Незаконни дейности в рудник "Ораново" го правят смъртоносен

В риск е не само живота на миньорите, но и на хората от Симитли
4
Незаконни дейности в рудник "Ораново" го правят смъртоносен
Снимка: Булфото, архив

В рудник "Ораново“, който се намира в землището на едноименния квартал в Симитли, се извършват  незаконни  дейности и това поставя в риск живота и здравето на хората от квартала, а и на работещите в рудника. За това алармира кметът на общината Апостол Апостолов.

Още по темата

Поредният смъртен случай  в мината отпреди два дни премина границата на търпението ми, каза кметът на Симитли.

Във вторник при срутване 55-годишен мъж пострада тежко и почина от раните си.

Апостолов припомни, че  за последните десет години, откакто рудникът е  частна собственост,  човешките жертви са 10.

Още през лятото на тази година той получава редица жалби от живеещите в квартал "Ораново", че в терен, който е част от концесионната територия, се извършват изкопни работи на повърхността. И че на практика се добиват въглища. 

Следва няколкомесечна преписка  между общината и  управителя на рудника Димитър Ванков като представител на концесионера.

"Вчера ние поискахме от ДНСК да ни потвърди правена ли е такава проверка и какви са резултатите от нея. От отговора на контролната институция е видно, че  дружеството не е представило изисканите от  ДНСК годишен работен проект за 2017-а година на находище "Ораново“,  работния проект за надземна  ликвидация на подземни изработки в район "Горно Ораново“, както и  други графични материали и становища относно извършващите се работи в район  "Горно Ораново“ на рудника, обясни Апостолов, цитиран от БНР.

Има обаче писмо от министерството, което одобрява извършването, но само  на дейностите по  обезопасяване от нахлуване на повърхностни води, чрез прокарване на отводнителни траншеи. Твърди се, че за това не се изисква  работен и технически проект, допълни той.

Кметът е категоричен, че зад този параван на отводняването се прави друго и то е опасно за хората и за работещите в мината.

"След трагедията от лятото на 2013-а, когато в една от галериите нахлува огромно количество кал, земна и скална маса и затрупва живи четирима миньори, по разпореждане на прокуратурата се прави сериозно обследване  на целия район на свлачището. Изводите са повече от тревожни. Заради силната сеизмичност са регистрирани огромни пукнатини в земята и сериозни разломи. Учените от БАН допускат, че част от  причините са и въгледобивните дейности под земята. Единственото успокоение към момента е, че районът е под специален мониторинг", обясни още Апостолов.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи "под специален мониторинг"? Че Бойко и цялата евроатлантическа пасмина четат вестниците за да видят кога още някой ще умре там?
1
0
 
10
 
! Отговори
13 преди 1 година
ТОЙ - МОНИТОРИНГА НЯМА ДА СПАСИ ХОРАТА!ГЛОБИ И КОНТРОЛ, КОГАТО НЯМА - УМИРАТ ХОРА!!!БОГ ДА ГО ПРОСТИ ЧОВЕКА!