Окичват заведенията с табели: "Пушенето забранено!"

Без цигара и в найлоновите заграждения на тротоара
16 ное 2017 07:21, Петя Славова
43
Окичват заведенията с табели: "Пушенето забранено!"
Снимка: архив, Reuters

Табелите "Пушенето забранено" да бъдат върнати в заведенията. Те да бъдат формат минимум А4, като в тях се опишат и глобите за нарушителите. Това предвижда искане на сдружение "България без тютюнев дим", което вече е внесено в Министерството на здравеопазването, съобщи д-р Маша Гаврилова от неправителствената организация, която беше и дългогодишен експерт във ведомството.

Табелите отпаднаха от 2012 г., когато с поправка в Закона за здравето влезе в сила тоталната забрана за пушене в закритите помещения на заведенията, поясни д-р Гаврилова. От сдружението настояват още с поправка във въпросния нормативен документ да се формулира, че закрито помещение означава "стени и покрив независимо от материала".

Така ще се сложи край на пушенето в найлоновите заграждения по тротоарите на кафенета, пицарии и ресторанти, коментираха още от там. Помещенията за пушене на българските летища срещу такса да бъдат премахнати, настояват още от "България без тютюнев дим".

Ние сме крайна дестинация в Европейския съюз, полетите ни до Европа са къси, пушачите могат да издържат, тъй като чакането за прекачване на друг самолет е не повече от 15 - 20 минути, коментира д-р Маша Гаврилова.

Ресторантите, кафенетата, бистрата и клубовете, в чиито закрити части са заловени пушачи от инспекторите на регионалните здравни инспекции повече от един път, да бъдат затваряни. Управителите им пък дори при първо нарушение да бъдат глобявани на място без право на обжалване а не, както сега, да им се пишат актове, които после се оспорват в съда. Предлага се още право да налагат актове да имат и МВР, Агенцията по безопасност на храните и Главна инспекция по труда.

Това пък се налагало от факта, че заведенията за хранене се инспектират от служителите на Агенцията по безопасност на храните, а за разлика от инспекторите на регионалните здравни инспекции, които по-трудно влизат в предприятията, тези на Главната инспекция по труда имат безпрепятствен достъп там, пише "Монитор".

Тези наши предложения са от преди пет години, внасяме ги на всеки нов здравен министър, но до момента резултат няма, каза още д-р Маша Гаврилова.

Честотата на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) в България е значително над средната за Европа и обхваща над 10% от населението над 40-годишна възраст. Това заяви междувременно проф. Даниела Петрова, завеждащ-отделение по белодробни болести към Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в Александровска болница.

ХОББ често остава неразпозната и хората приемат първоначалните симптоми - "пушаческа кашлица", за нормални. Европейската федерация за алергични и белодробни заболявания е установила, че до 300 000 души в Европа умират ежегодно в резултат на тази диагноза.

Най-честите причини за развитие на болестта са тютюнопушенето и интензивното и продължително излагане на прахови замърсители. ХОББ се среща по-често при мъжете, но в бъдеще се смята, че повече жени ще бъдат изложени на риск от развитие на заболяването поради нарастващия брой на пушачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: глобазабранапушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
месара преди 6 години
бе много,, загрижени "за здравето на народа имало, ми забранете производството на цигари, а не само да да си чешате езиците и да отчитате някакъв вид дейност!!!
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пушенето не е престъпление цигарите се продават свободно заведенията не са санаториуми и никой не ви задължава да ги посещавате който желае в неговото заведение да се пуши го регламентира като такова а който не желае го прави такова.сама че моите наблюдения са че където се пуши е пълно а там където не е слабо аман от разни групички от интересчии да ме пазят от живота.те и радетелите на сухият режим каква са я мислили а каква станала.
31
4
 
6
 
! Отговори
ПУШАЧ преди 6 години
Алоооо, " орлите" - непушачета, виждаме ви колко посещавате заведения....затрихте бизнеса от посещаемост...миришели на цигарен дим, ами къпете се, перете се...банята и водицата му е майката! А не от диванчето да чаткаш коментарчета, да отпускаш напрежението и да си мислиш ,че дишаш свеж въздух!
30
0
 
2
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До G 16 Я кажи къде го гледаш това порно, че ние пенсионерите изгинааме без порно.Само с цигари и кафе е кофти.
29
2
 
6
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Интересно, пушачите внасят годишно около 1 500лв от акциз в хазната и са гонени и мачкани , а непушачите не внасят нищо ,ама имат големи претенции.Май закона трябва да се обърне към непушачите и да им се измисли някакъв данък.Ама , ха! Тарикати.
28
1
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Късно е.На всякъде се пуши.Закона не работи.Решението е едно. Добра вентилациционна система и проблема е решен.Щом един закон не работи или трябва да се промени , или да се премахне.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 13В Испания спазват правилата, защото се налагат и контролират с доста солени глоби. Не можеш да минеш метър с подкуп или да не си платиш глобата ( корупцията е по високите етажи и за много пари)
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 31Ами просто да спрат да пушат.
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До gost " Трябва да има заведения за пушачи и непушачи! Всеки да избира!" А хората, които работят там по повече от 8 часа какво да правят?
24
0
 
17
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Кажете ми 1 закон който да се спазва в България. Те хора убиват и получават условни присъди, за пушенето се загрижили... По темата : Аз съм пушач, но съм твърдо за непушенето в заведенията! Писнало ми е дрехите ми да вонят след кръчма или кафе... Хапвай си, пий си, като ти се допуши излез за 5 Мин вън и пуши! Така пушиш по-малко дори. Като искаш да пафкаш вътре, направи си парти вкъщи и готово! Българите едно нещо не можем да направим като хората...
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквито и мерки да има пушачите имат друго мислене и няма как ако чакат 20 минути да не пушат. Жалко е че са толкова заблудени и самоуверени. Пушат вкъщи уж само в кухнята, децата им са там, тръгвайки си аз мириша цялата на цигари и пера дрехите си и се къпя, а децата им живеят в тази обстановка. Ужасно е. Красиви жени миришат ужасно, а с напредването на годините лицата, ръцете им са сивкави, жълти но пак не разбират. Отричат не било така, било им сладко да пушат.
22
6
 
19
 
! Отговори
gost преди 6 години
Това е пълна дискриминация за пушачите! Ако не искате да се пуши спрете продажбата на цигари! Трябва да има заведения за пушачи и непушачи! Всеки да избира!
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше възможност, да има заведения за пушачи и непушачи, но не сте дорасли за това.
20
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мразя цигарите. И пушачите ....
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От това е ***. Отивам в ресторант, на който собствениците са положени огромни усилия, за да създадат невероятно и неповторима обстановка, но Е, трябва да шибнем ТАБЕЛИ на стените. Бе ей, разбирам, че някой от вас, нямат никакъв усет за нещата, ама това не ви е 75а година, та да лепим лозунги за щяло и нещяло.
18
2
 
11
 
! Отговори
Край преди 6 години
Просто кръчмите за пушачи да плащат по висок патентен данък и който е баровец и му се пуши - да ходи там. Това където ще се завиват с найлони, па сега и от найлоните да се гонят е дивотия. И забранете пиенето на алкохол по улиците и градинките. Алкохола само в къщи или в кръчма -найлоновите бутилки с бира по улиците е признак на ОПАДЪК.
17
5
 
15
 
! Отговори
:) преди 6 години
Най-мразя докато пуша някой да яде до мен:)))
16
3
 
7
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Последния път като се събрахме и след като ми окадиха отвсякъде , казах че отивам до веце-то и на ставане така се изрязах, че чак от другите маси се обърнаха.
15
9
 
12
 
! Отговори
непукист преди 6 години
Съгласен съм, че част от тези предложения са абсурдни или лекомислени. Но и няма такова нещо в част от заведението да се пуши, защото това не вредяло. Първо, трябва да са херметически обособени, за да не смърди. Второ, непушачите автоматично ставата втора категория клиенти. А ми се струва, че повечето непушачи харчат средно повече от пушачите, които могат да седят на кутия цигари и едно кафе 2-3 часа.
14
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Непушачите, спокойно могат да си седят в къщи, кръчмата още от време оно е за пиене и пушене. На който не му харесва да си седи в къщи. Като сте толкова европейци, ходете си в европа. Етнометодологията по тези земи е друга и няма как да я промените, капиш!