Индустриалните зони със 140% ръст на инвестициите за година

Само в Божурище са договорени проекти за 236,5 млн. лв.
9 ное 2017 18:57, Миглена Иванова
11
Индустриалните зони със 140% ръст на инвестициите за година
Снимка: Национална компания "Индустриални зони"

НКИЗ отчита 140% годишен ръст на инвестициите в проектите, договорени за реализация в държавните индустриални зони. Само в икономическа зона "Божурище" от ноември м.г. до ноември 2017 г. са подписани 8 договора за изпълнение на инвестиционни проекти на стойност 236,5 милиона лева с чуждестранни и български фирми. Това съобщи изпълнителният директор на "Национална компания индустриални зони" ЕАД /НКИЗ/ Антоанета Барес в интервю пред Инвестор.бг.

Към втората по атрактивност индустриална зона от портфолиото на НКИЗ – тази в Бургас, също се отчита нарастване на интереса на инвеститорите. Капацитетът от терени в Индустриален и логистичен парк-Бургас е почти изчерпан и се планира разширяване на зоната с апорт на допълнителни държавни терени.

В интервюто г-жа Барес припомня, че тази година Икономическа зона Божурище-София бе разширена с нови 115 дка. Инфраструктурата от първата фаза на зоната край столицата е почти готова, като в момента се работи по проектирането на втората фаза.

Най-големите инвестиционни проекти,  които се реализират в момента в индустриалния парк край София, са на датската компания "Юск" (инвестиции за 200 млн. лв.), "Мултивак" (37 млн. лв.), "Лулис Мел" (18 млн. лв.), "Агрипрес" (6,5 млн. лв.) и др.

Сред големите проекти в зоната в Бургас са тези на "Сити газ" за 5 млн. лева, "Олимп" за 3,4 млн. лева, "Ротопласт" за 3 млн. лв., "Хидробетон" за 2,9 млн. лв., "Волво груп", които са изградили собствена база в Бургас.

В интервюто директорът на НКИЗ обяснява, че освен развитието на съществуващите проекти, дружеството се фокусира и върху създаването на нови индустриални зони, като са подписани меморандуми за развитие на индустриални зони с общините Варна, Видин, Сандански и др., както и с областна администрация Кърджали, където има подходящи държавни терени.

Според Антоанета Барес дългите съгласувателни процедури с институциите при строителните дейности, с дружествата за комунални услуги, при изграждането на транспортната инфраструктура са сред основните затруднения пред инвеститорите в България.

"Що се отнася до регулаторите, според мен следва да се извършва контрол на сроковете за съгласувателните процедури, както и във връзка с инвестициите, които компаниите трябва да осъществяват на територията на страната. Т.е. трябва да има законодателна инициатива. Ние специално подпомагаме инвеститорите за всяко съгласуване и наистина получаваме по-бързо обслужване, но е необходимо генерално решение на проблема с дългите срокове", коментира г-жа Барес в интервюто пред Инвестор.бг.

Тя обръща внимание и на сравнително скорошния проект "Fast-Tracking Success", който осъществява двупосочна връзка между университетите и бизнеса и помага за ускореното професионално изграждане на младите специалисти чрез стажове и постоянна заетост в компаниите в индустриалните зони.

"Когато дойде един инвеститор, той пита първо за местоположението, след това за инфраструктурата, а на трето място – за кадрите. Ние не можем да оставим този въпрос отворен. Логично е – за да привлечем компаниите и те да останат при нас, трябва да можем да дадем конкретна информация. Този проект ни дава възможност за достъп до базите данни на завършващите студенти по съответни специалности", обяснява Барес.

В момента НКИЗ си сътрудничи по проекта със Софийския университет, УНСС, Нов български университет, Технически университет и Лесотехнически университет, като се предвижда скорошно подписване и с Минно-геоложкия университет, Бургаския свободен университет, Варненския университет и др. Следващ етап на развитието на програмата ще бъдат партньорства и с професионални училища, тъй като голяма част от инвеститорите търсят специалисти, които не е нужно да имат висше образование.

Цялото интервю с Антоанета Барес можете да прочетете на Investor.bg


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
има коментари преди 1 година
това са бази за летящи чинии подават от някъде..над 200 летящи въоръжени тежко чинии може да приберем тука
най мощните са за 12 персони и могат да взривят" джомолунгма" с един набег.
Ако искаме да събере пое три с до 122 трябва да ползваме полето наоколо ..
10
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Фирмата е в Англия и много добре си разбрал за процентите 1лв като го увеличин 140пъти си е 140 ли за съжаление 140% са по лошия вариант.
9
3
 
8
 
! Отговори
голем праз преди 1 година
Бах ти зоната в Бургас.Инвестиции за 1-2 млн евро са голяяяяяяма новина.То в този *** град не останаха промишлени предприятия.Добре че е Тиквун да дава пари за саниране ,че да оживеят местните гербаджийски боклуци и закачените за тях фирмички.
8
2
 
3
 
! Отговори
Ха де преди 1 година
Бе кой ти гледа спад, скок, 50%, 140% ... Лакардии да се пишат
7
2
 
2
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Как се връзва спада на чуждите инвестиции с 50 процента с 140?
6
7
 
8
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
Индустриални зони за роби. С това се хвали Тиквата.
5
4
 
5
 
! Отговори
Inetuu преди 1 година
Bravo, aborigeni!
4
0
 
5
 
! Отговори
Така де преди 1 година
До номер 2, и ти си май от онези 80%, щото 140% от 1 лв са 1.40 лв :)
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мен

Не е важно другарю колко е голяма една производствена база, а дали работи ефективно и произвеждания продукт се реализира успешно на пазара. Комунистически паметни на глупостта, масова работеха на тотална загуба - това ли трябва да е нашия идеал за икономическо развитие?
2
8
 
1
 
! Отговори
Мен преди 1 година
140% от1лв са140 лв добра практика е да ползваш проценти когато реалните стойности са мижави
1
10
 
5
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Фирмата в която работя е с над 100дк централната база. В моя роден град бившето АПК беше няколко пъти по голямо