Архангеловден е! Църквата почита Св. Архангел Михаил

Да почерпят Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райна, Рангел
8 ное 2017 07:18, Елка Василева
4
Архангеловден е! Църквата почита Св. Архангел Михаил
Снимка: БПЦ

На днешния 8 ноември Българската православна църква почита паметта на Св. Архангел Михаил. Църковният празник е един от най-големите през годината и е наричан от народа Архангеловден.

Според православната църква Св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Денят на Св. Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква.

Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника винаги се отбелязва Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб, полива го с вино и благославя: "Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!"

На този ден празнуват всички с имена Ангел, Ангелина, Архангел, Михаил, Михаела, Райчо, Райна, Рангел, Гавраил, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена и други сродни имена. Честит празник!
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
21 век почитаме литературен герой ... невероятно.
1
2
 
36
 
! Отговори
Мимка преди 1 година
Честит Празник на именниците ! Дано Архангел Михаил помогне да възтържествува справедливостта и добротата в родна България !