Зимните ни курорти с остър дефицит на кадри. Ще внасяме

Липсват най-вече сервитьори, готвачи и камериерки
7 ное 2017 13:45,
156
Зимните ни курорти с остър дефицит на кадри. Ще внасяме
Снимка: архив, Булфото

Две седмици преди началото на зимния сезон планинските курорти у нас изпитват остър недостиг на работна ръка. Търсят се близо 2000 души за сезонна работа в ски курорти у нас и в чужбина. Липсват най-вече сервитьори, готвачи и камериерки.

Още по темата
От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе и Смолян се оплакват, че младите кадри напускат страната. Предпочитат да работят в зимните курорти в Австрия и Германия, където заплащането е между 1200 и 2000 евро на месец. Затова сега се търсят работници от вътрешността на страната, предава Нова тв.

За да се справят с кризата с кадри, хотелиерите в зимните ни курорти са решили тази година да внасят сезонни работници от трети страни. Сдружението на туристическия бизнес апелира държавата да подготви реформа в образованието.

Тази година в зимните ни курорти се очакват рекорден брой туристи. Прогнозата на министерството на туризма е ръстът да бъде с около 10%. Държавата очаква приходите от нощувки само от Пампорово да бъдат повече от 15 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
23
 
! Отговори
Тъй ще е тя.. преди 6 години
Всичко наше затриха,сега ще внасят. Божееее,няма такава ***..от...щина,няма такива безумци...
69
3
 
25
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Решението въобще не е в това да се 'внасят" работници от страни като Молдова, Украйна, Индия! Дори и по 1500 лв. на месец да им плащат, нали тези хора трябва да си платят квартира, храна и други режийни, при което може да спестяват по 400 - 500 лв. на месец и то със скотски начин на живот! Кой ще измине хиляди километри, за да спести за 5 месеца 1000 евро...нещо не ми се вярва...а и какво ще е качеството на тези хора, дето са готови да работят за толкова малко пари....мхм...
68
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в какво по- точно се изразява вината на работниците?
67
14
 
1
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Проблема с липсата на качествени кадри не е само в туризма, но и в други отрасли на икономиката! Същият е доста сложен и е двустранен, т.е. вината не е само в работодателите.....
66
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за морето криво ляво отбиват номера мутрите с украинци и молдовци бедни и нещастни, че знаят руски, ама западните туристи в планинските курорти са друга бира... Откъде бе, мама ви, ще намерите молдовци с немски и английски, да ви бачкат без пари? Те бежанците не щат тук да стоят, камо ли тия приходящи...
65
1
 
23
 
! Отговори
инж. преди 6 години
тва да си чистачка, рецепционист и камериерка не е кадър!!! И то за 500- 600 лв! За кадри се плаща! И откъде ще внесете бе? За тия пари и от молдова няма да ви дойдат! Ами квартира?
64
0
 
22
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Само да смучат искат.
63
0
 
29
 
! Отговори
безработников преди 6 години
някой да е видял един репортаж за хотелите на фамилия Велчеви?как,с какви пари са построени....така,някой да попита...и какви са там заплатите,какви данъци се плащат?а?
62
3
 
25
 
! Отговори
бг грешки преди 6 години
никой не печели от туристи и нощувки...сметнете на един хотел,легловата база,разходите,данъците... и това е за 3 месеца сезон,в най-добрия случай ,при 100% заетост....перат се пари,яки пари...едните от откраднатите еврофондове,другите ...от Брендо.сина на Първанов,как изведнъж стана хотелиер,много къса памет има българина!много...и челото късо!
61
1
 
36
 
! Отговори
до бг смешки преди 6 години
още преди 5 години фалираха хотели по морето...,който успя,продаде и се спаси...в Равда,която се сля с Несебър,не отвориха изобщо около 30 % от хотелите...до Банско има цяла поляна,пълна с нови комплекси,които така си стоят празни и се рушат...пропагандата по телевизии,вестници,интернет...няма нищо вярно..през туризма се перат пари,много пари..никой не печели от туристи и нощувки...
60
1
 
38
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Колко се работи в туристическият бранш? Всеки ден по 10-12 часа, което за юли и август е по 31 дни в месеца, вкл. нощни смени и в почивните дни. През 2017 в юли и август има 18 съботи или недели и 44 работни дни. При тези 700 лева дето ги предлагат мутрите-хотелиери, колко е реалната часова ставка за този денонощен труд?
59
2
 
24
 
! Отговори
123 преди 6 години
До !Оправи си словореда, правописа и тогава давай акъл. А пък обедната почивка и при соца и сега не влиза в раб. време. Научете се да плащате за свършената работа и тогава ще имате кадри.
58
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 55От Европейския съюз сме последни и по средата от Африканските страни, сравнено по покупателна способност/ заплати, а цените на стоките от първа необходимост са 50% по- високи от средноевропейските
57
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предполагам, че планираната далавера с внос на зимни работници е като тази с летните - няма да се внасят качествени кадри от ЕС, а ще се докарват момчета и момичета от Молдова и Украйна, които да работят без пари почти - но все пак доста за техния стандарт. Докато управниците ни не разберат, че на това безобразие трябва да се сложи край, няма как да се иска повишаване на жизнения стандарт и доходите в България, само номенклатурата ще богатее...
56
0
 
14
 
! Отговори
Факт преди 6 години
В България през 2017, минималната работна заплата (МРЗ) е 460 лева за осем часов работен ден и петдневна работна седмица. Минималната часова ставка (МЧС) за 2017 е 2,78 лева, което значи, че се предполага, че в месеца има средно 165,5 работни часа (460 делено на 2,78). Според Кодекса на труда (член 262), извънредния труд се заплаща повече - с50% в работните дни, с 75% - за почивните дни и 100% за официалните празници. За нощният труд се плаща допълнително, с минимален размер определен от МС.
55
0
 
20
 
! Отговори
доообре преди 6 години
а тези раборници вносните по колко получават.колко пъти казва народа направете заплащането като в европа.не по 9 евро на час минимално А ПО 9 ЛЕВА НА ЧАС.след това може да не се върнат имигрантите но поне по малко Българи ще имигрират.
54
21
 
5
 
! Отговори
до бг смешки 2 преди 6 години
Това, което ти наричаш без пари, за друг са пари. Светът не е Западна/Северна Европа и Северна Америка. Твърде много гледаш тези пред нас колко повече имат и забравяш колко много има, които са под нас и биха се зарадвали на това, което имаме.
53
3
 
27
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
никой няма да работи без париии бе хорааааа , разберете го тва нещо най-накрая ! аман от гл***паци в тая държава .... как пък не светна в тъпата кратуна че не стават нещата както си ги мисли наш Ганио ......
52
1
 
5
 
! Отговори
! преди 6 години
До Факт А може би 22-25 дена по 10-12 часа ,а не по супер социалистически 20 дена по 8 часа ,а обяда влиза в тези 8 раб часове?
51
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за там ли ще внасяме сифилистични украйнки, които да разнасят микроби в кухнята, а вечер да вдигат краката.Отвратително.