Експерт: Полша диктува цената на яйцата у нас!

Проблемът с фипронила отвори огромна пазарна ниша в Европа
8 ное 2017 13:33, Екип на Investor.bg
23
Експерт: Полша диктува цената на яйцата у нас!
Снимка: flickr

Цената на яйцата в България се е увеличила между 30 и 50 на сто, по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Още по темата
Една от причините е проблемът с фипронила, който отвори огромна пазарна ниша в Европа, към която вероятно е насочен в момента полският износ, заяви пред БНТ Едуард Стойчев, бивш председател на ДКСБТ.

"И колкото и да звучи лошо за нашите производители, явно Полша диктува цената на яйцата в България", каза Стойчев. По думите му "този пик ще продължи около 2-3 седмици и цената ще се регулира отново".

Според председателя на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков нормалната цена на яйцата в момента е до 30 стотинки за брой и всяка цена над тази е изкуствено завишена. "Ние работим цяла година на ръба на себестойността, а себестойността е някъде около 15 стотинки без опаковка и без ДДС", каза той.

По думите му причините за рекордното поскъпване са няколко - "така наречената смяна на стадата", традиционно по-голямото търсене на яйца в този сезон, ликвидирането на около 100 хил. птици заради фипронила и още 50 хил. заради птичия грип, както и проблеми на производителите с търговските вериги.

Димитър Белоречков очаква до Коледа пазарът на яйца да се нормализира.

Според Едуард Стойчев българските производители на яйца имат нужда от подкрепа заради загубите, които търпят в последно време.

По стоковите борси има "лек дефицит" на яйца, от което незабавно се възползват търговците и цената тръгва нагоре, коментира експертът.

"Не е страшна цената на едро. Проблем е какво достига до нас като потребители в магазинната мрежа", подчерта Стойчев.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: яйца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Абсурд преди 6 години
Полша диктува цената на яйцата у нас...Белите мечки диктуват тази на тока и така.....
18
1
 
2
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Поляците им видяхме яйцата колко струват и не знам някой ако знае, че са полски ще вземе да си купи такива. Нашите изкуствено вдигат цената както винаги. На мен яйцето ми излизаше 6,5 ст. като гледах кокошки. Без да имам регистрирана ферма. На производителите да е около 10ст като сложат разходите които хранят бюрокрацията. Не ми се вярва да е повече.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До риторичнобългарският производител е алченАко знаеш разликите в субсидиите, изискванията към фермите и данъчната политика в отделните страни в ЕС и протекционизма му , ще разбереш колко е невярно това.
16
0
 
2
 
! Отговори
гошето преди 6 години
След фипронила е редът на антибиотиците в българското свинско месо и наводняване на пазара с румънско и отново полско. Ама тъпите *** не знаят колко вредят на България.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До риторичноами стани ти един производидел. Бъди за пример на всички. Продавай яйцата по 6 стотинки и плащай заплати по 1700лв +бонуси. желая ти успех, но се съмнявам да го постигнеш. Просто от опит ми е ясно че тие дето най-много се оплакват от другите, реално са сред най-големите *** на обществото
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да успокоя малко емоциите,защото живея в Полша и мога да кажа, че поляците също ядат хурката по отношение на цените на яйцата! Тук в пресата се извиняват с нарасналия експорт във връзка с болестите и отровите!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А проверихме ли полските яйца за фипронил?!
12
2
 
15
 
! Отговори
chivars pantev преди 6 години
Е и каква я направихме господа демократи и яйца не можеме да си произведеме?
11
1
 
18
 
! Отговори
probi преди 6 години
Експерт: Полша диктува цената на яйцата у нас! Още колко столетия все някой трябва да диктува какво, защо, как, кога, къде......в България?
10
3
 
9
 
! Отговори
ceni преди 6 години
Ами не купувайте! Вносителите като са на загуба, ще си поискат по ниски цени от производителя!
9
0
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Я колко яйца съм дал на полякините едно време...
8
2
 
14
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Няма какво да чакаме!Да нападаме Полша !Напред!
7
3
 
30
 
! Отговори
риторично преди 6 години
А защо позволихте Полша да диктува цените на яйцата?Пускайте български яйца! Ама не пускате, щото българският производител е алчен. Той е като акула, която чака да долови мириса на кръв и да захапе потребителя. Българският производител няма наяждане и изобщо не го интересуват ни субсидии, ни реална себестойност. Надуши ли скок на цените другаде, на секундата качва цените и той. Затова сме залети с храни- внос.
6
4
 
16
 
! Отговори
Луцифер преди 6 години
Щом могат да плащаг скъпи яйцa значи крадат отнякъде, време е да се покачи цената на тока и газта и да врътнем едно белотче на ***.н.ит.е плебеи. Tъй или иначе няма за кой да гласуват щото са докарани на теферич.
5
4
 
21
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Поляците са предприемчиви и не мрънкат. Произвеждат абсолютно всичко включително и резервни части за самолети. Къде сте вие драги ми матряле? Аз ли да ви уредя всичко?
4
4
 
17
 
! Отговори
Румен преди 6 години
не купувайте яйцаотровни сатровите и вас и децата вии уран няма във водата на Хасково,нали?
3
4
 
27
 
! Отговори
Топ-експерт преди 6 години
Цената на яйцата тежи на съвеста на родния поизводител, който получава субидии за да продава евтино и на съвеста на тиквите които им дават субсидиите за да продават уж евтино. Неграмотните тикви-***.и не могат да урегулират цените, защото не знаят как.
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търговците са си търговци ,никога не изпускат момента да направят някой удар.
1
3
 
29
 
! Отговори
The Ghost преди 6 години
Ти да види къде се криел "ключа от кокошарника". Глупости на търкалета. Ами ако причината е в Полша, внасяйте от друга държава. Да не е единствен производител в ЕС.