Кръводарителите да не плащат здравни осигуровки 6 месеца

Само 20% са доброволците, които даряват без конкретен повод
17
Кръводарителите да не плащат здравни осигуровки 6 месеца
Снимка: архив, Булфото

Проблемът с постоянно намаляващия брой на доброволните кръводарители у нас може да бъде решен със стимулиране под формата на неплащане на няколко месечни здравноосигурителни вноски. Предложението е на варненската структура на БЧК и беше обсъдено на кръгла маса по проблемите на кръводаряването.

"Предложението е на кръводарителите да се спестяват 6-месечни здравни осигуровки. При средна заплата от 1000 лева за половин година ще бъдат спестени близо 500 лева – 200 за работника и 300 за работодателя", посочи д-р Петър Радушев, зам.-председател на Областния Съвет на БЧК във Варна.

Той уточни, че предложението за този вид стимулиране на дарителите на кръв е направено още през 2002 година, но без резултат. Изчисленията на БЧК показват, че сумите, с които би била ощетена Здравната каса, са "пренебрежимо малки".

Броят на кръводарителите у нас постоянно намалява, кръвта е недостатъчна и с нея масово се търгува, бе отчетено на дискусията.

"Цената на банка кръв у нас варира между 60 и 500 лева, като най-скъпо се търгува в София. Във Варна една кръвна банка се осигурява срещу суми между 80 и 120 лева", отбеляза д-р Радушев, цитиран от "Дарик". 

В Кодекса на труда да се осигури възможност при подписване на колективните договори да се предвидят повече от два дни платен отпуск за даряващите кръв доброволно, предложи Веселина Божилова, председател на Териториалния съвет на синдикатите в здравеопазване към КНСБ.

Предложено бе още Медико-диагностичните лаборатории във Варна да осигуряват безплатно изследване на кръв за всеки доброволен дарител.

От БЧК се обърнаха с призив към неправителствените организации във Варна да напомнят всеки месец на своите членове за ползите от кръводаряването. В популяризиране на безвредността и ползите на този хуманен акт може да се включи някой известен наш музикален изпълнител, смята Мирчо Христов, изпълнителен директор на сдружението "Варна - Европейска младежка столица".

При нужда от кръводарители - 170 000 годишно, броят им у нас за миналата година е бил под 150 000. Само около 20 на сто са действително доброволци и даряват без конкретен повод или срещу заплащане.

Районният център за трансфузионна хематология, популярен като Кръвния център, дневно осигурява с 60 до 80 единици еритроцитен концентрат лечебните заведения във Варна и още 4 области - Добрич, Силистра, Шумен и Търговище. Броят на кръводарителите рядко е толкова, като средно те са около 60 на ден, обяви директорът на Кръвния център д-р Жанина Йорданова.

Хората, които продават кръвта си пред Районния център за трансфузионна хематология в двора на болница "Света Анна", сами ще изчезнат, ако има достатъчно желаещи да дарят, доброволно и безвъзмездно, смята лекарят.

Тя призна, че са опитвали да спрат търговията с кръв в района с прилагане на мерки от рода на ограничаване на достъпа, но без резултат.
 
Единствено в Кръвния център във Варна има практика на всеки доброволен дарител да се осигурява обезпеченост с кръвни продукти на негов близък, при нужда, в следващите два месеца.


17
Още от Страната
Задигнаха лавандулов разсад от нива в Добричко
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Добра идея.Дано да стане реалност.
16
0
 
4
 
! Отговори
Уили Танър преди 5 дни
Чудесна идея. Хайде де, кога ще стане реалност?
Темата е много сложна обаче.
Аз бих дал кръв, спира ме само това, че имам много работа и трябва да ползвам отпуск (който ми се полага) за да дам кръв. А шефът няма да е много доволен от това.
Е, можем да се разберем някак, но не става когато си поискам.
Ако спестя 500 лева годишно от неплащане на осигуровки ще бъде чудесно.
Другото е, че в някои центрове персоналът не умее да точи кръв - буквално пука вени.
И т.н., и т.н. ...
15
0
 
7
 
! Отговори
Бандит преди 5 дни
До БЕЗ ПРИВИЛЕГИИ!

Посетете някоя клиника по хематология.Може и да ви се обърне сърцето при вида на хора, чакащи спасителните банки с кръв.Има тежки автоимунни заболявания, които се повлияват само и единствено чрез периодични вливания на плазма.Дарявайки кръв,всеки един от нас дарява капка живот - буквално :)
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Цена...един колко си и опашката е гарантирана и излишък ще има. Пак някакви абсурдни идеш. Как и по света? Плащат за даване на кръв.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До А пари

душа,кръв ,от медицинска гледна точка,може да се дарява 1 път месечно,максимум! не си прави експерименти със здравето си!
12
4
 
3
 
! Отговори
А пари преди 6 дни
Сложно ли е да плащат по 30 лв на вземане на плазма?

9х30 = 270 лв на месец може да си докара някой нуждаещ се. И проблемите ще свършат.
11
6
 
9
 
! Отговори
БЕЗ ПРИВИЛЕГИИ! преди 6 дни
БЕЗПЛАТНО ЯДЕНЕ --НЕМА!
БЕЗПЛАТНА КРЪВ--СЪЩО!!!

КОЙТО НЕ СИ ПАЗИ ЖИВОТА и ТОЗИ НА СЕМЕЙСТВОТО И ДЕЦАТА ----ДА СИ ПЛАЩА ЗА ГЯВОЛЪЦИТЕ!!
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
За кръводарителите - без здравни осигуровки.А за кръвопийците какво?
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Какво неплащане на осигуровки. Оня глупчо от Банкя толкова се е овълчил, защото няма пари за седемдесет хилядата банда тюфлеци, няма и за едномилионната паплач бурсуци на държавна хранилка, няма и за инегриращите се плащачи, че ще въведе и двойно данъчно облагане само за да е на власт.
8
2
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 6 дни
Защо трябва да се имат предвид?
Целта не е да се въздава висша справедливост, а да се намери повече кръв за нуждаещите се.
Все едно, ако решите да инвестирате в образованието по физика и осигурите стипендии за студенти по физика, да тръгнете да взимате предвид умствено изостаналите, които искат, но не могат да се занимават с физика!
7
7
 
2
 
! Отговори
ЩО ,БЕ....ХА,ХААА... преди 6 дни
КРЪВОДАРИТЕЛИТЕ --КРЪВТА БЕЗПЛАТНО ЛИ Я ДАВАТ....??!!!
ВСИЧКИ ДА СИ ПЛАЩАТ ----ИЗКЛЮЧЕНИЕ ЗА НИКОГО!!!!!!!!!!!
6
2
 
4
 
! Отговори
вярно е преди 6 дни
до 4

Заради изкаран хепатит в юношеството ми, не искат дарена кръв от мен.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ВАМПИРИ НЕ МИ ПИПАЙТЕ КРЪВЧИЦАТА :D
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Идеята наистина ми харесва,само,че трябва да се има предвид хората който имат желание да даряват но поради заболявания не могат .
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Работодателите вече и кръв ще точат, буквално.
2
4
 
7
 
! Отговори
Предложение преди 6 дни
По-добре инвестирайте в наука и открийте как на човек да бъде пррливана кръвна плазма, извлечена от кръв на прасе или на коза!
1
3
 
12
 
! Отговори
Счетоводител преди 6 дни
Поредните глупости! Да дойдат те да ги смятат осигуровките, ще стане мазало и лъйна!