Всеки 4-ти у нас е над 60 г., №4 сме по възрастни в света

Всяка година България намалява с населението на един град
14 ное 2017 17:00,
65
Всеки 4-ти у нас е над 60 г., №4 сме по възрастни в света
Снимка: архив "Булфото"

Всеки четвърти българин е над 60-годишна възраст, а страната ни е на четвърто място в света по брой на възрастните жители, сочат данни на ООН.

Те бяха съобщени от д-р Емилия Войнова на кръгла маса по проблемите на демографията във Враца. Дискусията се провежда под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов, а целта й е да потърси решения за подобряване на демографското състояние на страната.

"Страната ни с 26,1 на сто население над 60-годишна възраст се нарежда в света след Япония, Италия и Германия", уточни Емилия Войнова, цитирана от "Дарик".

Още по темата

Тя обясни, че застаряването на населението е световен процес, но най-бързо застаряващият континент е Европа. Очаква се до 2050 г. 35 на сто от населението там да е бъде в над 60-годишна възраст.

Същата е тенденцията и в Европейския съюз, в който през 2015 г. за пръв път е отчетен отрицателен естествен прираст въпреки миграционния натиск през последните години.

Населението на България за 10 години (от 2004-та до 2014-та) е намаляло с над 558 000 души. Експертът припомни статистиката, че всяка година у нас изчезва население от 40-50 хиляди души или това е средно голям град като Враца.

Средната възраст на населението в страната е 43, 5 години, а допълнителен проблем е, че то не е равномерно разпределено по районите.

Според Войнова обезлюдяването е един от най-тежките проблеми, с които трябва да се справим.

Тя смята, че на пазара на труда няма конфликт на поколенията. Ако в началото на века при излизането от него на 100 души са влизали 124, то сега при пенсионирането на 100 души започват работа само 64 млади хора. Всички мерки за справяне с демографската криза трябва да са спешни, неотложни и бързи, призова Войнова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А по дебилност?
33
10
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До до 26 При соца народа се измъчи от немотия и недоимък. Сега се мъчи да навакса поне част от пропадналия си живот.
32
3
 
10
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Благодарение на мен, хората живеят дълго и щастрливо у нас. Затова има толкова старци.
31
2
 
14
 
! Отговори
Перо преди 6 години
На първо място сме. Не са взели предвид 2,5 милиона имигранти.
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 26Аз съм същият 23,26....Прав ,че простотията е навсякъде,но вярвай ми не е само в България...,това е синдром навсякъде по света,...А това ,че в България вече 30 години втълпяват на българина ,за този материал ,който казваш ти ,беше партийно поръчение,...наистина успяха...Тази нали тези продажни комунисти ,ако бяха поне малко българи ,никога нямаше да се стигне дотук...Но повярвай ми ,българина ,при това ,през което е имал и преживял ,показва ,че е един Велик народ ,неосъзнали се
29
4
 
25
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
А да, за плъзната простaщинa, какво да коментираме..... Нацията и остаря и изгни. Много наглост, нискообразованост, арогантност и въпиеща простaщинa . Тa една четвърт пенсионери,една четвърт макaци и една четвърт простaци. Последната четвърт е статистическата грешка на тези които се водят в България, а дефакто не са
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А казват все на последно място сме били, ето и ние блеснахме на 4то място, още някоя година и ще станем първенци в света...ехеййй кой кат нас?!
27
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Материала ни е кофти бе хора? Как сред толкова *** и пияници- *** да има здрави семейства с повече от 1 дете? Чалгата надъхва младите да са *** и тарикати от край време. Свестните вече ги мислят за смотани и луди.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 23 прав си и те подкрепям ,аз съм същият 23....Но не забравяй ,нищо в този свят не е останало безнаказано....Може би по късно ,но факт....Аз вярвам в това...Природата е жива ,а и ние сме в нея...
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Makedon Не зная само. Ти халва ли си или наденица....,щото такава държава няма. И няма да има..
24
2
 
29
 
! Отговори
до 23 преди 6 години
Глупости, рано или късно....никога е вярното наречие.Никога...Щото никой от нас няма да стане и да поиска видьов ден. От 30 години си повтаряте това, че ще си платят. И се тътрузите до аптеката свити в сивите си шушлякови якета в студа, а те се возят на мерцедеси с климатроници. Продължавайте да си приспивате съвеста, че нищо не правите, с вяра, че някой свише ще ви свърши работата. Господ помага , но в кошара не вкарва.
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престъниците. ,а те са всички в парламента,големите и изявени биснесмени.,бивши и настоящи комунисти ,а те са 99% навсякъде във властта и безнеса преди да бъдат криминализирани,да подсигурят нормални европейски заплати (Минимална 600 евро)....,и с това си добро дело ,да се намалят малко присъдите им дадени от новият съд от честни и достойни българи...Всичко това изглежда фантастично ,но рано или късно ще стане....Природата бави ,но не забравя....всеки си плаща...щ
22
5
 
20
 
! Отговори
маке преди 6 години
до 10 май не четеш докрая думам за свестни надници едно време с 200-300 лв заплата родителите ми са построили каща на три етажа ся с илядо не мож тури тухла връз тухла
21
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българките искат да раждат, но искат щастливи деца. Щастливите деца от своя страна са деца на щастливи майки, а не на смачкани от безпаричие и липса на перспектива жени. Политиците са тези, които решават съдбата на една нация, но нацията е тази , която решава докъде могат да се простират политиците и. Ние никога нищо не казахме, не възроптахме ,и не "ударихме" никой през корумпираните пръсти. Ние ги направихме герои, вместо затворници.Мъже няма в тази нация! Истински, от онези с лева в сърцето.
20
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз като изляза от София някъде на планина, в селата през които минавам не виждам и един бял човек!! Старци и кафяви само! Само те виреят в тази мизерия. За да правиш деца ти трябва точният човек насреща, ако искаш да ти е здраво семейството. Друг е въпросът, че и жените го удариха на кариера и изискванията им за партньор са извън всякакви граници.. така в един момент се оказват на 30+ годинки и леко са изпуснали момента
19
2
 
28
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
И В ГЕРМАНИЯ ИМА МНОГО ХОРА НА ВЪЗРАСТ 60 ИЛИ НАД 60 Г. , НО ПЪК РАЗЛИКАТА С БЪЛГАРИЯ Е , ЧЕ МЛАДИТЕ НЕ БЯГАТ ОТ ГЕРМАНИЯ ! В ГЕРМАНИЯ ИМА ДОСТАТЪЧНО МЛАДИ ХОРА ,КОИТО РАБОТЯТ ,ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И ПОДПОМАГАТ ДЪРЖАВАТА ДА ПЛАЩА ПЕНСИИТЕ НА ВЪЗРАСТНИТЕ ! В БЪЛГАРИЯ НЕ СТИГА ,ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ НЕ ИСКАТ ДА РАЖДАТ ,АМИ И ДЕЦАТА ИМ КАТО ПОРАСНАТ ХВАЩАТ ПЪТЯ ЗА ЗАПАДНА ЕВРОПА ИЛИ САЩ И НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВРЪЩАТ !
18
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето от моите набори - 35-40 годишните останаха с едно дете, най-много две, а много и бездеца. А по-притеснителното е,че най-често са в скайп приятелство с бабите и дядовците си в България.....
17
2
 
51
 
! Отговори
апатия преди 6 години
Най-голямата лъжа е за броя на населението. Хиляди се броят , като дефакто ги няма. Всички знаят и всички си мълчат Субсидиите по общини са лъжливи, изборните резултати са лъжливи, непризнаването на референдума беше лъжа..Това е най-големият проблем в страната - много лъжи, но никой нищо не прави да удари чертата и да се започне начисто с реалните цифри. 5 милиона има няма в страната и 1/4 са ***, и на никой дефакто не му прави впечатление вече сякаш ще се оправи от самосебе си. Да ама не
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като са толкова много, поне да бяха мили и добри, пък те повечето едни сприхави, злобни клюкари. Отврат.
15
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Урок по биология как се правят деца - мъж и жена правят секс, след девет месеца се ражда дете, това е. Относно отглеждането - от както съществува човечеството хората са отглеждали деца, колко трудно може да е според вас, ако ще отглеждате новия принц на Монако, разбира се нещата се променят.