Зазидани живи прилепи! Престъпници ли са строителите?

Прилепите, които зимуват в панелките, са обречени на смърт
63

Снимка: Булфото

Ускореното саниране в квартал "Изгрев" в Бургас води до мъчително унищожаване на колонии от прилепи, настанили се да презимуват по блоковете.

Саниращите фирми бързат да довършат работата си преди студовете и зазиждат приготвящите се за зимен сън прилепи зад топлоизолациите.

Още по темата

Вяра Крушкова от "Дивите животни" съобщи, че от дружеството вече са подадени сигнали до РИОСВ.

Природозащитниците обаче се опасяват, че докато трае проверката и се чака отговора от РИОСВ ще бъдат зазидани стотици представители на защитени видове.

Досега не е имало изисквания към саниращите фирми за опазването на прилепите. Но вече е сформирана работна група с участието на неправителствени организации под егидата на двете отговорни министерства МРРБ и МОСВ, която разработва липсващата нормативна рамка. Работата на тези хора ще даде резултат едва през следващата година.

За да предотвратят мъчителната смърт на бозайниците от "Дивите животни" предлагат да бъдат оставяни специални отвори, които да позволяват на прилепите да излязат от стените след като станат отново активни.

"Сблъскваме се с неразбирането на проблема от жителите по блоковете. Голяма част от тях възприемат прилепите като вредители", разказва Вяра Крушкова.

"Повечето хора смятат, че прилепите живеят само в пещери, но голяма част от тях обитават сградите в населените места заедно с нас. През зимата прилепите спят. Има и видове, които специално се завръщат всяка есен, за да презимуват из сградите в градовете. Именно поради това в момента жилищните блокове гъмжат от живот. Всички видове прилепи са защитени от закона. Опазването им включва опазване и на техните местобитания и конкретни убежища, както и защитата им в периодите, в които са уязвими - размножаване, зимен сън, миграция. България има достатъчна нормативна база, включително подписани европейски документи, които изискват и регламентират защитата на прилепите. Жестокостта към животните, каквото е зазиждането жив, е криминално престъпление", допълва тя.

От "Дивите животни" напомнят, че прилепите не са гризачи. Незаслужено възрастните хора ги наричат летящи мишки, но те не са. За разлика от плъховете и мишките, те не нанасят вреда на селското стопанство, не се хранят с домашни продукти, не обитават канализацията и съответно не пренасят заразните болести, пренасяни от плъховете.

Прилепите са изключително полезни животни. Обитаващите България са насекомоядни и изяждат огромно количество вредители. Едно малко кафяво прилепче, което тежи едва 5 гр. изяжда над 1000 насекоми на вечер в активния сезон. По този начин прилепите ни спасяват от вредители. Плодоядните прилепи имат ключова роля в опрашването и разпространението на семена и без тяхното участие екосистемите не биха могли да съществуват. Намаляването на прилепите може да предизвика каламитет (масово развитие) на вредители и да доведе до изчезването на стопански значими растения, които се използват за храна и лекарства.

Близо 25% от всички видове прилепи са застрашени от изчезване. Вследствие на човешка дейност вече 12 вида са окончателно заличени от лицето на Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: бургассаниранеПрилеп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
+-+-+- преди 6 години
Много лошо. В този свят няма самостоятелни единици. Всичко е свързано. Според народното поветие разтуриш ли гнездо на лястовица, ще ти се разтури къщата. А убиеш ли прилеп, вампири ще пият кръвта ти.
58
1
 
0
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Престъпници са журналистите които разпространяват фалшиви новини. Тези снимки и кадри са от София, а не от Бургас.
57
2
 
11
 
! Отговори
Ники преди 6 години
И аз обикновено се дразня на "природозащитниците", защото често говорят големи глупости. В случая, обаче, вероятно са съвсем прави. Прилепите никога не са прекалено много - това се саморегулира.Обаче когато са по-малко веднага го усещаме ние хората - комарите ни "изяждат", например.Прилепите са много важни и за много други аспекти... да не изброявам...Най-важното е да знаем, че 29-те вида съществуващи в България са съвършено безобидни към човека и в същото време много полезни за него!!!
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не си природозащитник, разбира се. Ти си *** комънист. Хахаха
55
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо не съм природозащитник, но прилепите вършат много важни неща. Прочете за тях. Доста е важно да се опитаме да ги запазим, защото популацията им се възстановява много бавно.
54
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Схемата е ясна, сега троловете са природозащитници, защото са против санирането, както нареди БСП. Също такива защитници на природата са, когато трябва да се спре проучването за нефт и газ, за да не се накърнят руските интреси.Прозрачни сте, ***!
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО *** С ОГРОМНАТА ПОПУЛАЦИЯ НА ПРИЛЕПИ!!!АЗ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ СЪМ ВИДЯЛ ЕДИН ДВА ПРИЛЕПА ПРИВЕЧЕР!! ЕГАТИ ОГРОМНАТА ПОПУЛАЦИЯ!! ПО-СКОРО СА ИЗЧЕЗВАЩ ВИД :D
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще изгризят стиропора и ще излязат напролет.
51
3
 
3
 
! Отговори
кръстоносец преди 6 години
Прилепите са унищожители на вредители, като гризачи, насекоми, и т.н. Тоест са доста полезни същества за хората. Е, пренасят бяс разбира се. Което ги прави опасни за хората.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как точно установи, че имат огромна популация? И как точно вредят?Някой беше казал по-долу, че културата на една нация личи към отношението и към животните т.е. към беззащитните и по-слабите, точно така е!
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой зазида батманите? И спайдърмените са полезни за природата.
48
7
 
2
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
Пак свободни съчинения от зеленясали мозъчета - нито котките могат да се справят плъховете, нито те самите са били избивани масово някога. Безумни лъжи и простотии, хайде сега напиши и как хората са тревопасни и да се свършва с този цирк.
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прилепите НЕ са напаст, нито вредители а важна брънка от екологичното равновесие.
46
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До sante_dogПрилепите са напаст, те имат огромна популация и трябва да си голям инфантил, за да рониш сълзи, че се унищожава малка част от тях. Вие псевдоприродозащитниците за всичко сте такива, намирате проблем там където няма и на нов ред създавате голям такъв. Това е доста показателен пример - история е повече от налудничева. Нека си го кажем направо, това е голям бизнес, тук големите зелени активисти източват огромен обществен ресурс и това трябва да се сложи край.
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прилепите са живи същества.
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименпрез Средновековието в Европа избили котките, защото "били слуги на вещиците и дявола", после откъм Крим се промъкнала чумата, корабните плъхове разнесли заразните бълхи по размножилите се неимоверно градски плъхове, обаче вече било късно да внасят котки
43
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 31, Прилепите и мишките нямат нищо общо! Мишките са гризачи, прилепите не.С просто око се виждало, ДНК анализ имало...глупости на таркалета. Я дай да го видим този анализ. Някой си е чоплил носа в час по биология...
42
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
прилепите по нашите ширини са много полезни - в градовете се хранят предимно с комари, молци и други нощни га.дини, но от друга страна са - диви. да им се построи специална панелка в зоопарка. до акт 16 летящите миш.оци да бъдат приютени в пещерата на Крушкова в пълна тишина и без уайфи, за да не ги стресира до пролетта
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Колко нормален може да е човек които поставя интереса на прилепите пред този на хората?"Какъв интерес на прилепите бил поставен пред този на хората? Прилепът в какво точно ти е конкурент? Не го убиваш и толкова.Мао в Китай е обявил война на врабчетата, защото ядат от реколтата на хората. В резултат Китай е залят от облаци скакалци, които унищожават цялата реколта. Умират няколко милиона души. По непотвърдена информация, после внасяли врабчета от Съветския съюз.
40
3
 
4
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Моля защитниците на животните да не поучават моя матрял. Това дето те го предлагат се прави само в цивилизовани страни, които излишно усложняват живота си.