48 селища в Северозапада са без обществен транспорт

В други 43 пък има транспорт само в делничните дни
5
48 селища в Северозапада са без обществен транспорт
Снимка: архив, БулФото

48 населени места в Северозапада са без обществен транспорт, други 43 имат транспорт под 5 дни в седмицата.

Това показва одит на Сметната палата за транспортната свързаност на областите в региона за периода от 01.01.2014 г. до 30.06.2016 г.

В тези 48 населени места живеят 8 754 жители, а в другите 43 - 6 878 жители.

При одита са установени съществени пропуски и слабости както в нормативната уредба на обществения пътнически транспорт, така и в действията на отговорните органи и институции.

В тази връзка Сметната палата е дала препоръки на отговорните институции, които трябва да се изпълнят до края на 2018 г.

Транспортните проблеми в Северозападния район са анализирани предвид факта, че районът е с трайно най-ниско равнище на развитие и заема последно място в класацията на районите в ЕС по показател Брутен вътрешен продукт на човек от населението.

Районът обхваща териториите на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. Като цяло е слабо населен, в определени части е с характер на обезлюдена територия. Общините на територията на петте административни области в Северозападния район са 51.

За периода 2014 – 2016 г. 33 от тях получават държавна субсидия за обществени пътнически превози по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и гранични райони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако оправят междуселските пътища ще има фирми желаещи да пуснат една маршрутка , но сега на никой не му се дават пари да купи автобус и да го разбие за два месеца .
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В монтанска и видинска област са останали само старците бабите и децата на мигрантите. Ако случайно видите млад народ над 25 годишни това означава че са дошли на гости за малко и пак се изнасят. Това не е само в тези области това се наблюдава навсякъде в провинцията. Има хиляди селца в които има по 10 стареца и баби. Къщи на по два етажа пустеят и се саморазрушават. Има и малки градчета в които има по 1 000 човека. Това ви го казвам като очевидец защото обикалям със служебният микробус цяла БГ.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има си естествени демографски и икономически причини този регион да изостава.Държавата е бедна и няма средства за субсидии.Всъщност ,ако се погледне реално с колко е по -изостанал от другите региони ,ще се установи ,че не е чак толкова много ,колкото се пише по медийте.Разбира се изключваме София,Бургас и още няколко БГ общини.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли защо се получава така? В Северозападна БГ отдавана липсва каквато и да е държава. Този район е напълно анклавизиран.