Зазидани живи прилепи! Престъпници ли са строителите?

Прилепите, които зимуват в панелките, са обречени на смърт
63

Снимка: Булфото

Ускореното саниране в квартал "Изгрев" в Бургас води до мъчително унищожаване на колонии от прилепи, настанили се да презимуват по блоковете.

Саниращите фирми бързат да довършат работата си преди студовете и зазиждат приготвящите се за зимен сън прилепи зад топлоизолациите.

Още по темата

Вяра Крушкова от "Дивите животни" съобщи, че от дружеството вече са подадени сигнали до РИОСВ.

Природозащитниците обаче се опасяват, че докато трае проверката и се чака отговора от РИОСВ ще бъдат зазидани стотици представители на защитени видове.

Досега не е имало изисквания към саниращите фирми за опазването на прилепите. Но вече е сформирана работна група с участието на неправителствени организации под егидата на двете отговорни министерства МРРБ и МОСВ, която разработва липсващата нормативна рамка. Работата на тези хора ще даде резултат едва през следващата година.

За да предотвратят мъчителната смърт на бозайниците от "Дивите животни" предлагат да бъдат оставяни специални отвори, които да позволяват на прилепите да излязат от стените след като станат отново активни.

"Сблъскваме се с неразбирането на проблема от жителите по блоковете. Голяма част от тях възприемат прилепите като вредители", разказва Вяра Крушкова.

"Повечето хора смятат, че прилепите живеят само в пещери, но голяма част от тях обитават сградите в населените места заедно с нас. През зимата прилепите спят. Има и видове, които специално се завръщат всяка есен, за да презимуват из сградите в градовете. Именно поради това в момента жилищните блокове гъмжат от живот. Всички видове прилепи са защитени от закона. Опазването им включва опазване и на техните местобитания и конкретни убежища, както и защитата им в периодите, в които са уязвими - размножаване, зимен сън, миграция. България има достатъчна нормативна база, включително подписани европейски документи, които изискват и регламентират защитата на прилепите. Жестокостта към животните, каквото е зазиждането жив, е криминално престъпление", допълва тя.

От "Дивите животни" напомнят, че прилепите не са гризачи. Незаслужено възрастните хора ги наричат летящи мишки, но те не са. За разлика от плъховете и мишките, те не нанасят вреда на селското стопанство, не се хранят с домашни продукти, не обитават канализацията и съответно не пренасят заразните болести, пренасяни от плъховете.

Прилепите са изключително полезни животни. Обитаващите България са насекомоядни и изяждат огромно количество вредители. Едно малко кафяво прилепче, което тежи едва 5 гр. изяжда над 1000 насекоми на вечер в активния сезон. По този начин прилепите ни спасяват от вредители. Плодоядните прилепи имат ключова роля в опрашването и разпространението на семена и без тяхното участие екосистемите не биха могли да съществуват. Намаляването на прилепите може да предизвика каламитет (масово развитие) на вредители и да доведе до изчезването на стопански значими растения, които се използват за храна и лекарства.

Близо 25% от всички видове прилепи са застрашени от изчезване. Вследствие на човешка дейност вече 12 вида са окончателно заличени от лицето на Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: бургассаниранеПрилеп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
10
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Тези които казват - 'това са просто прилепи, не са важни' да погледна по далеч от носа си! Днес са прилепите, утре ще са пчелите, после ще са историческите обекти - 'какво сега, че ще залеем с бетон някакъв дувар на 2000 години?' после ще е гората - 'да изсечем Пирин че да покараме ски' и т.н.Но като изчезнат прилепите и ви опоскат комарите в активния сезон си спомнете за тази статия. После като отидете в Банско и видите 10-15% от прозорците светещи сетете се колко е презастроено и т.н.
38
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 37Толкова, че да може да помисли за проблемите на останалите. Знам, че балканския ви манталитет не го позволя. Една нация ще я познаете по отношението и към животните. Има ли смисъл да говорим за "българската" нация? Няма. Такава просто няма.
37
23
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
Колко нормален може да е човек които поставя интереса на прилепите пред този на хората?
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33И за всеки НОРМАЛЕН човек. Балканска ***.
35
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-важната задача пред България е опазването на прилепи. Къде сте вие, къде са прилепите! Ако ги нямаше прилепите, от къде щеше да се пръкне Батман? Пък и ако няма прилепи, ние НПО рекетьори от къде ще печелим пари? Вие умирайте от студ не ни дреме, ние зелените сега ще усвояваме едни пари, по една обществена поръчка която си я изпросихме.
34
1
 
5
 
! Отговори
Петко преди 6 години
До АнонименТи си *** ! На строителите ако не им пукаше за строителството половин София щеше да е паднала от земетресението 2012та !
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ivailoНезначително за теб, доходоностно за днес.бг и гей-веганите.
32
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега се изсипала цялата социопатска вегано-прородозащитна *** да пише простотии и да цъка минуси. Очаквам скоро днеса да почне да трие и коментари, все пак хората са си платили за да си прокарват социопатски идеи и после да трупат пачки на наш гръб.
31
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив прилепа е летяща мишка, това е се вижда и с просто око, доказано е и ДНК анализи. Какви са тези простотии изписани по-горе в тази изповед на един луд? Какви са тези нормативни документи защитаващи прилепите? Утре тези ненормалници ще искат да им плащате за да се избавите от напасти като плъхове, мишки и т.н. Продължавайте да ги мислите за чудаци, те докато те ни се качват на главите.
30
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще ни наложат, че естественото местообитание на прилепите било в градовете, че трябва да ги търпим като бездомните песове. Аман от тези зелени ненормалници, кога ще спрем тази лудост бе хора? Къде е границата и не я преминахме вече?
29
16
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 6 години
А теб за какво ти пука? Да се начеш крастата, да се направиш на много високо извисен спасител, новия Ной - жалък и смешен си! Ти ако имаш мишки на тавана си какво ще ги правиш? Ще ги отглеждаш ли? Те знаеш ли как цапат тези прилепи, знаеш ли какви зарази пренасят? Аман от прости инфантили, били природозащитни - смях залата, вие сте най-обикновенни лицемери и ненормалници, решили да изнудват обществото.
28
24
 
10
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Виж сега г-н инфантил, спри анимацията и се запознай как работи природата. Там няма милост, няма съжаление и т.н. хипи-гей простотии, това е свят в които се бориш да оцелееш. Прилепите са го правили милиони години, кой беше ти господинчо че ще се правиш на техен спасител? Ако прилепи са толкова крахък вид ще изчезнат както много видове преди тях и ще се появи някой по приспособим, това е естествения ход, така е било ,така трябва и да бъде. А прилепите са вредител и нищо повече, летящи мишки!
27
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По коментарите под такъв род статии става ясно колко *** народ сме и изцяло си заслужаваме полиците и мизерния живот. Изобщо не се съмнявам, че на строителите изобщо не им пука, не за прилепите, даже и за живущите в тия блокове. Важното е да се усвоят парите, м а йната им на всички други.
26
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, ако правим с миличките плъхчета? Някой грижи ли се за тези беззащитни търсещи любов същества? Аз като инфантилен природозащитник с доказани психически отклонения, ностявам държавата да се намеси и да спре тези безопразия.
25
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, защо да е лудост. То ако е така, да трепеме всичко... Карай де.До тука го докарахме от простотия.
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това със санирането бе поредната далавера на ГРОБ,не че и другите са читави,ама тия много се н-акаха.
23
32
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната порция лудост с която ни занивама днес.бг! Сега пък прилепчатата, били защитени, били полезни, да не вземе случайно да някой да ги ощипе. Вече се чудя има ли граница цялата тази лудост? още едно доказателство, че Айнщайн е бил прав с твърдението си, че единствено човешката глупост е безкрайна.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това само *** могат да направят.
21
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еня го е бай *** за прилепи, свинйе и елени. Моята панелка - моята крепост.
20
13
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
А ти от кой процент си дрогарю ? Мнението на живущите в блока няма абсолютно никакво значение, ти дори не си от тия 80%, а си далеч под тяхното ниво.