Зимните ни курорти с остър дефицит на кадри. Ще внасяме

Липсват най-вече сервитьори, готвачи и камериерки
7 ное 2017 13:45,
156
Зимните ни курорти с остър дефицит на кадри. Ще внасяме
Снимка: архив, Булфото

Две седмици преди началото на зимния сезон планинските курорти у нас изпитват остър недостиг на работна ръка. Търсят се близо 2000 души за сезонна работа в ски курорти у нас и в чужбина. Липсват най-вече сервитьори, готвачи и камериерки.

Още по темата
От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе и Смолян се оплакват, че младите кадри напускат страната. Предпочитат да работят в зимните курорти в Австрия и Германия, където заплащането е между 1200 и 2000 евро на месец. Затова сега се търсят работници от вътрешността на страната, предава Нова тв.

За да се справят с кризата с кадри, хотелиерите в зимните ни курорти са решили тази година да внасят сезонни работници от трети страни. Сдружението на туристическия бизнес апелира държавата да подготви реформа в образованието.

Тази година в зимните ни курорти се очакват рекорден брой туристи. Прогнозата на министерството на туризма е ръстът да бъде с около 10%. Държавата очаква приходите от нощувки само от Пампорово да бъдат повече от 15 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
5
 
! Отговори
дон преди 6 години
До Анонимен до 107 Браво пич!!!!! Много кратък и точен отговор.Някои до съседното село не са ходили, а много знаят.
129
1
 
31
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Само в Индия заплащането е по-ниско, но и индийците предпочитат да работят в ОАЕ.С трици маймуни не се ловят!!!Проблемът на българският туризъм не е липсата на кадри, проблемът е безхаберното управление на мутро-олигарсите, които държат хотелите и ресторантите в курортите ни!Качествен продукт->адекватна цена->добро заплащане->квалифициран персона->качествен продукт->добра печалба!
128
0
 
2
 
! Отговори
don преди 6 години
До До 99 смешника Aло 103 ,не пиши глупости като нямаш понятие!!!! Когато отидеш и поработиш няколко години ще имаш вярна представа.
127
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре ще бъде ,някой да даде безпристрастна и точна информация,колко работници, и от кои държави ,дойдоха това лято да работят по Черноморието?Защото едно е желанието на работодателите,съвсем друга е реалноста.
126
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Пакистан и Бангладеж. Нали в Дубай ги ползват като роби по строежите.
125
1
 
19
 
! Отговори
Бюро справки преди 6 години
Такъв тип "новини" какво искат да постигнат не е ясно. Има си сайтове за свободни работни места, бюро по труда и т.н. агенции. Мен или другите читатели какво ги вълнува, че някой нямал работници. През ден има "недостиг на лекари", "недостиг на войници", "недостиг на шлосери", "недостиг на камериерки"...
124
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реформа в образованието да учат децата за метачи и чистачи кендзефи камериерки.. Трябва някой да е луд да учи за баш роб..
123
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учете за програмисти , поне ще се научите да мислите.. и това да ви остане , дори да не го работите пак е достатъчно.. Ако не се научите да мислите цял живот някой ще ви *** като стара бабичка телефонен измамник..
122
0
 
18
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Аз лично бойкотирам ресторанти с чужд персонал!Сядам ,чувам и лек ден
121
0
 
35
 
! Отговори
ист преди 6 години
Няма дефицит на кадри. Има дефицид на нормални заплати, и дефицид на собственици на хотели, които да разбират от работата си.
120
0
 
33
 
! Отговори
не бе преди 6 години
Грешна ви е политиката.Младите наистина бягат, но вие премахнете прослуженото време, за да избягат и старите. Тогава ще внесете работници и ще съжалявате горчиво, че сте изпъдили всичко живо от България. Внесете, бе, внесете, аз знам какви кадри ще внесете и още отсега ви казвам, че работата ви няма да върви и ще съжалявате горчиво за българския работник.
119
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не внасяйте кадри ,а върнете прогонените българи,благодарение на крадливата и корупционна комунистическа политика...Вдигнете заплатите,и вкарайте по затворите всички ,без изключение престъпници....И така държавата ще тръгне напред,защото никой не желае да е без дом и семейство...(освен комплексираните продажници)
118
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
внасяйте и граждани, че кадърните забегнаха
117
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и кой ще внесат ахахха Много скоро на тези със златната лъжица ще им отнемат и последното, което имат
116
0
 
16
 
! Отговори
1-ви април преди 6 години
Ще внасят работници от Сирия, Ирак и Йемен.
115
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако включат постоянен трудов договор с работещите, Извън сезона ,могат да се занимават работниците само с обучение.Така хем ще имат постоянна работна ръка,хем ще имат супер високо класифицирана ръка.Работник примерно с 3 години трудов стаж ,ще е бил 3*6 месаца на обучение езикова ,туристическо и психологическо.Това няма да изключение а всички работници висококлалифицирани.Дори и при напускане на някой които има 5 години стаж -вероятно с 4 свободни езика вече.Веднага ще има възможност да се запъл
114
2
 
8
 
! Отговори
въпросче-соросче преди 6 години
Бизнесо ше внася персонал значи. Добре де ама да питам : а шавраантии ше внасяме ли или че си караме на нашенки магистралки (примоция бате 5 кинта тутурутката)?
113
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българския зимен туризъм не само не конкурентно способен цена-качесво, а и не конкурентоспособен и за работната ръка,при условие че не конкурентоспособен отколо 50% ,т-е.заплати около 1200 -2000лева срещу 1300-2000 евро не мисля че ще имат особен проблем, но май са много зле.Няма смисъл държавата да инвестира в неконкурентни бизнеси защото така или иначе те си заминават.Просто държавата им отлага смърта, вместо да станат кокуретноспособни. А и никой не печели от тази работа особено работещит
112
2
 
5
 
! Отговори
до смешника преди 6 години
Е, има поне един яко прocт, който твърди, че българския народ бил като него ...
111
0
 
21
 
! Отговори
158 преди 6 години
Чудя се тези индийци и украинци защо не ходят в Австрия и Англия?!