Втори лифт в Банско: Кметът търси подкрепа от МОСВ

Георги Икономов настоява, че нуждата му е сериозна
14 ное 2017 09:37,
23
Втори лифт в Банско: Кметът търси подкрепа от МОСВ
Снимка: архив Reuters

Кметът на Банско - Георги Икономов внесе в Министерство на околната среда и водите искане за приключване на приключване на започнатата през 2013 г. процедура по частично изменение на сега действащият План за Управление на Национален парк "Пирин".

Още по темата

"Проблемът е не само за Банско и региона, той е национален. Необходимостта да се построи втори кабинков лифт в Ски-зоната е сериозна, а това може да се случи само след промяна на сега действащия план за Пирин. Към момента той забранява изграждане на нови лифтове в Ски-зоната", посочи в студиото на "България сутрин" Георги Икономов.

По думите му приемането на новия план, разработван близо 5 години, е блокирано от съдебни дела, чието окончателно решаване ще продължи доста дълго във времето.

Пред Bulgaria ON AIR кметът на Банско бе категоричен, че атаките срещу построяването на втори кабинков лифт не са базирани на никакви разумни и екологични аргументи и навеждат на мисълта, че става въпрос за обслужване на чужди интереси.

Припомняме, че вчера местни жители и представители на туристическия бизнес в курортния град излязоха на протест с искане за втори лифт и повече ски писти. Природозащитниците от своя страна пък обясниха, че проект за втори лифт няма нито в стария, нито в новия устройствен план, а за да се реши проблемът, предлагат да бъдат увеличени работното време и капацитета на съоръжението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
руарк преди 6 години
До Анонименедна част от еколозите са печалбари друга част са ок. само че те трябва активно с юлен и прдеставители на юнеско по време на сеч и строеж да са на пистите и ако има нередности веднага сигнал и стоп на проекта, а не пред парламента в софия.
21
0
 
1
 
! Отговори
руарк преди 6 години
До Анониментова не е вярно. водата за пиена идва от дамянишката и бъндеришката река. водопроводите са над отточните води от тудорка, всички те се вливат в река глазне. Пистите не се обработват с химикали а се засява трева и борвинки за да се държи почвата. само на състезание се хвърля сол и някои химикали, които са несъществени. така че няма опасност. по рано като бяха фабриките на мястото на лифта и кемпински наистина по вадите течеше мазут и с тези води се поливаха градините.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ски пистите се обработват с химикали, за да не ерозира почвата. В Банско ме предупредиха че водата идва от Тодорка. С това поливат градините си и се тровят. Много хора в Банско са недоволни от презастрояването и нашествието на хора отвън
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Могат на мястото на съществуващия лифт да сложат нов с по голям капацитет. Проблем е и малкият капацитет на пистите.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех , тези лоши еколози, не дават на банскалии да бетонират планината
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пирин е на всички българи, не само на алчните банскалии или на мутрите от Юлвн!
16
0
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ- преди 6 години
- продължениеТъй като тази долина е оградена и от още две велики БЪЛГАРСКИ планини: Рила, и Родопите, може да се изградят и нови ски зони в тях. Ако на кабинката има много хора, ще може да караш по пистите на Добринище -Безбог, Беталовото, Семково и по други бъдещи нови писти. Сега, като се закотвиш в Банско, вариантите са само Чалин валог или Тодорина орница, или да си опропастиш почивката!
15
3
 
1
 
! Отговори
... преди 6 години
Абе то вие оакахте банско като почнахте още 1999г. След това банско може с много уговорки да се приеме за нормален ски и планински курорт! Абе същото нещо направихте с по морето! После държавата даде едни земи за писти оказа се, че тиа дала едни декари а вие сте си взели двоино повече декари! Сега лифтче предполагам, че едни мъстити крадци аа пардон бизнесмени ше го построят с пари на данъкоплатеца и после ше се води че те са дали парите и ше го ползват едни 30г като ремонта ше е за наша сметка!
14
1
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Проблемите на Пирин и Банско ще се решат с оформянето на теснолинейката в Разложка долина като ЖП пръстен и се свържат селищата: Белица, Якоруда, Разлог, Банско, Добринище.... и т. н. Влакчетата по "Пръстена" да бъдат луксозни, с отопление и най-важно -на често. При лошо време е неземно удоволствие за скиора, да разпусне в минералната баня на Добринище, а и други минерални извори има в долината които могат да се използват. СЪЩЕВРЕМЕННО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ СКИОРИТЕ И СЪСЕДНИТЕ СКИ ЗОНИ, КОЕТО ЩЕ ПРЕМАХНЕ СТРУПВАНЕТО ПО ПИСТИТЕ НА ВРЪХ ТОДОРКА. Тъй като тази долина е оградена и от още две велики БЪ
13
3
 
4
 
! Отговори
Цеко преди 6 години
Тоя кмет добре е захранен от Юлен.
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИМПЕРИАЛИСТОтивай да живееш в гората, ти не си част от човешкия род, ти си някаква издънка на природата. Ще строим толкова колкото е нужно, за да живеем добре, точка по въпроса. Природата я е имало, има я и ще я има, без твоето лицемерно-простовато покровителство!
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората в Банско и региона, трябва да обявят гражданско неподчинение, трябва да има публичен линч на няколко зелени шамани, за да се разбере че така не може да се продължава! Не може някакви ненормалници да ми обясняват, че аз, семейството ми, роднините, приятелите и т.н., не сме важни, ние даже сме врагове, които трябва да се накажат тежко, а виждаш ли дръвчетата и зейчетата, били най-важното нещо на света - това или свършва или става страшно.
10
3
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До АнонименВсичко може да си го построим и 100 лифтове и 500 хотели, ПРИРОДА НЕ МОЖЕМ!!!
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зелената мафия си буквално си присвой половин България и сега най-нагло ни изнудва - до кога ще търпим този прозивол?
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Против втория лифт са платените екоталибани, които в живота си едно дърво не са засадили, но пък пишат ли пишат жалба след жалба.
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До само да питамЩом има интерес към Банско, ако трябва и 100 лифта ще се направят, ако трябва още 500 хотела ще се изградят! Аман от кухи *** като теб - хората искат работа и перспектива, а не хипи простотии! Не може да ни всички да се цупят, че нямали пари, работа и т.н. и в същото време да се спират такива проекти, жизненоважни за цял един регион. Не може да имаме богатство, но да живеем в мизерия, заради група ненормалници! Първо хора след това тревички, тръвчета и зайчета!
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде почвай те го тоя лифт бе. Ще изгоните туристите накрая. Той ще се строи поне 3 години ...Вече сме закъснели с 5. Къв Пирин миринн ? Половин България се топли на дърва, обаче ми говорят за природа някой. Лицемери ,щом хората там го искат значи е нужен за икономиката им.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм скиор или планинар. Миналата седмица бяхме в Банско и реших да кача малкия на лифта и хоп изненада - тръгва в 7:00 и се връща в 16:30...ако щеш.
4
7
 
10
 
! Отговори
име преди 6 години
Най-добре да приключи това приключване, да не се строи нов лифт и кмета да го принудят да върне всички подкупи за строителство на хотели от които банско заприлича на Люлин
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 1800-900 метра нагоре няма пукнато дърво, само два-три хвойнови храста.Няма и животинска популация.Перфектно е за ски писти, ама нееееее зелените (дето са червени) скачат за парички.