Лекуват ни с все по-евтини антибиотици! Какво рискуваме?

СЗО: Расте смъртността от антимикробна резистентност
14
Лекуват ни с все по-евтини антибиотици! Какво рискуваме?
Снимка: visualhunt.com

С 35% повече и по-евтини анитибиотици изписват болниците у нас. Това сочат данните от доклад на Европейския център за контрола на заболяванията за тази година.

"У нас се наблюдава прекомерна употреба на антибиотици", съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Антибиотици трябва да се изписват само когато сме сигурни, че лекуваме или профилактираме бактериална инфекция, по възможност с микробиологично изследване. Ако няма време за получаване на резултата, трябва след получаване на резултата от микробиологично изследване да се смени терапията, за да можем да ползваме по-дълги години антибиотици", поясни още проф. Кантарджиев, цитиран от БНР.

Прекомерната употреба на антибиотици превръща опасните микроби в организма в нечувствителни към лечението, посочи още той.

"Опасността е да не стане така, че инфекциите, в това число вътреболничните, инфекциите след операции, инфекциите, заплашващи трансплантираните пациенти, инфекциите, заплашващи пациентите с химиотерапия или друга тежка терапия, да не могат да се лекуват", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

25 хиляди са смъртните случаи годишно заради антимикробна резистентност в ЕС, а в света те са 700 хиляди случаи, а до 2050 г. се очаква смъртността от тази резистентност да бъде по-честа, отколкото от рака, предупредиха от СЗО.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 1 година
До шматка
Сравнително малко бактерии не са резистентни на пеницилин и тетрациклини като резултат от дългогодишната им употреба. Затова употребата им намалява и се въвеждат нови антибиотици.
11
0
 
2
 
! Отговори
възражение преди 1 година
Неправилно употребени термини:1."прекомерната употреба наАБ води до устойчивост на бактериите".......вярното е Неправилната употреба.
.1.ненавременно започване
2още по -лошото ...избързване при спиране на лечението при първо подобрение
3.съобразяване с некомпетни изказвания...от сорта "стар АБ или "ЕВТИН"-ЦЕНАТА НЕ ОПРЕДЕЛЯ ЕФИКАСНОСТТа
10
0
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Абсолютно съм съгласен с #3. Внимавайте с бабините дивитини, защото може да ви костват много. Много странно, че има такива, като 2, които отхвърлат медицината, но при нужда припкат при лекарите. Народната, съвремената, китайската и т.н. трябва да се допълват и да се взима най-доброто за пациента от тях. Винаги търсете компетентни мнения.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8

Ти случайно да не си мароканец бе,кaтър!?
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментарите под тази статия доказват, че 80% от българите са дeбили.
7
4
 
8
 
! Отговори
шматка преди 1 година
До 5

Пеницилин тетрациклин и др още ги има но никой не ти ги изписва
Един блистер тетрациклин струва 3-4лв ноооо...лекарите обикалят света по "симпозиуми"платени от производителите на лекарства.Там им плащат и ги учат да изписват "правилните"лекарства
6
1
 
7
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Те антибиотиците по 30+лв а реват че били евтини.
5
3
 
12
 
! Отговори
gogo преди 1 година
50 години всички се лекува с пеницилин гентамицин произвеждаха се в Разград. Нямаше никакви проблеми .Сега ни лекуват с скъпи антибиотици куп други лекарства със съмнителни
резултати
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рискуваме да се лекуваме евтино.
3
5
 
4
 
! Отговори
ДО 2 преди 1 година
Нещо послъгваш = Хем от 50 години не си пил лекарства , хем Доктори те лекували ?
Няма лошо , но не подвеждай Хората - може някой да се подведе по лъжата ти и да му коства живота .
2
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антибиотик не съм пил от както съм човек Това са 50 години. Лекувам се само с Аналгин и рецепти останали от баба ми. Толкова са ефикасни тези рецепти че вдигат човек от леглото само за една седмица. Правих си експерименти с докторското лекуване. Така ме излекуваха че щях да остана доживот с хронично заболяване. Като видях че докторите си правят експерименти веднага вкарах в действие бабините илачи. За 3 дни се излекувах и когато отидох на контролен преглед Докторетата се учудиха.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гарантирано от вечният ,,демократичен преход''.