2000 – броят на децата с диабет в България

Възрастовата граница на заболелите пада все повече
12 ное 2017 07:56, Петя Славова
8
2000 –  броят на децата с диабет в България
Снимка: архив, Булфото

Около 2 хиляди са децата с диабет в България, съобщи пред БНР Елисавета Котова, председател на Асоциацията на децата с диабет. Възрастовата граница на заболелите пада все повече, като най-малкото е 8-месечно бебе.

Най-тревожното е, че освен диабет тип едно, се наблюдава и тип две при деца - което не е добре, защото тип две, всички ние знаем, че това е диабет, който се отключва в напреднала възраст, над 40 години, а тук говорим за деца и причината е застоял живот, наднормено тегло, затлъстяване - това води до отключване на тип две диабет.

"Знаем в момента какво се случва с нашите деца, колко много деца има с наднормено тегло и те са рискови да отключат диабет тип две", коментира още Котова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори на наша територия да организират производстви или да продадат технологията за производство, пак използват източноевропейския стандарт... За да не стават грешки и продукта да не може да се върне обратно на техния пазар.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мога да ви дам елементарен пример с прах за пране, купен в Берлин и същия, купен в някой супермаркет в България. Еднаква опаковка, но като се започне от текстураа, мине се през съдържанието и се завърши са аромата, всичко е различно. И после си казваш: "абе уж качествен немски прах за пране ползвам, а тялото ме сърби от тези дрехи"... И след години имаш рак на кожата... Или на нещо друго... Германия. Със стандарти за източна европа... С всичките им стоки е така...
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма смисъл да ти обясняват с какво е полезен зеленчука. Когато те хранят с него достатъчно дълго и от малък започваш да приемаш вкуса му за приятен. За съжаление, зеленчука няма лъскавата пластмасова упаковка на германския продукт, с качество и стандарти като за източноевропейския пазар. И децата се лъжат от лъскавото. И започват да го искат. И се разболяват. Ако не веднага, то след години. Метаболитни, нервни и всякакви други разстройства. И рак заради канцерогеннните съсравки в тях...
5
2
 
2
 
! Отговори
тъпи родители преди 6 години
За тази глупост са виновни необразовани и мързеливи родители. Когато бях малка нямаше седене вкъщи. Всеки уикенд ходихме на тенис, плуване, катерене и т.н И сладко ни се даваше веднъж седмично и ни се обясняваше за какво е полезен всеки плод и всеки зеленчук. Благодарна съм на майка си за това, сега така възпитавам и моите деца.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой наложи германските стандарти в България? Навремето имаше едно нещо - БДС. И дори и от най - некачествените стоки не ми избивахъа сърбежи. Сега и на децата им скача кръвната захар от "качествен" продукт, произведен по германска технология за източна европа. Трябва да си малко късоглед за да не виждаш откъде идват технологиите за производство в България в момента. Съответно суровините за производство и рецептурниците. И няма контрол, защото ако сложат такъв германия ще шамароса Бойко.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските производители използват германски технологии и рецепти. Дори купените от Турция поточни линии са с германски технологии и рецепти. Германците използват различни стандарти за собствения си пазар и за този във васалните им държави. Нещо повече - използват различни стандарти. Стандарти за политика, права на гражданите, права на малцинствата и т.н.
2
5
 
3
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Аре да не са ни виновни все германските храни. Виж тукашните прозвидители какво слагат в сиренето, месото и маслото.Да не говорим, че като си тъпчеш детето с бонбони и вафли, те и за патагония и за германия, все са си пълни със захар.И не германските храни са тези, дето сържат децата по цял ден вкъщи. Аман от такива дето все някой друг ви виновен, все някой да ви оправи чакате...
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да е чувал нещо за германски храни за източноевропейския пазар?