Държавна помощ от 2,4 млн. за пчеларите заради суровата зима

Държавен фонд "Земеделие" трябва да гласува обещаните средства
13 ное 2017 15:37, Екип на Bloomberg
3
Държавна помощ от 2,4 млн. за пчеларите заради суровата зима
Снимка: Pixabay

В две работни срещи в Министерството на земеделието и храните – едната по време на протеста на 31 октомври, а другата преди няколко дни, стана ясно, че днес, 13.11, в Държавен фонд „Земеделие“ ще се състои заседание, на което трябва да се гласуват обещаните 2.4 млн. лв. за пчеларите по схемата за държавно подпомагане „де минимис“. Това каза председателят на Обединения български пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Тези средства ни бяха обещани, тъй като по време на протеста ние издигнахме две искания – едното беше за биологичните пчелари, а другото за „де минимис“. Сигурен съм, че днес заседанието ще се състои и тези средства ще бъдат гласувани“.

По думите му тези средства категорично не са достатъчни за пчеларите, тъй като обикновено програмата за подпомагане „де минимис“ (минимална помощ – бел.ред.) е от порядъка на два пъти повече средства.

„Но сега се действа малко на пожар, спешно, просто за да удовлетворят нашите искания“.

Михайлов припомни, че на 21.02 съюзът е подал докладна записка в ресорното министерството с искане да бъдат отпуснати средства по тази схема, тъй като зимата е била много сурова, загубите - много големи, като на места са достигнали дори до 100%.

„От тези 2.4 млн. лв. по разчет трябва да се падне на пчелно семейство, на кошер, около 6-6,50 лв. Но тъй като се изискват документи, които пчеларите трудно биха предоставили при кандидатстване, т.е при подаване на документите, смятаме, че ставката за едно пчелно семейство ще бъде повече. В този смисъл отделни пчелари ще получат повече от предвидените средства“.

Той обясни, че въпросните средства са нужни за възстановяване на броя на пчелните семейства, за създаване на нови отводки, за закупуване на лекарствени препарати, за дребен инвентар, за укрепване и поддържане на самите кошери, както и за есенно-зимното подхранване.

„Тези средства са вече изразходвани, сега просто искаме компенсация с тази държавна помощ“.

Кои са изискванията, на които трябва да отговарят пчеларите, за да могат да кандидатстват за държавна помощ?  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Качественият мед няма цена.Нека държавата подкрепя коректните пчелари, които произвеждат такъв.Но когато се докаже, че онова, което ни предлагат под името "мед" е фалшификация, на такива пчелари да се налагат тежки глоби и да им се отнеме веднъж завинаги правото да търгуват с мед!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименкой гарантира че въобще имат тия дето ще ги лапнат
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига глупости, който не си е зазимил пчелите като хората да си носи последствията, Кой ще гарантира, че не ги убивят нарочно за да сгънат някое милионче.