Мръсен въздух: 2 милиона автомобили без катализатори у нас

Очаква се те да бъдат спирани от движение
10 ное 2017 19:31,
125
Мръсен въздух: 2 милиона автомобили без катализатори у нас
Снимка: архив, Булфото

Близо 2 млн. коли се движат по пътищата в България без катализатори и замърсяват въздуха. Това показва проучване на "Монитор", което се базира на регистрираните автомобили у нас. Според последните данни на МВР те са около 4,3 млн.

Най-много са автомобилите, които са на възраст над 20 години – 1,8 млн., сочат данните от Пътна полиция. Това ще рече, че те са били произведени около 1996 година, когато и влизат първите возила с катализатори у нас.

Така сметката показва, че 1,8 млн. автомобили никога не са имали катализатори. Много от техните събратя пък са се разделили с пречиствателите, тъй като са се запушили. Други пък шофьори са ги свалили без техническа причина, а поради факта, че катализатор на старо се изкупува от цени между 50 и 150 лева заради вложения благороден метал в него. Така простата сметка показва, че поне над 2 млн. автомобила тровят въздуха у нас.

Вече е сформирана работна група от няколко министерства, която да изготви промени в множество нормативни актове. С тях тези автомобили трябва да бъдат спирани от движение.

Компромис ще има за колите, чиито собственици допълнително са поставили катализатор. Такива обаче са изключително малко, тъй като цената на устройството за редуциране на вредните емисии започва от 800 лева и може да стигне дори до няколко хиляди.

Решенията на комисията вече са факт, а първите седем газанализатори са закупени от Столичната община, където се смята, че е един от най-замърсените с лош въздух район в страната.

Пет от уредите отиват в пунктовете за регистрация на коли в КАТ, а другите два ще се ползват за мобилни и служителите на "Пътна полиция" ще спират направо на пътя, където ще извършват проверки.

При наличието на вредни емисии над нормата колите ще бъдат спирани от движение до евентуалното отстраняване на проблема. Тогава те отново ще трябва да минават през цялата процедура по регистрация и едва след това ще получават отново необходимите документи за движение по пътищата на страната.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също настоява автомобили без катализатори да не бъдат регистрирани в КАТ, за да не се включват в движението.

"Трябва да водим тази битка, тя е битка за здравето на нашите деца. Успяхме за 3-4 години да подобрим автобусите. В момента тече процедура за закупуване на нови 120 автобуса на природен газ", обясни Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
16
 
! Отговори
Асен Георгиев преди 6 години
То е ясно, че ще стягаме българина.Трябва нови коли да се купуват.Дачия Сандеро с три цилиндров бензинов двигател, евтин 14 000 лв., трудно изпреварващ извънградско, бавен и муден, НО екологично чист и нов автомобил.Пет години и после нов- Теглите кредит, таман го изплащате за 5 години и почвате нов.Трябва да дишаме чист въздух, обаче КАТ ще спира ли камионите от движение, които видимо замърсяват и уред няма да е нужен или само опели и голфове ще мерим и спираме от движение ?
94
10
 
9
 
! Отговори
Алекс2 преди 6 години
Абе да си сложите катализатор сте бедни а да пълните гушите на гърците събота и неделя не сте !
93
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най евтиния катализатор за моята кошница на 10 години е 700лева и на горе до 1000 и нещо. Освен като го сменя да напиша една табелка на колата "вече е с откраднат катализатор, давай на там". А???Имаме огромна полиция, но не се вижда и усеща. За толкова години "усвояване на средства" можеше София да е опасана цялата с камери за наблюдение и превенция. МАКИ.....
92
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГерП и останалита за завършени и алчни кретеноиди. Факт!
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
навремето имах голф2-ка 1,3 карбуратор и имаше катализатор
90
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Автомобилите СА замърсители, най-малкото защото заемат място. Танкът на всеки един от вас има площта на апартамент за бедни в Хонгконг, мърльовци. И понеже все още не е измислен начин да ги паркирате вертикално, трошките ви замърсяват дори с присъствието си на улицата. Точно затова няма тротоари вече, няма и пейзаж без трошкаляците ви. Мизерни *** долни.
89
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шофьори, вие сте баxти гадните *** и нещастници гадни, в ада ще дишате това, което отделяте. Дршини. Няма място за вас в града, но и на село едва ли ще се намери, мухъли.
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накратко: таралясници
87
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Храната ни е второ -трето качество , естествено е автомобилите да са скраб ,15-20 годишни . Като сме най-бедните в ЕССР и намаме пари да си купим нови ,караме стари. Просто сме задният двор на ЕССР.
86
1
 
2
 
! Отговори
( '_' ) преди 6 години
До Анонимен''Колите използващи LPG в 90% от случаите са масларки...''Некоректно обобщение!
85
2
 
4
 
! Отговори
( '_' ) преди 6 години
До mat VW дизел - доказан измамник,
84
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
be sega kato gi napravqt zadaljitelni zastraxovatelite trqbva da gi zastraxovat 6toto mnogo 6te gi kradat tiq katalizatori
83
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 6 години
До Просто е!!Глупав коментар от ***...
82
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колите използващи LPG в 90% от случаите са масларки, и пушат повече от дизел. Днес един такъв пасат направо бълваше облаци. По селата да си ги карат, но в Софияо собено в центъра коли под евро 4 не трябва да има, демек слага се голяма такса на останалите и се решава казуса.
81
0
 
1
 
! Отговори
mat преди 6 години
До ( '_' )Същото важи и за дизеловите индустриални отоплители, те дали замърсяват?
80
4
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Веднага да се приеме закон за катализаторите и всички да бъдат задължени да сложат по два-три за своя сметка!!!
79
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тука в Сливен много вятър и смога го издухва в Ямбол аз дишам чист въздух и за тук това с катализаторите не важи
78
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не бе, просто шофьорите както обикновенно могат да ги одрънкат най-лесно. Останалото са али-бали
77
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
маи изискванията идват в повече с тез заплати и изобщо държавата не дава за нищо пари а само изисквания на ЕС. На тая мизерия няма как да изпълняваш изискванията на някакви си институции от ЕС. Много изисквания за работещия беден българин
76
3
 
10
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Два милиона автомобили замърсители са измислена цифра. Много от тях са с газови уредби. Но подозирам тая топурдия да е предизвикана от политически интереси. И половин милион да са замърсяващите въздуха лични МПС това значи поне един милион граждани електорат. Няма да се купят нови автомобили от това произшествие, ама ще тръпнат душичките ни за съдбата на най-милото. Пък ще гледаме кой ще е спаситетел. Чудя се Корнелия що още не се е изокала, като защитник на онеправданите. Изчаква, надцакват се.