Мръсен въздух: 2 милиона автомобили без катализатори у нас

Очаква се те да бъдат спирани от движение
10 ное 2017 19:31,
125
Мръсен въздух: 2 милиона автомобили без катализатори у нас
Снимка: архив, Булфото

Близо 2 млн. коли се движат по пътищата в България без катализатори и замърсяват въздуха. Това показва проучване на "Монитор", което се базира на регистрираните автомобили у нас. Според последните данни на МВР те са около 4,3 млн.

Най-много са автомобилите, които са на възраст над 20 години – 1,8 млн., сочат данните от Пътна полиция. Това ще рече, че те са били произведени около 1996 година, когато и влизат първите возила с катализатори у нас.

Така сметката показва, че 1,8 млн. автомобили никога не са имали катализатори. Много от техните събратя пък са се разделили с пречиствателите, тъй като са се запушили. Други пък шофьори са ги свалили без техническа причина, а поради факта, че катализатор на старо се изкупува от цени между 50 и 150 лева заради вложения благороден метал в него. Така простата сметка показва, че поне над 2 млн. автомобила тровят въздуха у нас.

Вече е сформирана работна група от няколко министерства, която да изготви промени в множество нормативни актове. С тях тези автомобили трябва да бъдат спирани от движение.

Компромис ще има за колите, чиито собственици допълнително са поставили катализатор. Такива обаче са изключително малко, тъй като цената на устройството за редуциране на вредните емисии започва от 800 лева и може да стигне дори до няколко хиляди.

Решенията на комисията вече са факт, а първите седем газанализатори са закупени от Столичната община, където се смята, че е един от най-замърсените с лош въздух район в страната.

Пет от уредите отиват в пунктовете за регистрация на коли в КАТ, а другите два ще се ползват за мобилни и служителите на "Пътна полиция" ще спират направо на пътя, където ще извършват проверки.

При наличието на вредни емисии над нормата колите ще бъдат спирани от движение до евентуалното отстраняване на проблема. Тогава те отново ще трябва да минават през цялата процедура по регистрация и едва след това ще получават отново необходимите документи за движение по пътищата на страната.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също настоява автомобили без катализатори да не бъдат регистрирани в КАТ, за да не се включват в движението.

"Трябва да водим тази битка, тя е битка за здравето на нашите деца. Успяхме за 3-4 години да подобрим автобусите. В момента тече процедура за закупуване на нови 120 автобуса на природен газ", обясни Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
8
 
6
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Вземат БМВ,Ауди,Мерцедеси 10 годишни а за същите пари могат да вземат почти чисто нова!Всичко е избиване на комплекси
54
6
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Васе нищо лично ама ако предадеш астрата на Надин ще ти олекне вервай ми. В нормална държава само данъка на твойта "кола" ще е над 700-800 лева, за застраховката да не говорим а ако винетка от 100 лв. ти е проблем *** в Гърция. Солун-Атина в едната посока е 48 евра тол такси.
53
0
 
4
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
До КрайНадцених те. Мислих че те вози някоя аутопилотка на гугъл
52
4
 
3
 
! Отговори
Край преди 6 години
До Маймуняка: В града карам Нисан Лийф щот съм готин. Без катализатор естествено, без ДВГ и без резервоар.
51
5
 
20
 
! Отговори
vaseto преди 6 години
Абе и на мен ми се иска нова и хубава кола, но едва събрах за стара астра. То винетка 100лв, гражданска 180, пътен данък 90, преглед 45.....415 лв. Така и зимни гуми задълже искат, какво ли остава да ида при някой от всичките шано майстори дето се навъдиха....смърт. Отделно скъпото и кофти гориво! И какво получавам?!? Лоши пътища, липса на маркировка, каруци и пияници на пътя, корумпирани куки че ся пък и катализатор ми искат!!!
50
4
 
14
 
! Отговори
Край преди 6 години
Ако искате да живеете в нормална държава 1. никога не паркирайте на тротоар даже и да няма къде 2. започнете да затваряте капаците на кофите за отпадъци 3. не изхвърляйте НИЩО до тях. 4. чистете след кучето си 5.боядисайте фасадите си. 6 ИСКАЙТЕ ОТ ВЛАСТТА ДА НАЛОЖИ предишните 5 на всички.
49
1
 
22
 
! Отговори
Не колите са проблем преди 6 години
Изсякохте дървета залесявани с години през комунизма и продължавате,сега се чудят от къде да изтупат още съдрания брашнян чувал.Колите замърсявали,ами Тецовете какво правят бе прочистват ли?Спряхте Белене,южен поток и т.н.проекти от жизнено важно значение за БГ.поне тока щеше да е ефтин,а не да се греят повечето с дърва.Ами я вижте почти всеки град в БГ.е одимен от пушеци и прилича на индустриализацията през 19в.Ама нали трябва да слушаме Американските си господари,за това е така ние нямаме дума
48
3
 
8
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
До КрайЩо, ти кво караш бе oлигoфpeн?
47
16
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Тоя отдолу па иска "да си търсите правата по площадите". Какви права бе - право да караш неизправна пушеща бангия и да тровиш хората с нея. Щото бил беден - па като си беден работи повече.
46
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дето тези два милиона автомобили не са в движение, просто залежават, защото собствениците им не са ги отписали. В големите градове 20 годишните коли са под 1% (просто се поогледайте по кръстовищата!), а в малките няма толкова хора, нито пък са концентрирани.Крайно време е да схванете, че не всеки автомобил, закупен в България, все още е в употреба...
45
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Суджукпаша увеличи доходите на хората,мислите ли че те ще карат 20годишни коли.Обаче в България нарочно се поддържа изкуствена бедност,за да може по избори да се купуват гласове за 20-30 лева!
44
11
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
Тя Европа ви продаде барутниците си ама не ви дава право да ги карате. Изкупихте колите, които преглед в Германия, Австрия Франция па и в Италия не могат да минат и тука вече гъзари. Ми сега - вече нема да сте баровци - тролейчето, трамвая и ще ви олекне. И без това немате пари за гуми.
43
5
 
7
 
! Отговори
Стига сти ривали преди 6 години
...или ще си търсите правата по площадите или ще си останете без машините. Вие решавайте
42
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ми е как ще ме принудят да съм с катализатор. Айде мен - може. Останалите 2 милиона? Нали се сещате, че ако вземете таралясниците на 2 милиона избиратели, на правителството му остава седмица-две живот. И после след около три месеца, ще има ново правителство, което поне ще е обещало да отмени този закон, като междувременно никой няма да го спазва.На българина не му се бара ракията, футбола и философстването. Иначе става лошо.
41
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо от европа набутаха цялата скрап в България,а сега ние ще ядем "дебелия" заради продажни политици!Имам чувството че всичко е против нас обекновенните хора.
40
2
 
2
 
! Отговори
Край преди 6 години
Е един вече изрева.
39
8
 
10
 
! Отговори
Край преди 6 години
България - 510 коли на 1000 човека, Румъния 340, Унгария 400, Словакия, Хърватия, и ДАНИЯ И НОРВЕГИЯ имат по-малко коли от нас. Много по-богати са с по-малко коли от нас и това е защото не позволяват по улиците им и тротоарите им да се търкаля скрап.
38
15
 
12
 
! Отговори
Край преди 6 години
В София има повече коли отколкото може законно да се паркират. Ако колите станат наполовина ще олекне на всички - тротоарите ще се върнат на хората, улиците ще се отдръстят и градския транспорт ще се отпуши и ще се диша по леко. Бъдещето на София не е всяко софянче с кола. За това дигайте данъка в десетки пъти, платено паркиране в ЦЕЛИЯ град, и въведете технически прегледи щото сега практически няма. Простоватите нека си реват.
37
3
 
27
 
! Отговори
. преди 6 години
Това е лицемерие. Отидете в Девня при изгрев и може това да ви е последната посетена локация. Отидете до който и да е ТЕЦ. Отидете до комплексите под село Топола с голф игрището на брега на морето и вижте тръбата с отпадните води как се изсипва в морето. Катализатори...
36
2
 
15
 
! Отговори
БРАВО преди 6 години
Полицията и КАТ изхарчиха за три дни пари , с които можеше да се оборудват с Катализатор служебно всички коли в България , Гърция и Турция .И още харчат заради трима Партизани .