Всеки 4-ти у нас е над 60 г., №4 сме по възрастни в света

Всяка година България намалява с населението на един град
14 ное 2017 17:00,
65
Всеки 4-ти у нас е над 60 г., №4 сме по възрастни в света
Снимка: архив "Булфото"

Всеки четвърти българин е над 60-годишна възраст, а страната ни е на четвърто място в света по брой на възрастните жители, сочат данни на ООН.

Те бяха съобщени от д-р Емилия Войнова на кръгла маса по проблемите на демографията във Враца. Дискусията се провежда под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов, а целта й е да потърси решения за подобряване на демографското състояние на страната.

"Страната ни с 26,1 на сто население над 60-годишна възраст се нарежда в света след Япония, Италия и Германия", уточни Емилия Войнова, цитирана от "Дарик".

Още по темата

Тя обясни, че застаряването на населението е световен процес, но най-бързо застаряващият континент е Европа. Очаква се до 2050 г. 35 на сто от населението там да е бъде в над 60-годишна възраст.

Същата е тенденцията и в Европейския съюз, в който през 2015 г. за пръв път е отчетен отрицателен естествен прираст въпреки миграционния натиск през последните години.

Населението на България за 10 години (от 2004-та до 2014-та) е намаляло с над 558 000 души. Експертът припомни статистиката, че всяка година у нас изчезва население от 40-50 хиляди души или това е средно голям град като Враца.

Средната възраст на населението в страната е 43, 5 години, а допълнителен проблем е, че то не е равномерно разпределено по районите.

Според Войнова обезлюдяването е един от най-тежките проблеми, с които трябва да се справим.

Тя смята, че на пазара на труда няма конфликт на поколенията. Ако в началото на века при излизането от него на 100 души са влизали 124, то сега при пенсионирането на 100 души започват работа само 64 млади хора. Всички мерки за справяне с демографската криза трябва да са спешни, неотложни и бързи, призова Войнова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
4
 
! Отговори
( '_' ) преди 6 години
Никой не е по-велик от природата. Тя , сама ни показва ,кой трябва да остане на тоя свят и кой да изчезне. Другото е само ,да си приказваме помежду си.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Бойко му е през пурата СЕГА Е НА 58 г още 20 -30 да поживее при държавен пост със стандарт ехеее че е весело старческият животец да му мислят тези сега гласуващи за него на 30 г тогава да ги питам ква пенсия ше видат ..никва
52
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четвърти сме по възраст в света,не защото нашите възрастни са живяли добре,а защото младите напуснаха България.
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сметка на това при ромите е точно обратното - голямото им мнозинство са млади, опасни, агресивни и незачитащи закона роми!Няма и защо да го зачитат, като правоприлагащите органи не правят нищо за да ги накарат да го правят!Децата на умните ще напуснат България, на останалите - тежко им!
50
1
 
10
 
! Отговори
Demokrat преди 6 години
До АнонименЗакривай кокошкарника .... и да си влизаме в кошарата от където бяхме излезнали за има няма и 200 години
49
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При липса на работа и добри заплати,хората бягат в чужбина.Бягат предимно младите,а бабите не раждат.Толкова ...........
48
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами в тая държава останаха само р ом и и дърти комунисти.....които цял живот нищо не работеха и са добро здраве. Свестните българи или избягаха (пак от комунистите) или измряха че им взеха здравето.
47
2
 
20
 
! Отговори
дебел депутат преди 6 години
в България се живее прекрасно :)
46
3
 
24
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
На практика сме номер 1 по изчезване и застаряване, ако изключим подкрепата от увеличаващото се ромско население. При раждаемост около 9/1000 средната страната, то при българите ще е около 4-5/1000. Няма друг такъв народ и подобен народ няма как да оцелее за в бъдеще. Давам пример с нашите приятели от Конго. От 13 млн души през 1959 г сега са над 80 млн. души. Ей, това е жив народ с желание за живот.
45
6
 
36
 
! Отговори
BGCesarTheGreat преди 6 години
Вместо да санираме блокове и да правим всякакви простотии, ненужни на никой, можеше да се помисли за младите хора и затова, как да им се помогне в отглеждането на второ и трето дете. Може да се помисли и за по-евтини жилища за същите тези хора, както и да има ясни правила, ако си под 18 и имаш дете няма помощи, ако не си завършил средно образование няма помощи и така нататък.. нещата са лесни и елементарни, но няма кой да ги свърши. Явно просто искат да ни изтрият от лицето на Земята.
44
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нова порция пропаганда с цел повишаване на пенсионната възраст до 172 години! Видими простотии!
43
3
 
9
 
! Отговори
До риторично преди 6 години
ТИ в час ли си бе момче.Има недостиг на учители .С днешна дата не достигат повече от3000.Какви стари,какви млади .И ти си решил пример да даваш.Викат пенсионери обратно защото малко млади хора следват за учители.В следващите 10-15 години учителите ще са кът Ти явно не си в час
42
6
 
5
 
! Отговори
До 32-Боко Тиквата преди 6 години
Нас пенсионерите ни отгледа народната власт,не създаде пенсионен фонд,но за сметка на това ни осигури малки пенсии.Сега при Бойко са къде,къде по големи.Няма пенсии по 150 -200лева.
41
2
 
26
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Не е вярно, че няма конфликт на поколения при назначаване на работа.Навсякъде се лансират младежи до 29 год., лицата на 35-45 год. се изтласкват в страни- да се оправят сами. Какво се случва в Образованието- масово назначават на работа МЛАДИ учители. Можещите, квалифицираните на възраст над 40-45 учители изобщо не ги броят за хора. Постоянно повтарят- МЛАДИ учители, МЛАДИ учители, МЛАДИ учители. Някаква обсесия!
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За туй пък тиквите се увеличават.
39
3
 
21
 
! Отговори
Боко Тиквунски преди 6 години
Качеството на живота у нас е отлично, затова се нареждаме до дълголетници като Япония, Италия и Германия. Още един мандат ми требва и ще сме номер 1...але але...але але.
38
8
 
8
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
,, Ние имаме работас едно недоразвито общество ,СоциализЪма се оказа едно недоносчеВсичко което ви казвахме за социализъма все едно църния дявол ви го е казал"-на пленума на Политбюро/ Така беше млади хора ,спряха ни капиталистите заемите във валута и социализъма загина.Не може да произвеждаши датъргуваш със себеси-СИВ. А света отиде напред докато такива като Макето дигаха бодри лозунги.И какво стана малки страни като нас-Дания,Австрия,Холандия,Белгия -по-добре от нас без да строят социализъм
37
2
 
17
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Е, и? Какво правим по въпроса? От години четем подобни изказвания е все тая. Като се съберат ония горе се занимават само с пазарлъци кой какво да открадне.
36
2
 
22
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Кой каквото и да приказва , знай че става въпрос за пари.А парите ги окрадоха...Кой?
35
5
 
12
 
! Отговори
зомби матрицата преди 6 години
Важното е че сме трети по роботи в света , само като си поставиш розовите 3D очила и виждаш фантастика гора от роботи работи нонстоп за два биткойна на ден и пълна цифровизация на първичния сигнал......скайфай хорър ....