Зазидани живи прилепи! Престъпници ли са строителите?

Прилепите, които зимуват в панелките, са обречени на смърт
63

Снимка: Булфото

Ускореното саниране в квартал "Изгрев" в Бургас води до мъчително унищожаване на колонии от прилепи, настанили се да презимуват по блоковете.

Саниращите фирми бързат да довършат работата си преди студовете и зазиждат приготвящите се за зимен сън прилепи зад топлоизолациите.

Още по темата

Вяра Крушкова от "Дивите животни" съобщи, че от дружеството вече са подадени сигнали до РИОСВ.

Природозащитниците обаче се опасяват, че докато трае проверката и се чака отговора от РИОСВ ще бъдат зазидани стотици представители на защитени видове.

Досега не е имало изисквания към саниращите фирми за опазването на прилепите. Но вече е сформирана работна група с участието на неправителствени организации под егидата на двете отговорни министерства МРРБ и МОСВ, която разработва липсващата нормативна рамка. Работата на тези хора ще даде резултат едва през следващата година.

За да предотвратят мъчителната смърт на бозайниците от "Дивите животни" предлагат да бъдат оставяни специални отвори, които да позволяват на прилепите да излязат от стените след като станат отново активни.

"Сблъскваме се с неразбирането на проблема от жителите по блоковете. Голяма част от тях възприемат прилепите като вредители", разказва Вяра Крушкова.

"Повечето хора смятат, че прилепите живеят само в пещери, но голяма част от тях обитават сградите в населените места заедно с нас. През зимата прилепите спят. Има и видове, които специално се завръщат всяка есен, за да презимуват из сградите в градовете. Именно поради това в момента жилищните блокове гъмжат от живот. Всички видове прилепи са защитени от закона. Опазването им включва опазване и на техните местобитания и конкретни убежища, както и защитата им в периодите, в които са уязвими - размножаване, зимен сън, миграция. България има достатъчна нормативна база, включително подписани европейски документи, които изискват и регламентират защитата на прилепите. Жестокостта към животните, каквото е зазиждането жив, е криминално престъпление", допълва тя.

От "Дивите животни" напомнят, че прилепите не са гризачи. Незаслужено възрастните хора ги наричат летящи мишки, но те не са. За разлика от плъховете и мишките, те не нанасят вреда на селското стопанство, не се хранят с домашни продукти, не обитават канализацията и съответно не пренасят заразните болести, пренасяни от плъховете.

Прилепите са изключително полезни животни. Обитаващите България са насекомоядни и изяждат огромно количество вредители. Едно малко кафяво прилепче, което тежи едва 5 гр. изяжда над 1000 насекоми на вечер в активния сезон. По този начин прилепите ни спасяват от вредители. Плодоядните прилепи имат ключова роля в опрашването и разпространението на семена и без тяхното участие екосистемите не биха могли да съществуват. Намаляването на прилепите може да предизвика каламитет (масово развитие) на вредители и да доведе до изчезването на стопански значими растения, които се използват за храна и лекарства.

Близо 25% от всички видове прилепи са застрашени от изчезване. Вследствие на човешка дейност вече 12 вида са окончателно заличени от лицето на Земята.


63
Още по темата: Бургассаниранеприлеп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
+-+-+- преди 10 месеца
Много лошо. В този свят няма самостоятелни единици. Всичко е свързано. Според народното поветие разтуриш ли гнездо на лястовица, ще ти се разтури къщата. А убиеш ли прилеп, вампири ще пият кръвта ти.
59
1
 
0
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
Престъпници са журналистите които разпространяват фалшиви новини. Тези снимки и кадри са от София, а не от Бургас.
58
2
 
11
 
! Отговори
Ники преди 10 месеца
И аз обикновено се дразня на "природозащитниците", защото често говорят големи глупости.
В случая, обаче, вероятно са съвсем прави. Прилепите никога не са прекалено много - това се саморегулира.
Обаче когато са по-малко веднага го усещаме ние хората - комарите ни "изяждат", например.
Прилепите са много важни и за много други аспекти... да не изброявам...
Най-важното е да знаем, че 29-те вида съществуващи в България са съвършено безобидни към човека и в същото време много полезни за него!!!
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не си природозащитник, разбира се. Ти си трол комънист. Хахаха
56
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изобщо не съм природозащитник, но прилепите вършат много важни неща. Прочете за тях. Доста е важно да се опитаме да ги запазим, защото популацията им се възстановява много бавно.
55
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Схемата е ясна, сега троловете са природозащитници, защото са против санирането, както нареди БСП. Също такива защитници на природата са, когато трябва да се спре проучването за нефт и газ, за да не се накърнят руските интреси.
Прозрачни сте, тролове!
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДО ИДИОТА С ОГРОМНАТА ПОПУЛАЦИЯ НА ПРИЛЕПИ!!!

АЗ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ СЪМ ВИДЯЛ ЕДИН ДВА ПРИЛЕПА ПРИВЕЧЕР!! ЕГАТИ ОГРОМНАТА ПОПУЛАЦИЯ!! ПО-СКОРО СА ИЗЧЕЗВАЩ ВИД :D
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще изгризят стиропора и ще излязат напролет.
52
3
 
3
 
! Отговори
кръстоносец преди 10 месеца
Прилепите са унищожители на вредители, като гризачи, насекоми, и т.н. Тоест са доста полезни същества за хората.
Е, пренасят бяс разбира се. Което ги прави опасни за хората.
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как точно установи, че имат огромна популация? И как точно вредят?
Някой беше казал по-долу, че културата на една нация личи към отношението и към животните т.е. към беззащитните и по-слабите, точно така е!
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кой зазида батманите? И спайдърмените са полезни за природата.
49
7
 
2
 
! Отговори
До 45 преди 10 месеца
Пак свободни съчинения от зеленясали мозъчета - нито котките могат да се справят плъховете, нито те самите са били избивани масово някога. Безумни лъжи и простотии, хайде сега напиши и как хората са тревопасни и да се свършва с този цирк.
48
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прилепите НЕ са напаст, нито вредители а важна брънка от екологичното равновесие.
47
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До sante_dog

Прилепите са напаст, те имат огромна популация и трябва да си голям инфантил, за да рониш сълзи, че се унищожава малка част от тях. Вие псевдоприродозащитниците за всичко сте такива, намирате проблем там където няма и на нов ред създавате голям такъв. Това е доста показателен пример - история е повече от налудничева. Нека си го кажем направо, това е голям бизнес, тук големите зелени активисти източват огромен обществен ресурс и това трябва да се сложи край.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прилепите са живи същества.
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен

през Средновековието в Европа избили котките, защото "били слуги на вещиците и дявола", после откъм Крим се промъкнала чумата, корабните плъхове разнесли заразните бълхи по размножилите се неимоверно градски плъхове, обаче вече било късно да внасят котки
44
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 31,
Прилепите и мишките нямат нищо общо! Мишките са гризачи, прилепите не.
С просто око се виждало, ДНК анализ имало...глупости на таркалета. Я дай да го видим този анализ. Някой си е чоплил носа в час по биология...
43
3
 
10
 
! Отговори
Див булгаропитек преди 10 месеца
В България има много на брой неграмотни и тьпи хора,с една, максимум две мозъчни клетки.Това думи като природа,защитени територии, защитени видове,екология,чест,морал,сьстрадание и тн....не са им известни.Били зазидали прилепи,голяма работа !!! Мрьсни *** тьпа.
42
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
прилепите по нашите ширини са много полезни - в градовете се хранят предимно с комари, молци и други нощни га.дини, но от друга страна са - диви. да им се построи специална панелка в зоопарка. до акт 16 летящите миш.оци да бъдат приютени в пещерата на Крушкова в пълна тишина и без уайфи, за да не ги стресира до пролетта
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Колко нормален може да е човек които поставя интереса на прилепите пред този на хората?"

Какъв интерес на прилепите бил поставен пред този на хората? Прилепът в какво точно ти е конкурент? Не го убиваш и толкова.

Мао в Китай е обявил война на врабчетата, защото ядат от реколтата на хората. В резултат Китай е залят от облаци скакалци, които унищожават цялата реколта. Умират няколко милиона души. По непотвърдена информация, после внасяли врабчета от Съветския съюз.