Мръсен въздух: 2 милиона автомобили без катализатори у нас

Очаква се те да бъдат спирани от движение
10 ное 2017 19:31,
125
Мръсен въздух: 2 милиона автомобили без катализатори у нас
Снимка: архив, Булфото

Близо 2 млн. коли се движат по пътищата в България без катализатори и замърсяват въздуха. Това показва проучване на "Монитор", което се базира на регистрираните автомобили у нас. Според последните данни на МВР те са около 4,3 млн.

Най-много са автомобилите, които са на възраст над 20 години – 1,8 млн., сочат данните от Пътна полиция. Това ще рече, че те са били произведени около 1996 година, когато и влизат първите возила с катализатори у нас.

Така сметката показва, че 1,8 млн. автомобили никога не са имали катализатори. Много от техните събратя пък са се разделили с пречиствателите, тъй като са се запушили. Други пък шофьори са ги свалили без техническа причина, а поради факта, че катализатор на старо се изкупува от цени между 50 и 150 лева заради вложения благороден метал в него. Така простата сметка показва, че поне над 2 млн. автомобила тровят въздуха у нас.

Вече е сформирана работна група от няколко министерства, която да изготви промени в множество нормативни актове. С тях тези автомобили трябва да бъдат спирани от движение.

Компромис ще има за колите, чиито собственици допълнително са поставили катализатор. Такива обаче са изключително малко, тъй като цената на устройството за редуциране на вредните емисии започва от 800 лева и може да стигне дори до няколко хиляди.

Решенията на комисията вече са факт, а първите седем газанализатори са закупени от Столичната община, където се смята, че е един от най-замърсените с лош въздух район в страната.

Пет от уредите отиват в пунктовете за регистрация на коли в КАТ, а другите два ще се ползват за мобилни и служителите на "Пътна полиция" ще спират направо на пътя, където ще извършват проверки.

При наличието на вредни емисии над нормата колите ще бъдат спирани от движение до евентуалното отстраняване на проблема. Тогава те отново ще трябва да минават през цялата процедура по регистрация и едва след това ще получават отново необходимите документи за движение по пътищата на страната.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също настоява автомобили без катализатори да не бъдат регистрирани в КАТ, за да не се включват в движението.

"Трябва да водим тази битка, тя е битка за здравето на нашите деца. Успяхме за 3-4 години да подобрим автобусите. В момента тече процедура за закупуване на нови 120 автобуса на природен газ", обясни Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мръсният въздух не е от автомобилите. Замърсяването идва от печките на твърдо гориво. Я погледне какъв смок се спуска при тихо време през ноща! Това е от съседните села около София и кварталите в които има къщи. А тези къщи никак не са малко. Те бълват 80 % от пушилката в София. За да спре пушилката от печките на твърдо гориво трябва да се намали цената на тока за да може хората да се отопляват с ел.печки. Или ще кажете как ще го намаляваме бе да не си луд? Та нали ще си спреме кранчето!
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кое замърсява повече?софиянец с 3.0 дизел дето днес е минал софия-бургас-софияилиедно поло 1.0 на газ от къщи до работа и обратно?
13
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АВТОМОБИЛ НАД 15 ГОДИНИ = 1000 ЛЕВА ДАНЪК.
12
6
 
38
 
! Отговори
АК-47 преди 6 години
И какво като нямам катализатор след като карам единствено и само на газ.Зимата и то в големия студ паля на бензин за няколко минути и минавам на газ. Какъв им е проблема, та се занимават постоянно с обикновените хора? Коли над 10г да не се движели, катализатори, измислени зимни гуми, фарове посред бял ден...Защо в Германия не се кара през деня на фарове? Политици-и*диоти се чудят какво да измислят за да си уреждат бизнеса на гърба на народа
11
4
 
12
 
! Отговори
И... преди 6 години
Ми подгонете автокъщите.Въздухът е мръсен, защото в апартаменти без отказ от парно отоплението трябва да е само ток и парно.Пълна забрана на изсичане на горите и въглища.Правите единна електронна система с ВИК, ЧЕЗ, Община - подови отопления, отказали се от парно, домоуправители на ЕС - общи сметки блок за ток и водомери., като направят снимки термични на отопление, ще се види кой как се отоплява.Няма желание.Закон номер едно, най-много покрадват богатите.Проверявате фирми и апарт. над 100
10
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е много приятно да ти бъркат в джоба , ама не знам друг по ефикасен начин . Първо и най важното е такива коли да не се внасят и това ще сложи ред .
9
17
 
15
 
! Отговори
от 6 преди 6 години
И кво ми слагате минуси бе про-шл-яци. Или по прницп сте за правила, но не и когато се отнасят до вас лично.Никой не е длъжен да ви диша отровните газове, които бълват таралясниците ви.Като нямате пари за нормална кола ще се движите с градския транспорт.
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко по-добре щеше да е ако пожарникарят беше остнал да си гаси пожари, а селската учителка си преподаваже руски на децичата в родното си село.
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Трябва да водим тази битка, тя е битка за здравето на нашите деца. Успяхме за 3-4 години да подобрим автобусите. В момента тече процедура за закупуване на нови 120 автобуса на природен газ", обясни Фандъкова."Мда, водите екобитка с природен газ. Абе Фандък, оня реставрираният Мерцедес на шефа ти с катализатор ли е? Него ще го спират ли от движение?
6
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е това ако влезне като закон ще стане гражданска война. Гарантирано!
5
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че е скапаното Европредседателство, та нашите корумпирани и некадърни Суджуци да се поразмърдат малко, в желанието си да се натегнат на Господарите си и да покажат, че и София е нещо като европейски град.Такава дивотия няма в нито една европейска столица - неспирен поток от ръждясали 20-годишни таралясници, които ни тровят и всеки се прави, че проблем няма.Фандъкова чак сега ли разбра какви коли се движат от десетина години по софийските улици.
4
1
 
25
 
! Отговори
браво преди 6 години
дали пък няма и да се сетят, че въздуха в София и други градове и села е замърсен през зимата от "кюмюра и дървата" използвани за отопление?Ще разрешат ли т.н. "държавници" газификация на домакинствата в София? Или ще продължат жителиге на селата да ми плащат парното, чрез дотация с електричество от ТЕЦовете? /не че се оплаквам от евтинията/
3
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на мен мми крадоха катализатора 2 пъти, нямам пари да си купувам повече, понеже е ситроен, доста е скъпичък, кво прайм господа полицаи.. вземете вие да ми купите поредния катализатор
2
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ли разбрахте че тези автомобили нямат катализатори? Та нима преди 28 години са имали? Как може кола трета употреба да има катализатор? Вие добре ли сте с мозъка? Катализатора се скапва на 5-тата година даже и по рано взависимост колко се кара. Я ми покажете една кола която е в движение да е на 5 години специално в българия? Знаете ли колко струва един катализатор селяндурчета? Ще ви кажа катализатора е по скъп от една кола 2-ра употреба. Кой е този дето може да си позволи катализатор?
1
7
 
19
 
! Отговори
Men преди 6 години
Въпрос за 6-ца към МВР, КАТ и всички които трябва да контролират работата на пунктовете за технически прегледи. КАК почти 2 милиона таралясника са минали технически преглед.