Беше ли сбъркана философията на приватизацията от 90-те?

Преходът остави поне две поколения в много трудна ситуация
16 ное 2017 22:28, Екип на Bloomberg
58
Беше ли сбъркана философията на приватизацията от 90-те?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фактите от прехода са такива, че заедно с това, което след няколко месеца идва (никога не сме си представяли, че ще председателстваме Европейския съюз, което е гордост за нашата страна), но друг голям факт на прехода е, че той остави поне две поколения в изключително трудна социално-икономическа ситуация. Това каза проф. Димитър М. Иванов, международен икономист и консултант живеещ в Лондон, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По повод предложението за т.нар. ревизия на прехода гостът каза, че на първо място трябва да бъдем наясно какво ще обхваща този процес и какво ще се ревизира.

"Трябва да се знае, например, дали ще се разследва приватизацията на банките. Даваме ли си сметка, че можем да разтърсим цялата банкова система на България".

Ще се връщаме ли към големите стратегически сделки, запита още гостът в студиото. "Ако направим това... чуждестранните инвестиции за последните шест години са намалели катастрофално и сега ако се разчуе, че България ще ревизира големите приватизационни сделки ще бъдем забравени от Европа и света".

"Бюджет 2018 е стандартен бюджет. Той прави опит да се съобрази с основните, поискани от обществото приоритети, но бюджетната конструкция е такава, че няма програми. Но липсва доказателството как ще изработим ръст на БВП от 3,9% на фона на всичко, което се случва около нас".

"В бюджета липсва строга инвестиционна програма. Разчита на европейски фондове и инвестиции, но нямаме никаква програма за публично-частно партньорство".

Беше ли сбъркана философията на приватизацията от 90-те години? Какво откриха пред хората Досиетата от рая? Защо взаимоотношенията в Персийския залив приличат на роман на Робърт Лъдлъм?  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Кретен преди 1 година
До Разтягаме лукуми
Германски и англииски олигарси?Олеле!Само на български олигарси,бивши спортисти,функционери на ДКМС,БКП или БЗНС, и пишман"бизнесмени"плащащи подкупи е по-добре.Да знаеш.Дето знаят само как да харчат чужди пари.Знам ли?Едно умряло предприятие,част от бишата гордост на соц индустрията години наред затъваше и нищо не продаваше.Купиха го"гнили"западни олигарси от протеже на бивш член на политбюро.И като видях след една година стока произведена от него в наш магазин,хлъцнах.
42
1
 
1
 
! Отговори
Киртак преди 1 година
До Отговор
Не Гаргамел, Софиянски като служебен министър въведе Валутния борд. Иначе колкото пъти БСП/БКП е била на власт, толкова пъти е довеждала страната до колапс. А как Костов се оказа в СДС е публично известно.
41
0
 
5
 
! Отговори
Комунист преди 1 година
Приватицията прати активите при "правилните"хора. Никак не бе сбъркана. Е, Дойче *** прецакаха малко Костов. Май "червените зетьове" не му се "отблагодариха"подобаващо. Но не може всичко да е идеално. Като се появяваха некани кандидати с пари за дадено предприятие, веднака го вадеха от касовата и го "мятаха"на РМД-то оглавявано от съпрузите на депутатки. Та сега някои много са ми смешни като започват да заклеймяват шуробаджанащината, все едно нямат нищо общо с нея. Всички са в кюпа.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
въобще не беше сбъркана! Беше планирана много добре!
39
4
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
Приватизацията първо беше забавена умишлено, за да може комунистическото им ръководство хубаво да окраде предприятията. Втората "грешка" беше, че не се търсеха стратегически инвеститори, които да купят в пакет свързаните предприятия, а всичко беше разграбено на парче, нарязано на скрап и препродадено.
Костов беше принуден от МВФ да разпродаде остатъците, за да не тежат на бюджета и все пак държавата да вземе някой лев от огризките, за да може да плаща лихвите по държавния дълг.
38
7
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До 80 % 39 Много си се объркал Не Гаргамел разори държавата. Той я извади от блатото на Жан Виденов, приватизира огромни губещи мастадонти с милиони задължения. Освободи голям държавен паричен ресурс и държавата дръпна напред с БВП от 6.5 %.Въстанови 17 фалирали банки , повиши пенсиите от 8 долара на 80 долара.Ежегодно вдигаше заплатите в държ. сектор и т.н. Кой друг премиер може да се похвали с такива успехи?И заради това да го вкараме в затвора , а нещастник.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

По публикацията работи: Екип на Bloomberg

Какво работи с бутоните копи-пейст ли?
36
1
 
7
 
! Отговори
20 % преди 1 година
Когато спряха плащанията и затвриха касите на КТБ, а и на други банки, един два след това Гаргамел отиде през задния вход и изнесе куфарчета с няколко стотин милиона.... ..каза, че бил "ощетен" и "имал право"!? После се оказа, че великия "приватизатор" участва отще от основаването на проекта КТБ.... ...който проект пък после финансирал партията му, лабораторията му, фирмите му.. ..и не само неговите!
35
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
никои не иска да се ревизира нищо щяло да се разчуе няма да доидат инвестиции
ала бала ница почнете от авиокомпания балкан и ще се откажете още в началото
34
0
 
7
 
! Отговори
всеобхватна разсипия преди 1 година
Като се разследва, трябва да се раследва и "подготовката" за "приватизацията"! Там "наши хора" бяха поставени и държани да разсипят предприятията, заводите и земеделието до пълен фалит и безброй дългове... ...да разсипят пазарите и продукцията... ...докато стане така, че да ги продадат за стотинки в удобния момент.. ..на удобния купувач.. и за удобна комисионна!
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беше ли сбъркана философията на приватизацията от 90-те?............НЕ, БЕШЕ ПЛАНИРАНА !
32
0
 
5
 
! Отговори
80 % преди 1 година
Ами той неволно "сбъркал" Гаргамел бе!? Не, че умишлено окраде и разори цялата държава и целия народ! просто се "объркал" в сметките....
31
2
 
13
 
! Отговори
Цинизъм! преди 1 година
Фактът че задавате подобен въпрос е цинизъм,Няма българин, който да отговори че: съсипването на образованието, здравеопазването, пенсионната система, науката, данъчна система, преки и косвени данъци, съдебна система, изпълнителна власт, банкова система, ЕС, НАТО, армия, пожарна, пациенти, лекари, учители, професори, търговци, пътища, винетки, национална сигурност, разузнаване, вода, ток, парно, летища, болници - е нормално.
Референдумът не зависи от народа.
Зимата купуваме ток от Турция или САЩ
30
1
 
9
 
! Отговори
kan4o преди 1 година
Прах в очите на все още живите след приватизацията.Шум на честност и справедливост по една отминала епоха с давност полвин човешки живот.Целта е ясна-далеч от ЕРП-та,Марици и новите заеми през 2018г.
29
2
 
12
 
! Отговори
Наивен преди 1 година
Мога да продам всичко, стига ма не ме питате на кого и за колко пари. По памет това май беше изказване на Мистър 10%. Късно е вече за питане.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сбъркана , а внос от .............
27
0
 
20
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
РАЗСЛЕДВАНЕ НА ТОВА ЧУДОВИЩНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НАРЕЧЕНО ОТ КРАДЦИТЕ "ПРИВАТИЗАЦИЯ" КОНФИСКУВАНЕ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА ВСИЧКО ПРИВАТИЗИРАНО,А ПРИВАТИЗАТОРИТЕ ДОЖИВОТ В ЗАТВОРА.НА ТОВА БИХ КАЗАЛ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕНОСТИ И СПРАВЕДЛИВОСТ.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великите " бизнесмени" "закупиха" фирмите с пари придобити от продукция на самите фирми, възползвайки се от бързо покачващите се долар, а той е следствие на умишлено създадената хиперинфлация.
25
0
 
19
 
! Отговори
Калина преди 1 година
Поголовно крадене от правилните фамилии.
Но! Тъй като сега все още има останали разни държавни дружества, които искат да концесионират, за да приберат пак парички в джоба, докато могат, ние просто не трябва да им позволяваме това!
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не. Беше си координирано крадене с вътрешни самоизяждащи мини разчиствания. Резултата е няколко еволюирали комсомолски фараона и една колония.