си да направиш ако си кмет. Но на практика не ставаш кмет, а дори и да станеш пак няма да го направиш. Така че не е нужно да превръщаш секцията за коментари в аналог на близката кръчма, дето всеки има мнение и решение на проблемите, а никой нищо не прави по цял ден
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Водите в държавата са на държавата. Не можеш да имаш водохващане, помпена станция и да не плащаш - не става.

Ааааааа,а да мамят хората или да плащат за вода,без да са ползвали вода става,така ли? Е-ем ти закона,ако съм кмет автономия ще направя и ще им докарам водата или ще я прекарам в частна собственост,с една глутница кучета до вратата.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Водите в държавата са на държавата. Не можеш да имаш водохващане, помпена станция и да не плащаш - не става.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те имат малка рекичка в близост,да си направят помпена станция,тръбопровод и да разкарат ВИКато от селото си.
Регионално могат да се решават проблеми и в колектив,помогни си сам,за да ти помогне и Господ!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В миналото Сливен е бил опасан отвсякъде с водна мрежа,бил е град със занаятчийско производство,днес преминаващите три-четири корита на реки през града са напълно сухи.
95% от водата е прихваната в язовир или друго.Вече писаха,че и пробите от Тунджа са били токсични.
9
1
 
3
 
! Отговори
пример от света преди 1 година
Гледам фактурата и цената е 0,19€/куб.м, и за 7куб. съм плати, 45€(на три месеца),
9€ - "месечната" такса
1€ - за водомер
1€ за ремонти
22€-- такса смет - изчисляват я според изразходваната вода
1,33€ за 7куб вода (
6,50 € за канал (пречиствателна станция)
Та като цяло плащаш услугата - водата е без пари. Същото е и с тока- 3 евро за ток- фактурата 15€
8
2
 
5
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
ВиК спонсори на ГЕРБ. Където се асфалтира те веднага с багера. Закриват.
7
4
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Преди 6 месеца, в един ресторант близо до НЗК се договориха цените за доставка на вода на жителите от Сливен и региона. Договорено бе цената да бъде малко по-висока за да се компенсира безплатната вода на основните избиратели на ГЕРБ.
6
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нали искахте ГЕРБ
на Ви
джипове в София
сиромашия в България
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май цяла България е на протест , така ни управляват другарите от гроп
4
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем не искат да плащат, хем искат качествена услуга.
А, два лева на кубик е смешно. С тези пари не може да се изгради и потдържа вик мрежа. Село с 200 човека... ще плаща сигурно 1000-2000 лв. месечно. Досега е било много по-малко. Какъв водопровод за тея пари... то за една нова къща да си прекараш вода струва 5 пъти повече отколкото цялото село ще плаща на месец...
3
5
 
27
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Гъмжи е силно казано в някакво запустяло село във което дори няма помпа. Истината е, че селото трябва да не плаща нищо, вместо да купува джипове на некой от София да речем който работи във ВиК и така селото ще може да си купи помпа да назначи техник и касиер към кметството също а при нужда от ремонт на канализацията вика строителна фирма, прави си ремонта и туй е. ВиК са измамници и топлофикация също трябва да се закрият.
2
2
 
31
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
До Анонимен1. Не, приятелю, истината е може би малко по-друга.Помня детството си-как в едно планинско селце, прокарваха водопровод, водата се събираше от каптирано кладенче над селото, и гравитачно се стича към селото.Копаеха с багер, на бившето ТКЗС, по улиците, а в дворовете-старците и мъжете от махалата, приятели, и така, за година вкараха вода в селото.Сега това не е собственост на селото, а на ВиК, и познайте-само се инкасират печалби, а водата просто си извира,не са вложили нищо,труд, мате
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обяснението е много просто. Там гъмжи от инегриращи се "плащащи" и реално всичко се поема от съвестните и коректни платци, които са около двадесет процента.