Правосъдието през детските очи: Изнасилвано момиче още среща насилника си

12-годишно момиче чака присъда срещу втория си баща
9
Правосъдието през детските очи: Изнасилвано момиче още среща насилника си
Снимка: Pixabay

В продължение на година и половина 12-годишно момиче чака адекватно правосъдие за насилие над него, извършено в дома му. Първоначално то се оплаква на телефона на доверието, че е изнасилвано многократно от втория си баща. След разговор с оператори звъни и в полицията. Прегледано е от осем души. 

В съдебната зала се налага детето да се изправи срещу насилника си.

"След освидетелстването, детето три пъти е викано в полицията да дава показания, а разпитът става в присъствието на психолог. Една година мина, докато се повдигне обвинение. А детето вече ми казва: "Не искам да разказвам повече, искам да забравя", обясни адвокат Мариана Евтимова по време на дискусия за насилието над деца.

"През очите на едно дете ще видим как действат институциите", коментира бившият директор на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева.

Случаят коментира и зам.-омбудсманът Диана Ковачева: "Няма една конкретна институция, която да е отговорна за насилието на децата, затова всичко трябва да действа в синхрон. Важно е практиките да са приложими, иначе е само лист хартия. А това прави ролята на институциите много важна. Разпитът на едно дете го травмира и нашето законодателство трябва да го има предвид. Насилието е спомен, който трудно може да бъде изтрит". 

Така наречените "сини стаи", които са предназначени за разпит на малолетни и непълнолетни деца, вече съществуват в Добрич, Разград, Смолян и Хасково. Предстои отварянето на още четири такива стаи - в Търговище и в Перник, съобщават от Министерството на правосъдието, предава Нова тв. 

"Това е един казус, с който искаме да кажем, че ние, обществото, не сме готови да чуем децата и да им помогнем", на мнение е Юлия Андонова, координатор на младежки програми и инициативи във Фондация ПУЛС.

"Мина година и повече, откакто това дете набра смелост да разкаже своя проблем. То чака година правосъдие и няма как да вярва в него, защото продължава да бъде разпитвано и да влиза в съдебната зала", каза Екатерина Велева от Фондация ПУЛС.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дете срещу насилника си в съдебната зала. Кой допуска това? С кой акъл се направи и изпълни това законово. Много простотия, на всички нива. Жалко.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майката какво прави
Още ли не се е развела
Защо детето " среща" още този насилник
5
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука има намесена стара карма вероятно в миналото ролите са били разменени вероятно
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъдрецо 1, какви родителски права да се отнемат? Че ти сегурен ли си, че насилникът има такива? Не пише, че е окиновител. И изобщо като тръгнете да коментирате навред, без да сте наясно с фактите, ставате смешни. И за платени тролове не ви бива. Даже не сте наясно ива ли съдебно производство, на какъв егап е, защо трае година. Ама лаф да става. То и журналята толкоз представят информация.
3
12
 
12
 
! Отговори
ДО 3 преди 1 година
аре стига с комунистическите ви глупости. наглеци
2
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съдебната власт след 1989-та година се командва от назначените от СДС, сини некадърници и мошеници. Въпреки, че Сините отдавна не са фактор в парламента, последиците от тяхната престъпна дейност, ще ги има в България още десетки години във почти всички сфери на живота.
1
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горкото дете! Дано намери сили да го преодолее и да продължи напред. А за съдебната ни система...но комент, че иначе ще получа доживотен бан.